Connect with us

Politică

Consulatul român din Chișinău: o poveste de groază

Câte gânduri nu-i mai trec omului prin cap după ce pleacă din consulatul României din Chişinău. Plec din consulat cu inima în buzunare, vorba unui poet. Nu mă consolează nici măcar faptul că s-au mai fript şi alţi scriitori la consulat, dar nu numai scriitori.

Publicat

pe

La începutul lui august, mi-a venit o invitaţie de la un Festival de Literatură de la Sibiu şi, deoarece paşaportul românesc mi-a expirat încă de prin 2006, am sunat la Consulatul României din Chişinău ca să mă programez pentru a-mi face viză. Dacă nu ştiaţi, programările se fac telefonic. Din prima încercare nu am reuşit să răzbat.

Am sunat şi a doua zi. Vreo jumate de oră am ascultat nu ştiu ce melodii patriotice, o fi făcând şi asta din planul de educare patriotică a basarabenilor, frumos plan, frumoase melodii, totuşi, eu vroiam altceva. Sun şi a treia zi. În sfârşit, după un sfert de oră de delectare cu melodii patriotice, îmi răspunde o doamnă. După ce îmi cere să-i spun când m-am născut, după ce îmi cere să-i dictez datele din paşaport, mă programează pentru vineri, la ora 9 dimineaţa. Pe la 9 fără un sfert eram în faţa Consulatului, mutându-mă de pe un picior pe altul.

Pe lângă invitaţia din Sibiu, mai aveam şi o invitaţie de la Uniunea Scriitorilor din România, unde scria că mi se garantează asigurarea medicală. O doamnă din vecinătatea mea mă convinge că ar mai trebui să-mi mai cumpăr o asigurare medicală, aici, pe loc, dacă nu vreau să mi se întoarcă actele. Merg să-mi cumpăr. Costă 135 de lei. Îi întind băiatului 200 şi el îmi dă înapoi doar 40 de lei. Îi atrag atenţia că a greşti. Dar el încearcă să mă convingă că greşeala e a mea. Până la urmă, intervine un coleg de-al său care-i atrage atenţia unde a greşit şi acesta îmi întoarce restul întreg. Din această cauză, revin în faţa consulatului abia pe la 9 şi 3 minute. Prea târziu ca să mai pot intra.

Am întârziat tocmai cu trei minute şi gardianul nu mai vrea să mă lase să intru. Impunându-mă să aştept până la 9 şi jumate, când va intra o altă tură. Aştept, ce să fac. Timpul trece chinuitor de greu, dar totuşi trece şi se face 9 şi jumate. De data asta, întârzie funcţionarii să ne lase înăuntru. Aşa că intrăm abia pe la 9 şi 37. E bine măcar că am intrat. Am intrat într-o curte spaţioasă, înconjurată de un zid, încoronat cu sârmă ghimpată. Asta, ca nimeni să nu încerce să sară gardul, mă previne un funcţionar. Aici, din nou aşteptăm. Aşteptăm să apară un alt funcţionar. Apare un tânăr cu nişte liste în mână. Pe care începe să le citească. Sonorizează nume de oameni şi le dă bonuri.

Bine măcar că nu face mişto de numele oamenilor, aşa cum făcuse data trecută un coleg de-ai său. Sau nu le face apropouri sexuale femeilor. Mai întâi trec cei care au venit să-şi redobândească cetăţenia română, după aia, cei care vor să-şi facă certificate de naştere româneşti şi aşa mai departe. Listele sunt lungi şi timpul trece şi mai greu. Mai greu chiar decât norii de pe cer. Solicitanţii de vize sunt lăsaţi la urmă. La urmă, adică peste vreo jumate de oră, dacă nu şi mai mult, mai rămân în curte doar cei care au venit să-şi facă viza. Din nou se citesc liste.

După ce trec cei care au fost programaţi la 9 şi 30, îmi permite şi mie să-i spun ce caut acolo. Îmi dă un bon şi intru. Urc scările şi pătrund într-o sală de la etajul doi, o sală metalică, o sală care îmi pare că seamănă cu o încăpere dintr-o puşcărie. Doar două banchete şi alea ocupate. Sala chifteşte de lume. Unii stau pe pervazuri. Dar majoritatea în picioare. Din cele 15 ghişee lucrează doar trei, două pentru cetăţeni şi unul pentru instituţii. De aia, coada trece greu. Înaintea mea mai sunt douăzeci de persoane. Peste o oră îmi vine şi mie rândul. Mă îndrept spre ghişeu, cu paşi mărunţi.

