CtEDO a început examinarea dosarului lui Năstase privind invalidarea alegerilor locale din Chișinău

PE SCURT

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a început să examineze dosarul lui Andrei Năstase privind anularea alegerilor locale din iunie 2018, pentru Primăria Chișinău.

Andrei Năstase s-a plâns la CtEDO după ce magistrații au dispus invalidarea alegerilor locale pe motiv că acesta s-a adresat către alegători pe Facebook în ziua alegerilor locale.

PE LUNG

„Apelul reclamantului către alegători a fost interpretat de instanțele interne ca un act de campanie în timpul unei perioade în care a fost interzisă prin lege. Instanțele au considerat că este o încălcare a legislației electorale de către reclamant pentru că ar fi avut un impact semnificativ asupra rezultatului final al alegerilor, având în vedere numărul important de acțiuni și like-uri primite la transmisiunile live pe Facebook ale reclamantului și diferența de numărul de voturi primite de cei doi candidați la alegeri. Reclamantul a contestat decizia, argumentând, printre altele, că aceasta a fost motivată politic și că i-a fost încălcat dreptul la libertatea de exprimare. Cu toate acestea, decizia a fost confirmată de instanțele superioare ierarhic superioare”, se spune pe site-ul CtEDO.

Astfel, Înalta Curte a solicitat Guvernului să răspundă la două întrebări pe marginea acestui dosar:

A existat o ingerință în libertatea de exprimare a solicitantului în sensul articolului 10 § 1 din Convenție?

În caz afirmativ, această interferență a fost prevăzută de lege și necesară în conformitate cu articolul 10 § 2?

Amintim că la 3 iunie 2018, Andrei Năstase a ieșit învingător în turul doi de scrutin al alegerilor pentru Primăria Chișinău. Ulterior, Judecătoria Centru a invalidat mandatul lui Andrei Năstase pe motiv că a făcut agitație electorală în ziua turului II. Magistrații Curții de Apel au menținut hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău, iar apoi Curtea Supremă de Justiție respingând recursul lui Andrei Năstase.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.