COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT

Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol.

Există un focar major în internatul pshineurologic din Bender unde peste 100 de angajați și beneficiari au fost infectați cu COVID-19.

De asemenea, s-a atestat primul caz de re-infectare în regiune.

Săptămâna aceasta a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control la Bender, unde nu s-a ajuns la nicio înțelegere.

PE LUNG

SOCIAL

1. În internatul psihoneurologic din Bender va fi creat un post epidemiologic, în urma focarului care a izbucnit recent. Aceasta înseamnă că situația legată de COVID-19 din internat va fi gestionată local de un epidemiolog. În internat sunt 353 de beneficiari. O parte din angajați și directorul internatului sunt suspendați din funcție. Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană anunță că în internat sunt infectate peste 100 de persoane.

Mai mult, se caută în jur de 25 de voluntari care să muncească în cadrul internatului, întrucât forța de muncă este insuficientă.

2. Pe 13 mai, a avut loc pentru prima dată o cursă cu autobuzul pentru a transporta oamenii din Bender în microraionul Severnîi. Microraionul Severnăi a fost blocat după ce așa-zisele autorități au pus satul Varnița în semi-carantină (ilegal) la sfârșitul lunii martie.

Autocarul nu a făcut nicio oprire în satul Varnița, chiar dacă în mod obișnuit, înainte de starea de urgență ilegală din regiune, autocarul oprea.

În general, această cursă este cu titlul de experiment. În autobuz circulă strict locuitori ai microraionului Severnîi și are o capacitate de 30 de oameni. Aceștia s-au înscris într-o listă cu o zi înainte de călătorie. Sunt planificate câte două curse dus-întors.

3. Săptămâna trecută a fost înregistrat primul caz de re-infecție în regiunea separatistă. Este vorba de o tânără de 23 de ani din satul Sucleia, din suburbia Tiraspolului. Pe 25 aprilie, fata a fost externată din spitalul din Slobozia, cu obligația de a se afla în carantină 14 zile. Câteva zile mai târziu, ea a început să prezinte simptome caracteristice bolilor respiratorii acute și a fost internată la Tiraspol. După examinare, s-a constatat că boala a reapărut. Astfel de cazuri apar dacă organismul uman nu și-a dezvoltat suficient imunitatea, scrie PMR Novosti.

4. Cu ocazia așa-zisei a 30-a aniversare a „independenței” regiunii transnistrene, canalul TV Pervîi Prednestrovskii va realiza un lungmetraj artistic. Conform scenariului, protagonistul va crește odată cu regiunea transnistreană. Filmul va include momente principale ale așa-zisei istorii a regiunii: formarea țării, confruntarea militară cu Moldova, formarea economiei, etapele dezvoltării, etapele politice și altele.

ECONOMIE

1. Așa-zisele autorități ale regiunii transnistrene au anunțat că le vor mări salariile lucrătorilor medicali implicați în lupta împotriva coronavirusului. Totuși, nu a fost anunțat despre ce mărire este vorba. În regiunea din stânga Nistrului lucrează aproape trei mii de lucrători medicali.

2. Așa-zisul stat transnistrean este gata să finanțeze 50% dintr-un salariu minim al angajaților întreprinderilor mici, a căror cifră de afaceri anuală este de până la 700 de mii de ruble transnistrene (aproape 39 000 euro). Salariul minim cel mai mare înregistrat anul trecut este în al treilea trimestru, pentru muncitorii calificați și este de 1842,5 ruble transnsitrene, echivalentul a aproximativ o sută de euro. Vezi aici mai multe despre salariul minim înregistrat în regiunea transnistreană. În Republica Moldova salariul minim este de 2 775 lei (144 euro).

POLITICĂ

1. Chișinăul a lansat o invitație Tiraspolului de a organiza Grupul de lucru pe domeniul drepturilor omului, în data de 14 mai 2020 pentru a discuta mai multe subiecte acumulate. Ședința Grupului de lucru pe probleme vamale, solicitată de negociatorul-șef al Tiraspolului, a fost amânată la inițiativa părții transnistrene, deși Chișinăul era pregătit pentru organizarea grupului de lucru.

De partea cealaltă, partea transnistreană spune că partea moldovenească a căzut din nou într-o poziție absurdă, interpretând procedura tehnică standard pentru acordul datei și orei întâlnirilor specialiștilor în format de comunicații video. În special, partea transnistreană a propus data actuală a reuniunii de experți în problemele vamale pentru a discuta problemele care apar în mod constant cu importurile (în perioada stării de urgență, partea transnistreană a acuzat aproape săptămânal autoritățile de la Chișinău despre faptul că ar bloca camioane cu echipamente medicale sau medicamente, informație infirmată de cei de la Chișinău), iar necesitatea transferului acesteia a apărut din cauza nepregătirii reprezentanților Republicii Moldova”.„În plus, astfel de insinuări arată clar prezența frustrării și chiar a temerilor în rândul reprezentanților Chișinăului în fața unei adevărate activități profesioniste, ceea ce reflectă, de asemenea, lipsa de idei și inițiativă generală a poziției actuale a Republicii Moldova în cadrul procesului de negociere. Reprezentanții moldoveni întârzie maxim momentul în care pur și simplu nu vor avea nimic de răspuns la numeroasele argumente ale părții transnistrene”, se arată într-un material publicat de PMR Novosti.

2. Pe 14 mai a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control la Bender. S-a discutat despre instalarea ilegală a posturilor și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale, blocarea încercărilor observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare de a documenta regulamentar aceste încălcări și circulația neautorizată a tehnicii militare prin Zona de Securitate. La întrebarea tranșantă despre retragerea posturilor ilegale din Zona de Securitate și respectarea actelor de bază ale misiunii de pacificare, reprezentanții Tiraspolului nu au oferit niciun răspuns.

În Transnistria sunt 791 cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 360 sunt tratate. Au decedat 30 de persoane.

FOTO: esp.md

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.