Străbat sala urmărit de privirile invidioase ale celor care îşi aşteaptă rândul. Dar şi de ochii de piatră ai frumoasei funcţionare de la ghişeul 5. Cu nişte ochi de piatră, mă priveşte fix în faţă. Îi întind pe rând, unul câte unul, actele. „Da de ce nu mi le daţi toate deodată? Ar trebui să mi le daţi toate deodată! Doar aţi avut timp să vă pregătiţi dosarul!”, se răţoieşte ea la mine, nemulţumită, ridicând vocea. E tot mai nemulţumită cu fiecare act pe care i-l trec prin ferestruica întredeschisă ca o pleoapă de peşte. În cele din urmă, începe să mi le examineze. Le examinează cu aceeaşi ochi de piatră. Deodată, îşi ridică frumoşii ei ochi spre mine şi îmi strigă, iritată: „Da unde vi-i rezervarea de bilet? Fără rezervare de bilet, nu vă pot primi dosarul. Următorul! Să vină următorul!”, ţipă ea şi îmi întoarce dosarul.

„Staţi, staţi aşa, domnişoară, chemaţi-l pe consul!” Frumoasa funcţionară cu o faţă înăcrită şi cu ochi de piatră dispare printr-o uşă montată într-un perete metalic. Trec trei, patru, cinci minute. Revine funcţionara cu doamna consul. Aceasta mă măsoară din cap până în picioare cu nişte ochi de gheaţă. Mă ia cu cald şi cu rece. Oare ce am făcut că mă priveşte aşa? „Nu se poate! Fără rezervare de bilet, nu vă putem lua dosarul. Asta-i legislaţia!” „Şi dacă aş vrea să merg cu bicicleta?” „Nu încercaţi să vă bateţi joc de noi,” se răsteşte la mine doamna consul. Ridică şi ea vocea. Îmi vorbeşte pe un ton răstit şi oţărit. Are o voce dură, metalică, mă străpunge cu ochii ei de gheaţă. Strigă la mine. Iar în timp ce mă acuză că nu vreau să respect legislaţia română, se adresează întregii săli. E foarte supărată şi mă bruschează. Pentru că strigă la mine şi pentru că mă priveşte ca pe un hoţ de cai, palmele încep să-mi transpire şi mi se înteţeşte pulsul.

Sunt pe cale să fac un atac de panică chiar în sala consulatului. „Bine, o să revin cu o rezervare de bilet”, îi spun cu o voce pierită şi mă retrag din faţa ei. Îi simt privirea în spate. Ca o piatră. Rezervarea de bilet mi-o fac pe 12 septembrie. Aşa îmi sugerează doamna de la buticul din coasta Consulatului. „Şi cu rezervarea asta, îmi voi putea lua bilet?” o întreb eu pe doamna de la butic. „Da de unde, e o rezervare fictivă, dar fără ea nu o să vi se dea viza”. Plătesc 50 de lei şi revin la consulat. Funcţionara de la ghişeul 5 mă lasă să aştept încă o jumate de oră. Aştept sub ochii de gheaţă ai consulului. Aceasta din nou strigă la mine, când o rog să-mi ia dosarul. Se vede că nu-i place mutra mea. Mă tratează ca pe sarea din ochi, nu altceva. Trec pesta asta şi atept. Aştept să se elibereze funcţionara de la ghişeul 5, care îmi examinează actele, la fel de iritată şi indispusă. Îi dau şi rezervarea de bilet. O anexează la dosar cu scârbă. Apoi îşi înalţă ochii ei de piatră spre mine şi îmi zice cu o voce ridicată ca să vin să-mi iau viza pe 13 septembrie. Adică, cu o zi mai târziu decât îmi rezeravesem biletul. Nu se poate. Şi atunci de ce am mai făcut-o, dacă nu se ia în considerare? Le zic despre asta, dar cele două doamne nu mai vor să stea de vorbă cu mine şi mă invită să părăsesc sala metalică a consulatului.

