Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi din municipiul Chişinău

Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi pentru Primăria Chișinău, conformându-se deciziei  Curții Supreme de Justiție (CSJ), prin care s-au invalidat alegerile din capitală.

Se ia act de hotărârea Judecătoriei Chișinău Centru emisă la 11 iunie curent, se declară nule alegerile locale noi din municipiul Chișinău atât turul întâi cât și turul doi și se dizolvă organele electorale de circumscripție inferioare”, se arată în hotărârea CEC.

Prin hotărârea respectivă a fost pus punct procesului electoral local, iar noul primar al capitalei va fi ales în cadrul alegerilor locale ordinare din 2019.

Decizia a fost aprobată cu votul a cinci membri CEC, iar doi membri au votat împotrivă.

Astfel, membrii CEC Sergiu Gurduza și Vladimir Șarban au solicitat amânarea adoptării unei decizii, pentru a cere instanței de judecată o explicație privind modul de aplicare a hotărârii Judecătoriei Chișinău din 19 iunie.

Aceasta pentru a înțelege „logica” instanței, care a a cerut anularea atât a turului întâi, cât și a turului doi al alegerilor locale noi. Propunerea însă nu a fost susținută.

Totodată, președinta CEC Alina Russu a recunoscut că i-a luat ceva timp pentru a înțelege motivarea invalidării exercițiului electoral atât a turului I, cât și II.

„Și mie mi-a luat mai multe zile pentru a înțelege motivarea invalidării exercițiului electoral atât a turului I, cât și II. Nu am posibilitate legală de a comenta și a da aprecieri decizie instanței de judecată. După ce ne vom încheia mandatul CEC, ne vom da cu părerea vizavi de deciziile instanțelor de judecată”, a spus șefa CEC, Alina Russu.

După decizia luată de autoritatea electorală, Andrei Năstase a declarat că nimeni nu-şi putea imagina că se va merge până la anulare alegerilor „în condiţiile în care legea spune altceva”.

„Noi o să continuăm să protestăm pentru validarea mandatului, noi o să cerem în continuare anularea votului mixt, o să cerem în continuare demisia judecătorilor şi anchetarea lor penală pentru crime grave împotriva poporului. Avem de-a face cu un binom oligarhic, hibrid de care trebuie să scăpăm. Îndemnul meu este ca pe 1 iulie, la ora 14:00, să venim cu mic cu mare în PMAN, dacă vrem să avem o ţară democratică, unde o să avem alegeri”, a spus Andrei Năstase.

Reamintim că magistrații Curții Supreme de Justiție au menținut luni, 25 iunie, decizia instanțelor anterioare de invalidare a alegerilor locale noi din Chișnău. Astfel, primarul ales prin vot direct, Andrei Năstase, a rămas fără mandat de primar.

Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel au motivat că, în cauza deferită justiției, s-a stabilit că concurentul electoral Andrei Năstase , la 3 iunie, adică în Ziua tăcerii a efectuat agitație electorală prin intermediul paginii sale de pe rețelele de socializare.

Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Andrei Năstase a acumulat 52,57% din sufragii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.