Cooperarea Republica Moldova-NATO discutată de ministrul Apărării Eugen Sturza la Bruxelles

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut, joi, 23 noiembrie, la Bruxelles, o întrevedere cu locţiitorul asistentului secretarului general NATO pentru Politici de Apărare şi Planificare, Jonathan Parish.

Dialogul a cuprins subiecte referitoare la proiectele derulate de NATO în ţara noastră şi participarea contingentelor Armatei Naţionale la misiunea KFOR din Kosovo.

Ministrul Apărării a apreciat contribuţia Alianţei Nord-Atlantice la implementarea fazei I a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), prin expertiza oferită la elaborarea documentelor strategice în domeniul apărării – Strategia Naţională de Apărare (SNA) şi Strategia Militară (SM). În acest sens, Eugen Sturza l-a informat pe Jonathan Parish că SNA a fost aprobată de Guvern, iar SM este în proces de finalizare.

De asemenea, ministrul Sturza s-a referit la Proiectul NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova, demarat în 2006, în rezultatul căruia au fost colectate 956 tone de pesticide de pe întreg teritoriul ţării şi evacuate pentru a fi distruse în Polonia.   

Eugen Sturza a accentuat că Republica Moldova are ca obiectiv strategic reformarea sectorului de apărare şi a solicitat, în acest sens, sprijinul NATO pentru implementarea fazei a II-a a DCBI, ce presupune dezvoltarea capabilităţilor militare nemijlocite.

Un aspect important al dialogului l-a constituit intenţia ţării noastre de a continua contribuţia la misiuni şi operaţiuni internaţionale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.