Totuşi, eu am dat 50 de lei pe rezervarea de bilet, o rezervare pentru 12 septembrie, la ora 18.00, iar viza mi se dă pe 13 septembrie, ceea ce înseamnă că mi-am făcut-o degeaba. Oare ştiu şi funcţionarele de la consulat că e o rezervare fictivă? Dacă nu ştiu, de ce nu vor să–mi dea explicaţii? Dacă e o rezervare fictivă, de ce mi-au mai cerut să mi-o fac? Dar dacă nu e fictivă, atunci cine o să-mi întoarcă cei 50 de lei plătiţi pentru rezervare? Sunt întrebări la care cele două funcţionare nu mai vor să-mi răspundă şi mă roagă insistent să mă car. Vreau să scriu o plângere şi le rog să-mi spună cum le cheamă. Nu vor. Nu au nume. E secret de stat. Dar cum să scriu o plângere pe nişte funcţionari fără nume? Uite aşa, scrie-o. Îmi zice consulul şi îmi întinde o foaie. Scrie plângerea, ce mai aştepţi. Ce mai aştept? Aştept să-i trateze pe oameni cu zâmbetul pe buze şi nu să-i bruscheze sau să-i intimideze, că nu, totuşi, consulatul nu e o puşcărie.

Nu pot să fac o plângere pe nişte oameni fără nume şi cobor scările, în căutarea consulului general. Acesta lipseşte. Nu e nici adjunctul. Părăsesc consulatul, cu un gust amar în gură. Şi cu gândul că cel mai mare duşman al României sunt anume aceşti funcţionari de la consulat. Oare să fie basarabofobi? Nu exclud! Oare să fi greşit eliberându-mi viza cu o zi mai târziu decât mi-am făcut rezervarea sau ştiau că în coasta consulatului se vând rezervări fictive? Iar dacă ştiau, oare nu sunt mână în mână cu cei de afară? Gânduri. Câte gânduri nu-i mai trec omului prin cap după ce pleacă din consulatul României din Chişinău.

Plec din consulat cu inima în buzunare, vorba unui poet. Nu mă consolează nici măcar faptul că s-au mai fript şi alţi scriitori la consulat, dar nu numai scriitori. Buzu şi Hose Pablo au păţit-o şi mai rău. Lor le-au fost respins dosarele. Mie măcar mi l-au primit. Totuşi, de la asta nu îmi este mai bine. După ce am ieşit din curtea consulatului, simt cum mi se face rău şi îmi bag sub limbă un validol ca să nu cad jos. Ajuns acasă, îmi scot mapa cu acte şi descopăr că îmi lipseşte certificatul de căsătorie. Oare unde să-l fi pierdut? Nevastă-mea vrea să divorţeze, descoperindu-i lipsa. Mă face cu ou şi oţet. Revin la consulat, dar acesta deja e închis.

E închis şi buticul unde mi-am cumpărat rezervarea de bilet. E vineri seara şi toate aceste instituţii sâmbătă şi duminică nu lucrează. Oare până luni nevastă-mea nu o să divorţeze? În faţa consulatului schelăie o laie de câini. Nu ştiu de ce, mă gândesc la băieţelul sfâşiat de maidanezi în Bucureşti şi încerc să mă ţin cât mai departe de Consulat. Cu toate astea, aproape că fulgerător, câinii mă înconjoară şi se reped să mă muşte. 

Notă: Opiniile exprimate în prezentul articol aparțin autorului și nu reflectă în mod neapărat poziția portalului Moldova.ORG.

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Blocul ACUM: „ Avem nevoie de funcția de speaker pe o perioadă scurtă. Ulterior, Năstase ar trebui să demisioneze”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Reprezentanții Partidului Socialiștilor nu s-au prezentat astăzi la întrevederea anunțată de Blocul ACUM pentru a discuta deblocarea activității Parlamentului. Reprezentanții blocului ACUM au declarat sunt în continuare deschiși pentru a discuta agenda antioligarhică, precizând că „mingea este pe terenul socialiștilor”.

Totodată, vicepreședintele Platformei DA Alexandru Slusari a declarat că blocul ACUM are nevoie de funcția de președinte al Parlamentului pentru ca pachetul de legi privind dezoligarhizarea țării să fie discutat și votat de Legislativ. „Ulterior. Andrei Năstase ar trebui să demisioneze din funcție”, a declarat Slusari.

