Cum a ajuns și cum a plecat Ruslan Codreanu de la Primăria Chișinău

PE SCURT

Primarul interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, a fost demis astăzi, 4 iulie 2019, de către Consiliul Municipal. A fost demis și viceprimarul Nistor Grozavu.

PE LUNG

Ruslan Codreanu a susținut ulterior o conferință de presă în care a declarat că Chișinăul nu trebuie să fie administrat de politicieni.

Chișinăul este un oraș cu 650 de mii de locuitori și 18 suburbii. Are probleme destul de grave la multe capitole. Nu voi vorbi de datoriile lăsate de fostele administrații ale „Apă-Canal”, ale „Termoelectrica”, ale „Piața Centrală” (în anii 2013-2015). Chișinăul trebuie să se dezvolte. Chișinăul are un potențial enorm, doar cu condiția să nu se mai facă politică, dar se va face administrare. Toate problemele să fie privite din punct de vedere administrativ. Poți să faci 7 grădinițe, scuaruri, parcuri, terenuri sportive, să repari drumuri și curți de bloc doar din bani municipali, într-un singur an.

La mijlocul lunii iunie (2019), Consiliul Municipal a adoptat o declarație prin care cerea demisia lui Ruslan Codreanu din funcția de primar interimar al capitalei și a lui Nistor Grozavu din funcția de viceprimar. Consilierii i-au acuzat pe Codreanu și Grozavu de uzurparea puterii locale și complicitate cu PDM în uzurparea puterii de stat. Cei doi au refuzat să-și dea demisia.

Cum a ajuns Codreanu la Primăria Chișinău

Ruslan Codreanu a fost consilier municipal din 2015. Acesta a fost și președintele fracțiunii PPEM în Consiliul Municipal. Ulterior, Nistor Grozavu i-a numit pe Silvia Radu și Ruslan Codreanu (6 noiembrie 2017) viceprimari. În aceeași zi, Nistor Grozavu se retrage din funcția de primar interimar, oferindu-i locul Silviei Radu.

La începutul lunii mai 2018, Silvia Radu și-a anunțat intenția de a candida la funcția de primară la alegerile locale noi în Chișinău și l-a desemnat pe Ruslan Codreanu  să asigure interimatul funcției până la alegerea noului primar.

Totuși, după ce Comisia Electorală Centrală a declarat al doilea tur al alegerilor locale pentru Chișinău nul, Codreanu s-a auto-numit în funcția de primar interimar.

Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi din municipiul Chişinău

„Sunt viceprimar din noiembrie (2017) și fost consilier municipal căruia cetățenii i-au acordat votul pentru a intra în CMC. Eu nu sunt primar general și nu stau în biroul primarului. Cum nu aveam mașină de serviciu așa și nu am mașină de serviciu. Nu tind să fiu primar general al mun. Chișinău. Sunt viceprimar care mi-am asumat responsabilitatea să scot orașul din criză”, a declarat în vara anului trecut Ruslan Codreanu.

Mai mult, Codreanu afirmase că i-a propus lui Andrei Năstase (PPDA, astăzi, Ministrul Afacerilor Interne și vicepremier), candidatul care acumulase cele mai multe voturi, funcția de primar al Chișinăului, însă cel din urmă refuzase. Totuși, Andrei Năstase a infirmat faptul că Ruslan Codreanu i-ar fi propus funcția de primar.

Din 2015, Ruslan Codreanu lucrează la Institutul pentru Politici și Reforme Europene ca expert în reforma Primăriei municipiului Chișinău.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.