Connect with us

Politică

Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană are o nouă componență

Publicat

pe

Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană are o nouă componență. Modificările au fost aprobate de Biroul permanent al Parlamentului în ședința de astăzi.

Președintele Consiliului va fi speakerul Andrian Candu, iar vicepreședinte – vicespeakerul Valeriu Ghilețchi.

Din componența Consiliului fac parte 18 membri, președinții comisiilor și reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare, conducerea Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE și ai Delegației Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, precum și Secretarul general al Parlamentului. 

Consiliul pentru Integrare Europeană are drept scop asigurarea unui mecanism de comunicare, coordonare, consultare și cooperare în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și de armonizare a legislației naționale cu cea comunitară.

Acesta monitorizează procesul de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova – UE și asigură implementarea Programului legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere.

Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană a fost constituit de Parlament în aprilie 2016. Până în prezent, Consiliul a fost condus de fostul vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Leancă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Sondaj IMAS: PSRM, PDM, PPDA și PAS ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Publicat

pe

De către

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede patru formațiuni politice – PSRM, PDM, PPDA și PAS, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de IMAS.

Astfel, potrivit cercetării, Partidul Socialiștilor ar acumula 27, 1 la sută din voturi, Partidul Democrat – 15,7%, Platforma DA – 7,1%, iar PAS – cu 6,4 la sută.  Cele patru formațiuni politice ar fi urmate de PCRM, Partidul Şor, PL, PPEM care ar acumula însă insuficiente voturi pentru a accede în Legislativ.

Același sondaj mai arată că politicienii care au activitatea cea mai apreciată de către respondenți sunt:  președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip și liderul PCRM Vladimir Voronin. În top se regăsesc primarul de Orhei Ilan Șor, care este urmat de liderul PDM Vlad Plahotniuc și bașcanul Irina Vlah.

Liderii opoziției extraparlamentare Andrei Năstase și Maia Sandu sunt incluși în partea a doua a raitingului, ei fiind depășiți de președinta PSRM Zinaida Greceanîi, fostul primar Dorin Chirtoacă și președintele Parlamentului Andrian Candu, arată sondajul IMAS.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.475 respondenți, în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie și are o marjă de eroare de +/- 2,5%. Datele au fost colectate de Institutul de Marketing si Sondaje IMAS-INC, la comanda Fundaţiei pentru o Democraţie Modernă.

Citește mai departe

Politică

PDM a depus la sediul Delegației UE o petiție, în care solicită sprijin în verificarea legăturilor lui Năstase și Sandu cu furtul miliardului

Publicat

pe

De către

Secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc a depus astăzi la sediul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova o petiție cu peste 100 mii de semnături prin care se solicită sprijinul instituțiilor europene în verificarea eventualelor legături ale fostei guvernări PLDM, dar și ale politicienilor Maia Sandu și Andrei Năstase cu frauda bancară din anii 2013-2014.

„Avem încredere că organismele europene vor lua în considerare dorința celor peste 100 de mii de cetățeni moldoveni și vor analiza în mod obiectiv acest furt al miliardului și cine a beneficiat cu adevărat de acești bani”, a declarat deputatul PDM Eugen Nichiforciuc după depunerea petiției și a semnăturilor.

Potrivit unui comunicat al formațiunii, petiția semnată de peste 100 de mii de moldoveni precizează că investigațiile preliminare privitoare la frauda bancară menționată au indicat că schemele financiare ilegale au avut loc inclusiv pe teritoriul Uniunii Europene, de unde rezultă nevoia unei cercetări inclusiv la nivel european.

„În textul petiției se mai arată că există indicii serioase că PLDM (pe lista căruia Maia Sandu a candidat în alegeri) a fost finanțat în campania electorală din 2014 cu bani proveniți din frauda bancară, dar și că protestele de stradă organizate în anul 2015 de către Andrei Năstase au fost susținute financiar din aceeași sursă”, mai arată sursa citată.

Petiția solicită de asemenea verificări la nivel european privind relațiile Fundației „Open Dialog”, suspectată de a fi livrat armament în regiunea ucraineană Donbas, cu liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase.

De notat că acțiunea PDM a survenit după ce Mișcarea de rezistență ACUM, din care fac parte partidele PAS, Platforma DA, precum și lideri de opinie din societatea civilă, a anunțat încă la finele lunii august că va colecta 50 mii de semnături pentru o petiție adresată instituțiilor europene, prin care va cere investigarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova care se fac vinovați de spălări de bani și au fost implicați în furtul miliardului.

Inițiatorii au colectat până în prezent peste 30 mii de semnături.