PE LUNG

„Am vrut să spunem tranşant că niciodată nu ne-am ţinut de funcţii. Azi am vrut să spunem că Andrei Năstase nu se ţine de funcţie. ACUM are nevoie de această funcţie pe o perioadă scurtă”, a declarat Alexandru Slusari.

Deputatul a opinat că PSRM are acum trei opțiuni: alegeri anticipate, discuții cu blocul ACUM sau o coaliție cu PDM.

La rândul său, deputatul Mihai Popșoi a declarat că pentru cei din PSRM nu constituie un pericol votarea unui speaker ACUM, întrucât el poate fi demis cu voturile celorlalți deputați.

Citește mai departe

Divertisment

Chiar dacă Legislativul nu va fi funcțional. Andrian Candu: Alegerile locale trebuie să fie desfăşurate în această vară

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Alegerile locale trebuie să fie desfăşurate în termenii prevăzuţi de lege, a declarat fostul președinte al Parlamentului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Potrivit lui, chiar dacă Legislativul nu va fi funcţional, Curtea Constituțională se va expune asupra unor mecanisme prin care fiecare cetățean din țară să-și aleagă primarii.

Declarația a fost făcută de Andrian Candu în cadrul unui interviu acordat pentru Realitatea.md. Potrivit lui, în mod normal, alegerile locale ar trebui desfășurate în luna iunie.

PE LUNG

„Alegerile locale trebuie să aibă loc, deoarece mandatul primarilor actuali expiră în luna iunie. Bineînțeles, ar putea să fie unele întârzieri în funcție de funcționalitatea Parlamentului. Să presupunem că Parlamentul va deveni funcțional și alegerile poate se vor decala cu o săptămână sau două. În situația în care Parlamentul nu este funcțional să stabilească data alegerilor, sunt sigur că vor fi mecanisme juridice, inclusiv prin unele interpretări ale Curții Constituționale, ca totuși această decizie să fie luată în așa fel încât alegerile generale locale să fie organizate în timpul reglementat de lege”, a declarat Andrian Candu.

Anterior, președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat că alegerile locale pot fi organizate începând cu 14 iunie, însă Parlamentul este cel care decide data scrutinului. Potrivit legislației, a mai precizat Alina Russu, mandatul primarului sau al consilierului local este în vigoare până la validarea mandatului următorului ales local.

Citește mai departe

Politică

CEC a somat PAS să achite 76 mii de lei la bugetul de stat. PAS: O încercare de discreditare a formațiunii

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Comisia Electorală Centrală a somat astăzi Partidul Acțiune și Solidaritate să verse în bugetul de stat suma de 76 mii de lei.
Potrivit instituției, decizia vine în contextul în care, în anul 2016, această formațiune politică a încălcat prevederile legislației la subiectul finanțării campaniei electorale.

La rândul său, PAS anunță că a luat act de hotărârea de astăzi a CEC, dar o califică ca fiind o încercare de discreditare a PAS, întrucât partidul a plătit deja o bună parte din această datorie.

PE LUNG

Astfel, Comisia Electorală Centrală a precizat că, în perioada de referință, întreprinderea mixtă ÎM „MOLDAVIAN AIRLINES” SRL a virat în contul PAS 100 mii de lei. Conform prevederilor legale se interzice finanțarea, prestarea unor servicii cu titlu gratuit ori susţinerea materială sub orice formă, directă şi/sau indirectă, a partidelor politice de către persoanele juridice cu capital străin sau mixt.

Anterior, partidul s-a angajat să transfere, în mod eșalonat, donația în mărime de 100 mii de lei, realizând până la situația din 19 aprilie 2019, opt tranșe, în cuantum total de 24 mii de lei.

„Astfel, Partidul Politic Acțiune și Solidaritate a fost somat să verse la bugetul de stat suma de 76 mii de lei, în termen de 6 luni din momentul adoptării hotărârii de către CEC, cu dreptul achitării eșalonate a acestei sume”, a precizat CEC.

Pe de altă parte, PAS s-a arătat dispus să întoarcă eșalonat toată suma. „Însuși CEC a recunoscut că până în prezent PAS a făcut 8 plăți, adică a dovedit buna sa credință, fapt care excludea necesitatea adoptării unei somații în vederea obligării PAS de a achita suma restantă”, a menționat formațiunea.

