""
Connect with us
"
"

Politică

Cum au protestat georgienii 100 de zile

Publicat

pe

PE SCURT

Georgienii au trăit o vară de foc și au protestat încontinuu timp de aproape 100 de zile. În urma manifestațiilor zecilor de mii de oameni, mai mulți oficiali de rang înalt și-au dat demisia, iar sistemul electoral a fost schimbat.

„Cea mai mare victorie este că, până acum, partidele politice organizau proteste și cetățenii veneau la ele, acum e invers. Cetățenii organizează proteste și partidele vin la ele”, ne-a spus mândru Shota Dighmelashvili, unul dintre liderii acțiunilor stradale.

PE LUNG

Protestele au fost declanșate după ce Serghei Gavrilov, un deputat al Dumei de Stat din Federația Rusă, a participat la o conferință în Parlamentul de la Tbilisi. Acestuia i s-a permis să vorbească în limba rusă și să se așeze pe locul președintelui Parlamentului. Asta i-a nemulțumit pe georgieni care au interpretat acest comportament drept unul disprețuitor, mai ales că Rusia ocupă, în continuare, o tremie a teritoriului georgian, prin susținerea și recunoașterea regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.

Shota Dighmelashvili este jurnalist și economist. Este editorul-șef al revistei Forbes Magazine editată în Georgia. Tânărul în vârstă de 33 de ani a participat la CampCamp 2019 – o tabără internațională axată pe comunicarea dintre  activiștii civici, desfășurată recent la Chișinău, care a adunat sute de tineri din diverse țări,  Acesta ne-a povestit cum au evoluat evenimentele din Tbilisi din această vară.

„Trebuie să știți că Georgia a tins spre integrarea în Uniunea Europeană și NATO. După schimbarea guvernului în 2012, oamenii au început să simtă că Georgia gravitează înapoi spre orbita Rusiei. La nivel retoric, președinții și premierii susțin că se îndreaptă spre vest, dar acțiunile lor demonstrează altceva. Guvernul georgian rămâne tăcut în fața agresiunii Rusiei”, explică Shota.

Mulți cetățeni ai Georgiei cred că actualul Guvern se subordonează Moscovei, iar opoziția principală, reprezentată de partidul fostului președinte Mikheil Saakashvili, este, de asemenea, compromisă.

Ce s-a schimbat în urma protestelor

După discursul lui Gavrilov din Parlamentul georgian, mii de oameni au ieșit în stradă pe 20 iunie. „Noi am postat pe Facebook evenimentul despre protest. Inițial, grupul nostru a mers să protesteze în fața hotelului în care era cazat Gavrilov. Opozitia s-a dus, însă, la Parlament. A început lupta pentru microfon. Noi am pierdut scena în acea seară. Eu am ținut un megafon pentru prima dată în mână, nu știam cum să gestionăm totul. Apoi a început confruntarea între polițiști și protestatari”, spune tânărul.

În timpul ciocnirilor violente dintre manifestanți și polițiști au fost rănite mai mult de 240 de persoane. „Guvernul i-a provocat pe protestatari.  Polițiștii au folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. Au ochit și au tras în oameni, iar șase persoane și-au pierdut ochii”, povestește Shota. În aceeași zi, câteva sute de cetățeni au fost arestați.

Shota Dighmelashvili în timpul vizitei sale la Chișinău. Foto: Violetta Savchits

Pe 21 iunie, protestatarii au revenit în stradă. „Ne-am luat scena înapoi și am explicat partidelor de opoziție că este protestul nostru, că este unul pacifist și vom ieși în stradă pana când cerințele noastre vor fi satisfăcute”, adaugă tânărul jurnalist.

Printre cerințele manifestanților s-a numărat eliberarea celor arestați pe 21 iunie, demisia președintelui Parlamentului și schimbarea sistemului electoral de la cel mixt la cel proporțional.

Toate aceste solicitări au fost îndeplinite. Președintele Legislativului și alți oficiali de rang înalt au demisionat. În cea de-a cincea zi a protestului, autoritățile au acceptat schimbarea sistemului electoral. Persoanele arestate pe 20 iunie au fost eliberate.

„Cel mai important, este că până acum, partidele politice organizau proteste și cetățenii veneau la ele. Acum, cetățenii organizează proteste și partidele politice vin la ele. Am continuat să protestăm toată vara, aproape 100 de zile. Reprezentanții opoziției politice au urcat pe scena noastră, dar respectându-ne condițiile”, menționează Shota.

loading...

