Cum se poate de construit o relație puternică între părinte și școală

Construirea și menținerea unei bune relații dintre părinte și școală este una dintre cele mai potrivite modalități de a sprijini educația copilului. Comunicarea cu personalul școlii și implicarea în mediul școlar sunt bune căi pentru a începe.

Beneficiile unei relații puternice părinte-școală

Ca părinte, cunoașteți copilul mai bine decât oricine altă persoană. Cadrele didactice sunt cei care descoperă copilul din alte unghiuri. În special învăţătorii din clasele primare. Ei sunt cei care se află în preajma copilul timp de patru ani şi sunt o figură semnificativă în procesul descoperirii și dezvoltării potențialului. Învățătorii ar putea să descopere şi alte aspecte pe care părintele nu le vede acasă.

Când aveți o relație puternică și respectuoasă cu școala și profesorii copilului, sunteți într-o poziție bună pentru a le oferi informațiile de care au nevoie pentru a-l ajuta pe cel mic să se dezvolte în cel mai bun mod. „Dacă părintele consideră că ar fi bine ca unele aspecte, ce țin de sănătatea copilului sau evenimente din dezvoltarea precoce, să le ştie profesorul, trebuie să le comunice. Dirigintele, la rândul său, în cazul în care observă anumite fluctuaţii în comportamentul copilului, este binevenit să comunice părinţilor, evitând critica distructivă și judecările”, menționează psihologul Tatiana Turchină.

„Cel care ar trebui să câştige este copilul şi nu cadrele didactice sau părinţii. Ei sunt adulţi care au suficientă experienţă şi ar trebui să-şi direcţioneze potenţialul în favoarea copilului. Chiar dacă un copil a avut unele comportamente nepotrivite, asta nu înseamnă că el nu are şanse de reabilitare, pentru a reveni şi pentru a dezvolta un comportament adecvat. Experienţa a demonstrat că în fiecare copil există calităţi extraordinare, este nevoie doar de un efort pentru a descoperi acest potenţial. Chiar şi în acel „bătăuş” ar putea să existe nişte interese, curiozităţi, abilităţi constructive şi dacă le descoperi şi mobilizezi în direcţia potrivită, s-ar putea ca acel comportament de „bătăuş” să dispară”, explică Tatiana Turchină.

Când toată lumea lucrează împreună pentru interesul copilului, e mai probabil ca cel mic să se bucure de beneficii academice și sociale, cum ar fi:

  • Frecventarea regulată a școlii
  • Rezultate bune
  • Atitudine pozitivă față de școală
  • Absolvire
  • Continuarea studiilor

Puteți ajuta copilul să obțină mai multe de la școală prin comunicare și consolidarea relațiilor cu profesorii, alți părinți și colegi. Acest lucru este mai bun decât să ai contact cu școala doar atunci când ceva nu merge bine.

Cum se poate de construit o relație puternică între părinte și școală

O relație părinte-școală poate începe în mai multe moduri:

  • Vorbiți neformal cu profesorii
  • Mergeți la ședințele cu părinții
  • Implicați-vă în viața școlii acolo unde puteți
  • Mergeți la evenimentele care au loc la școală

Discuții cu profesorii

Dialogul cu profesorul este unul dintre modurile de a afla cum decurg treburile copilului la școală. Vorbiți și despre realizările și progresele sale.

Suport școlar pentru părinți

Școala poate oferi sprijin și diferite informații despre nevoile copilului și posibilități de dezvoltare, cum ar fi:

  • servicii de sănătate pentru copii
  • proceduri de securitate
  • dezvoltare personală
  • management al comportamentului și educație anti-intimidare
  • educație anti-droguri
  • servicii de orientare și consiliere școlare
  • link-uri către organizații și asociații comunitare

Schimbarea relațiilor pe măsură ce copilul crește

Odată cu vârsta, copilul va dori mai multă independență, fapt care ar putea schimba modul de comunicare între voi. Aceste modificări ar putea afecta și comunicarea cu școala. În aceste condiții, ar fi bine să creați un mediu care apreciază educația, la domiciliu: discuții despre școală, discuții despre planurile și ambițiile de carieră ale copilului, temele copilului sau obiectivele lui de viitor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.