Mișcarea de Rezistență ACUM a decis să înainteze petiția reieșind din faptul că, „din momentul descoperirii fraudei bancare în valoare de 1 miliard de dolari (12% din PIB), autoritățile Republicii Moldova nu au recuperat niciun leu, ci dimpotrivă au protejat și protejează în continuare persoanele implicate în acest furt”.

„Mulți dintre banii furați au fost cheltuiți pe teritoriul UE, astfel că există toate condițiile ca, odată sesizate, instituțiile europene să poată deschide o investigație și să înceapă urmărirea penală a cetățenilor moldoveni implicați în fraudă”, a declarat atunci Andrei Năstase, președintele Platformei DA.

Citește mai departe

Politică

Experți despre referendumul PDM: Se încearcă de a aduce partidului de guvernământ puncte electorale chiar în ziua votului

Publicat

pe

De către

Referendumul consultativ propus de PDM este o inițiativă cu tentă electorală, pentru ca partidul de guvernământ să aibă o plusvaloare de argumente în fața votanților. Totodată, realizarea inițiativelor democraților va „rămâne în aer”, întrucât depinde de configurarea viitorului Parlament, susțin experții politici.

Analistul politic Ion Tăbârță a declarat pentru Moldova.org că referendumul consultativ „nu obligă la nimic”,  iar realizarea inițiativelor lansate de democrați în cadrul plebiscitului va depinde de configurația viitorului  Parlament.

„Întrebările sunt de așa natură că au o tentă populistă, pentru că întrebi cetățenii: Vrei să fie mai puțini deputați? Da, desigur, sunt mai puține cheltuieli. Doriți ca să aveți dreptul să retrageți mandatul deputaților? – Da, desigur”, a menționat Ion Tăbârță.

Potrivit lui, prin aceste două întrebări „se încearcă cumva de a aduce partidului de guvernământ anumite puncte electorale chiar în ziua votului”. Mulți dintre cei care vor vota favorabil la acest referendum vor asocia acest vot cu PDM.

Totodată, el a atenționat cu privire la cea de-a doua întrebare -posibilitatea cetățenilor de a retrage mandatul deputaților, că în Constituție este prevăzut că mandat deputaților este imperativ, ceea ce înseamnă că el nu poate fi retras.

„În opinia mea, inițiativa este una cu tentă electorală, pentru ca partidul de guvernământ să aibă o plusvaloare de argumente în fața votanților”, a declarat Ion Tăbârță.

Dar ce va fi mai departe este o altă întrebare, pentru că mult depinde de configurarea viitorului Parlament. „De aceea ceea ce ține de implementare rămâne în aer”, a spus Ion Tăbârță.

În context, analistul a amintit de referendumul consultativ din 1999, când președintele de atunci Petru Lucinschi și-a dorit împuterniciri sporite, iar populația a răspuns că este de acord, însă ulterior  Parlamentul a făcut contrar la ceea ce a declarat poporul și i-a redus din aceste împuterniciri.

Aceeași părere a fost susținută și de Igor Boțan, directorul Asociației pentru Democraţie Participativă ADEPT. Potrivit lui, pentru ca acest referendum, „să fie cu bătaie lungă”,  PDM ar trebui să câștige majoritatea constituțională în Parlament sau eventual o majoritate absolută ca să organizeze un referendum constituțional.

Potrivit lui, partidul de guvernământ a utilizat o pistă, pe care a folosit-o și fostul președinte al României Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din România în 2009.

„ Este o pistă pe care a utilizat-o Traian Băsescu în 2009, când odată cu alegeri prezidențiale s-a organizat un referendum de micșorare a numărului de deputați în România. Oamenii au zis da, au votat, dar nimic nu s-a întâmplat”, a menționat Igor Boțan.

De notat că analistul politic Corneliu Ciurea, citat de IPN, a  opinat că inițiativa PDM este o strategie electorală absolut firească„ să promoveze niște idei, inițiative care plac populației, să genereze o discuție pe aceste teme care nu vor putea fi evitate de mulți actori politici”. „Pentru că, de exemplu, socialiștii au susținut această idee anterior și va fi anormal acum să respingă această inițiativă”, a spus Corneliu Ciurea.

Reamintim că liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat marți că formațiunea pe care o conduce propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. De asemenea, formațiunea propunere posibilitatea retragerii mandatelor deputaților de către cetățeni, atunci când ei vor considera că aleșii nu-i mai reprezintă.

Vlad Plahotniuc a declarat că PDM intenționează să supună aceste chestiuni referendumului, care urmează să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com