Social

Emisiunea Moldova.org: Cum vorbim despre … proteste?

Publicat

pe

PE SCURT

Moldova.org a lansat astăzi, 24 iunie, o serie de emisiuni în care părinții, bunicii sau copiii vor vorbi și explica unor altora ce este toleranța, cum au loc protestele, despre feminism, Transnistria, democrație și alte subiecte actuale.

PE LUNG

Prima emisiune este despre proteste. Invitate sunt actrița Marcela Nistor și bunica sa Tamara Bârcă.

Bunica Tamara Bârcă nu a fost niciodată la niciun protest, pentru că, spune ea, „este dezamăgită”. Nepoata ei participă deseori la proteste, fie acasă sau peste hotarele țării.

Marcela ar merge cu bunica ei la un protest pentru susținerea tinerilor, sau un protest împotriva unei decizii, sau pentru mărirea pensiei. Ce o motivează pe Marcela să protesteze și de ce bunica ei gândește diferit, vedeți în emisiunea „Cum vorbim despre…?”.

Emisiunea „Cum vorbim despre..?” va avea șapte episoade. Emisiunile vor ajuta publicul să înțeleagă importanța lansării discuțiilor pe teme de interes public în familie. Vor ajuta adulții să găsească timp și să se pregătească cu informații pentru ca cei mici, dar și bătrânii din familia lor să înțeleagă mai ușor termenii vagi din spațiul public și să îi responsabilizeze să devină cetățeni implicați, să aleagă sursele de informare și să pună la îndoială informațiile pe care le obțin prin intermediul presei politizate.

Acest proiect este susținut de Internews Moldova.

loading...

Citește mai departe

Politică

Amnesty International Moldova îndeamnă toate autoritățile statului să respecte normele de drept și să nu comită abuzuri

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Amnesty International Moldova îndeamnă toate autoritățile statului să respecte normele de drept și convențiile internaționale și să nu comită abuzuri. Ei se arată îngrijorați de intimidările la care au fost supuși recent jurnaliștii și unii reprezentanți ai partidelor parlamentare.

PE LUNG

„Considerăm alarmantă inacțiunea forțelor de ordine față de intimidarea mass-mediei de către persoanele prezente în fața instituțiilor publiceCa urmare a ultimelor evenimente legate de ședințele Parlamentului Republicii Moldova, Amnesty International Moldova îndeamnă partidele politice și reprezentanții organelor de drept să evite cu orice preț destabilizarea situației sociale și politice din țară. Facem apel către forțele de apărare a ordinii de drept să nu tolereze comportamentul agresiv față de jurnaliști și să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor”, susține organizația.

Amintim că ieri, 8 iunie, a fost creată majoritate parlamentară și numirea noului Guvern. Aceste acțiuni ale deputaților PSRM și ale Blocului ACUM au nemulțumit pe democrați, care au adus în fața Parlamentului câteva mii de oameni, care aruncau cuvinte necenzurate jurnaliștilor care lucrau. Mai mult, toate deciziile luate de deputați au fost declarate de către judecătorii Curții Constituționale drept acțiuni ilegale.

loading...

Citește mai departe

Social

7 aprilie 2009, lecția pe care nu am învățat-o

Publicat

pe

De către

PE SCURT

La 10 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, sutele de tineri, care au ieșit atunci în stradă au rămas cu gustul amar al nedreptății. O spune Avocatul Poporului care susține că „nu există garanții” că oamenii ajunși în custodia statului nu vor fi supuși torturii.

PE LUNG

În timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare şi în incinta secţiilor. Procuratura Generală a înregistrat 108 plângeri și doar 58 dintre ele au ajuns la judecată, se arată într-un raport publicat de Amnesty International.

Potrivit experților, în toate cazurile, cu excepția a două care se află și în prezent în instanță, căile de atac disponibile la nivel național pentru victimele evenimentelor din aprilie 2009 au fost epuizate. Deși mai mulți polițiști au fost urmăriți penal și unii chiar condamnați în legătură cu cele întâmplate acum 10 ani, majoritatea, dacă nu toți, făceau parte din structuri inferioare ale sistemului. Cel puțin un tânăr, Valeriu Boboc, a fost ucis, pentru omor fiind condamnat la 10 ani de închisoare polițistul Ion Perju, care a fugit însă din R. Moldova înainte de pronunțarea sentinței. Astfel, ofițerii de rang superior, comandanții, politicienii ori funcționarii de stat responsabili de luarea deciziilor operaționale în acel moment nu au fost trași la răspundere.

