COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT

Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană.

  • De mâine se relaxează câteva măsuri restrictive impuse în cadrul stării de urgență declarate ilegal de către așa-zisele autorități transnistrene;
  • Locuitorii din satele limitrofe nu au putut circula și nu au putut primi produse alimentare, întrucât nu a circulat feribotul pe Nistru, din cauza scăderii nivelului apei;
  • Mecanismul de pacificare este blocat, iar partea transnistreană a refuzat să se prezinte la o reuniune a copreședinților Comisiei Unificate de Control cu participarea reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova;
  • Așa-zisul Minister al Afacerilor de Interne din Transnistria anunță că va organiza o tabără de instruiri pentru Forțele Mixte de Pacificare;

PE LUNG

În Transnistria au fost înregistrate 608 cazuri de infecții cu COVID-19. 234 dintre ele au fost tratate. 26 de persoane au decedat.

Vadim Krasnoselski, așa-zisul președinte al Transnistriei, a declarat că decizia cu privire la relaxarea măsurilor de restricție trebuie să fie abordată cu maximă precauție, întrucât situația ar fi instabilă, iar relaxarea ar putea duce la deteriorarea ei.

Așa-zisele autorități au decis să relaxeze, începând de pe 12 mai, unele măsuri. S-a permis ca magazinele din afara centrelor comerciale și a piețelor să fie redeschise. De asemenea, li s-a permis cetățenilor să-și viziteze rudele, utilizând mașina personală. Cu toate acestea, așa-zisele autorități recomandă oamenilor să rămână acasă.

Circulația feribotului care leagă satele de pe ambele maluri ale Nistrului, blocată

Jurnalista Irina Tabaranu, care a fost la fața locului, spune că locuitorii satului Cocieri și comuna Molovata Nouă au fost izolați timp de trei zile de malul drept al Nistrului, din cauza nivelului scăzut al apei.

Enlarge

Irina
Foto: Irina Tabaranu

Astfel, în cazul în care nu circulă feribotul, în satele moldovenești aflate pe partea stângă a Nistrului nu este posibilă livrarea produselor alimentare și de primă necesitate.

https://www.facebook.com/pavel.cazacu.7/posts/10221630480258867

În noaptea de vineri spre sâmbătă a fost deversată o cantitate importantă de apă din rezervorul hidrocentralei de la Dubăsari ca să fie posibilă circulația feribotului care face legătura între localitățile Molovata – Molovata Nouă și Cocieri. 

Abia astăzi acesta și-a reluat activitatea, însă până atunci oamenii transportau alimentele de strictă necesitate de sine stătător, cu bărcile.

Nivelul apei în lacul de acumulare al hidrocentralei Dubăsari s-a ridicat cu cca 30 de centimetri.

Și  mecanismul de pacificare a fost blocat

Pe 7 mai urma să aibă loc o reuniune de lucru la nivelul copreședinților Comisiei Unificate de Control cu participarea reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova. 

Pe agenda întâlnirii se regăsea mecanismul de pacificare în contextul stării de urgență în localitățile din Zona de Securitate. Însă, în ajun, partea transnistreană a refuzat să se prezinte, iar ședința nu a mai avut loc.

Activitatea observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare a fost blocată atunci când s-au instalat posturi de control ilegale. Amintim că pe 17 martie 2020 așa-zisul regim din regiunea transnistreană a instaurat starea de urgență, iar ulterior, la sfârșitul lunii martie, au fost instalate posturi de control ilegale în Corjova și Cocieri de așa-zisele autorități din regiunea transnistreană. Astfel, în ultimile luni, locuitorii din aceste două sate au fost blocați. Dacă locuitorii satului Cocieri mai aveau posibilitatea să meargă în Republica Moldova, atunci cei din satul Corjova nu pot merge nici în regiunea transnistreană și nici în Republica Moldova.

Pe drumurile principale, aceste blocaje sunt constituite din reprezentanți ai serviciului de grăniceri”, care circulă liber și monitorizează. Iar pe drumurile adiacente, blocajele sunt formate din blocuri de beton, grămezi de pământ sau alte impedimente create artificial pentru a nu admite circulația. Promo-LEX  a făcut un apel public prin care cere lichidarea posturilor ilegale de control.

Tabără de instruire în Forțele Mixte de Pacificare

În timp ce autoritățile de la Chișinău vorbesc despre blocarea mecanismului de pacificare, așa-zisele autorități de la Tiraspol anunță instruiri pentru Forțele Mixte de Pacificare. Recrutările încep pe 1 iunie și vor dura 90 de zile. Sunt invitați bărbați de până la 50 de ani, cu studii medii și care sunt apți pentru serviciul militar. 

Participanții vor primi o indemnizație de 2500 ruble transnistrene (aprox. 140 euro), haine, mâncare și cazare.

Potrivit unui studiu al IDIS-Viitorul, Forțele Mixte de Pacificare nu sunt un instrument sustenabil, fiind părtinitoare și folosită pentru a escalada conflictul, angajând locuitori ai Transnistriei cu cetățenie rusească.

Așii din mâneca autorităților moldovenești

Andrei Safonov, analist politic din regiunea transnistreană, care declarase săptămâna trecută că „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională a Moldovei”, după ce ultima anulase creditul rusesc, a venit și săptămâna aceasta cu un comentariu.

Acesta menționează că Tiraspolul a invitat anterior Organizația Mondială a Sănătății, scrie agenția de presă PMR Novosti.

Această abordare scoate așii din mâneca autorităților moldovenești, care de câteva săptămâni au acuzat Transnistria că «încalcă drepturile omului pentru a primi îngrijiri medicale» în contextul pandemiei coronavirusului. Chișinăul are acum nevoie urgentă de a distrage atenția organizației medicale internaționale de la sine, deoarece nivelul de infecție cu coronavirus în Republica Moldova este de câteva ori mai mare”, comentează Safonov.

De asemenea, partea transnistreană respinge acuzațiile făcute de Chișinău cu privire la întâlnirea care trebuia să aibă loc pe 7 mai. „Nu a fost niciun acord să se organizeze o reuniune la Chișinău pe 7 mai. Reprezentanții Republicii Moldova au sugerat doar organizarea unei ședințe periodice într-o săptămână, ar fi trebuit să luăm decizia finală luna viitoare”, a declarat copreședintele părții transnistrene a Comisiei Unificate de Control, Oleg Belyakov.

Foto principală: PMR Novosti

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.