Cei de la PAS a precizat că cele 100 de mii de lei pe care i-a acceptat în campania prezidențială și pe care acum trebuie s-o verse în buget provin dintr-o donație transparentă efectuată de o companie cu capital străin. „La momentul acceptării acelei donații, nu cunoșteam despre faptul că compania donatoare este cu capital străin”, a menționat partidul.

„Această decizie dovedește și faptul că organul electoral suprem aplică deliberat standarde duble. În acest context, amintim faptul că CEC a refuzat să someze Partidul Democrat să întoarcă la buget peste 47 milioane de lei, după ce democrații au încălcat Regulamentul aprobat de CEC și au acceptat donații în numerar peste plafoanele maxime stabilite”, a mai arătat PAS.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 minute în urmă

Guvernul alocă 2,6 milioane de lei pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale

PE SCURT Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului...

Economie12 minute în urmă

Air Moldova va asigura deplasarea gratuită a întregii delegații a Mitropoliei Moldovei care va aduce Focul Haric

Cea mai mare companie aviatică din țară, Air Moldova, este implicată activ în aducerea Focului Haric la Chișinău, în noaptea...

Divertisment18 minute în urmă

Premiile Oscar: Categoria „cel mai bun film străin” și-a schimbat denumirea

PE SCURT Categoria „cel mai bun film străin” de la gala premiilor Oscar şi-a schimbat denumirea oficială şi se va...

Social41 de minute în urmă

De ce ți se face rău în mașină. Creierul tău crede că ai fost otrăvit

PE SCURT Nimic nu strică o vacanță cu mașina ca starea de greață, rău, pe care cei mai mulți dintre...

Social2 ore în urmă

Sondaj: 98 la sută dintre moldoveni sărbătoresc Paștele. Cine merge la Biserică pentru a sfinți bucatele

PE SCURT 98 la sută din cetățenii Republicii Moldova petrec Sărbătorile Pascale. Nouă din zece moldoveni obișnuiesc să meargă la...

Economie3 ore în urmă

Ministerul Economiei: Complexul multifuncțional „Chişinău Arena” este gata în proporție de 60%

PE SCURT Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat astăzi că proiectul privind construcția complexului multifuncțional „Chişinău Arena” este realizat în...

Politică3 ore în urmă

Blocul ACUM: „ Avem nevoie de funcția de speaker pe o perioadă scurtă. Ulterior, Năstase ar trebui să demisioneze”

PE SCURT Reprezentanții Partidului Socialiștilor nu s-au prezentat astăzi la întrevederea anunțată de Blocul ACUM pentru a discuta deblocarea activității...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Cui sunt dedicate condițiile PSRM și ce au de spus Maia Sandu și Andrei Năstase despre ele

PE SCURT Condițiile de negocieri înaintate de Partidul Socialiștilor nu sunt pentru blocul politic ACUM, ci pentru Partidul Democrat. Opinia...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ciocan vs. Filip / Câți deputați vor fi în Parlament în caz de alegeri anticipate

PE SCURT Iurie Ciocan, fostul președinte și actual membru Comisiei Electorale Centrale, combate o declarație a premierului Pavel Filip, potrivit...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Cine ar fi fost viceprimarii Chișinăului, dacă alegerile locale erau validate

PE SCURT Dacă alegerile locale din Chișinău ar fi fost validate, primarul ales Andrei Năstase i-ar fi numit ca viceprimari...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Cota de încredere între PSRM și ACUM „este la nivelul zero”

PE SCURT Cota de încredere între cele două formațiuni „este la nivelul zero”, declară Andrei Năstase, și doar dacă aceasta...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primele 10 decizii ale lui Zelenski dacă va deveni președintele Ucrainei

PE SCURT Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. Jumătate de an în urmă, aceasta putea fi o glumă marca Kvartal 95, dar...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Tot ce trebuie să știi despre alegerile pentru Parlamentul European

PE SCURT Parlamentul European este organul Uniunii Europene cu puteri legislative. Acesta este ales în mod direct, de către cetățenii...

Alegeri2 săptămâni în urmă

CEC acuză Partidul Șor. Cum se apără fracțiunea?

PE SCURT Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că Partidul Șor a încălcat prevederile legislației electorale, la subiectul finanțării campaniei electorale...

Advertisement

Opinii

aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com