Nicio șansă pentru victimele torturii

Unele victime ale evenimentelor din aprilie 2009 continuă să sufere din cauza efectelor psihologice și fizice, ca urmare a abuzului la care au fost supuse, se menționează în raportul Amnesty International. Cu excepția asistenței oferite de Centrul Memoria, nu există niciun sistem menit să asigure reabilitarea victimelor torturii. În plus, oamenii care au avut de suferit nu au primit ajutor sau tratament adecvat și nici măcar garanția că încălcări similare nu se vor mai produce.

Raportul mai arată că, în țara noastră nu există, nici la zece ani distanță, o agenție independentă, specializată în investigarea torturii și tratamentelor inumane și degradante aplicate de reprezentanții poliției și nu există intenția ca aceasta să fie creată.

Autoritățile organizează o expoziție de fotografie

Cei 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 vor fi consemnaţi, la Parlament, printr-o expoziţie de fotografii din arhiva Legislativului și fotografilor acreditați acolo. Expoziţia va fi deschisă până pe data de 10 aprilie.

Amintim că, sediile Parlamentului și Președinției au fost vandalizate pe 7 aprilie 2009, fiind devastate aproape în totalitate. Opoziția de atunci susținea că violențele au fost organizate de comuniști pentru a deturna atenția de la fraudarea scrutinului parlamentar din 5 aprilie, dat fiind faptul că forțele de ordine au fost prea pasive și au permis provocatorilor să acționeze brutal. Voronin, însă, i-a acuzat pe protestatari de tentativă de lovitură de stat susținând că în mulțime s-au aflat grupări din România, responsabile de cele întâmplate.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate12 ore în urmă

Cum un arhitect a inventat „plămâni artificiali” pentru planetă

PE SCURT Inovațiile inspiră și schimbă lumea. De data aceasta, vom vorbi despre pădurile verticale care pot salva orașele contaminate...

Opinii14 ore în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică15 ore în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Cultură15 ore în urmă

Cum un grup de tineri belaruși încearcă să-și convingă concetățenii să-și vorbească limba

PE SCURT Limba belarusă este considerată inferioară în Belarus, de rând cu alte simboluri de stat. Această desconsiderare are o...

Educație17 ore în urmă

Cum Universitatea de Medicină a fost la un pas de a normaliza xenofobia

PE SCURT După ce autoritățile au destructurat o grupare specializată în producerea și comercializarea drogurilor din care făceau parte studenți...

Cultură18 ore în urmă

5 filme poloneze pe care să le vezi în următoarele zile la Chișinău

PE SCURT Cele mai interesante filme poloneze vor fi prezentate la Chișinău în cadrul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA. Evenimentul...

PoliticăO zi în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și Solidaritate4 zile în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

Politică4 zile în urmă

10 lucruri pe care le spun protestatarii din fața Parlamentului

PE SCURT Un grup de persoane s-au adunat astăzi în afara clădirii Parlamentului pentru a sprijini Guvernul Maia Sandu, care...

Politică5 zile în urmă

La ce ar putea duce o eventuală moțiune de cenzură împotriva Guvernului

PE SCURT Incertitudine pe scena politică din Republica Moldova. După ce Guvernul și-a asumat răspunderea asupra proiectului de lege pentru...

Politică7 zile în urmă

Fiul este primar, iar mama – consilieră. Este sau nu conflict de interese?

PE SCURT În urma scrutinului din 3 noiembrie, se aud tot mai multe voci care vorbesc despre un eventual conflict...

PoliticăO săptămână în urmă

Cine este Ion Ceban și cât costă programul său de patru ani?

PE SCURT Este membru al Partidului Socialiștilor (dar declară că își va suspenda activitatea de partid după validarea mandatului), susține...

AlegeriO săptămână în urmă

Ceban a învins. Cum ar afecta asta parteneriatul dintre Sandu și Năstase

PE SCURT Analiștii politici se arată convinși că rezultate alegerilor locale din Capitală nu se vor lăsa fără supărări. Potrivit...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930