Şedinţa a XV-a a Consiliului miniştrilor de Externe din Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN) şi-a început lucrările la Moscova, la 1 noiembrie. Delegaţia Republicii Moldova la reuniune este condusă de către Valeriu Ostalep, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
Agenţia INFOTAG transmite cu referire la un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei că şedinţa va finaliza preşedinţia aceste ţări la OCEMN, de şase luni, va face bilanţul activităţii şi va defini obiectivele pentru viitorul apropiat.
"Printre principalele chestiuni de pe ordinea de zi se numără promovarea colaborării multilaterale în domenii ca transporturile, energetica, remedierea consecinţelor situaţiilor excepţionale, telecomunicaţiile. În perioada preşedinţiei noastre, au avut loc reuniuni ale miniştrilor de ramură respectivi, la care au fost elaborate abordări comune pentru dezvoltare, s-au adoptat declaraţii comune, au fost elaborate proiect ale mai multor memorandumuri de înţelegere în domeniul transporturilor şi comunicaţiilor poştale", a declarat Andrei Kondakov, director al Departamentului Cooperare Economică la MAE al Rusiei.
Potrivit responsabilului, la actuala reuniune vor fi discutate subiecte de eficientizare a activităţii organizaţiei şi a conlucrării acesteia cu alte structuri ale CEMN, ca Adunarea Parlamentară, Consiliul de afaceri, Banca Mării Negre pentru Comerţ şi Dezvoltare, Centrul internaţional de studii la Marea Neagră. Din al treilea bloc de probleme fac parte relaţiile organizaţiei cu terţii – ţări observatori şi organizaţii internaţionale, cum ar fi Uniunea Economică Euroasiatică şi Uniunea Europeană.
Kondakov a mai spus că OCEMN are în calitate de priorităţi identificarea şi crearea condiţiilor pentru iniţiative de afaceri concrete, proiecte mixte, atragerea de fonduri şi utilizarea optimă a resurselor disponibile, inclusiv prin mecanisme de parteneriat public-privat. Oficialul a opinat că un domeniu cheie de cooperare în cadrul CEMN este energetica. "Am putea evidenţia problema coordonării strategiilor energetice naţionale, sporirea compatibilităţii acestora. Este foarte important proiectul Centurii electro-energetice la Marea Neagră, iniţiat de Rusia şi care ar putea fi realizat în corelare cu procesele de sincronizare a reţelelor electro-energetice ale Europei de Vest şi de Est şi cu perspectiva creării pieţei energetice regionale", a spus el. // Infotag