Consiliul Europei cere retragerea trupelor ruse si eliberarea detinutilor politici de la Tiraspol

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei urmeaza sa examineze miercuri, 22 iunie, un raport privind respectarea, de catre Rusia, a angajamentelor asumate in perioada aderarii la aceasta organizatie, in anul 1996, care prevad si retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Documentul care urmeaza a fi aprobat la sesiune, va fi prezentat de parlamentarii europeni David Atkincon (Marea Britanie, Grupul democrat european) si Rudolf Bindig (Germania, Grupul socialist). Autorii raportului mentioneaza ca in ultimii 15 ani, "Rusia s-a schimbat in mod fundamental" si ca "a obtinut progres indiscutabil in sfera prioritatii dreptului si democratiei". Totodata, Atkinson si Binding considera "foarte slab progresul" privind alte angajamente, inclusiv abolirea pedepsei cu moartea, retragerea trupelor ruse din Republica Moldova si deferirea judecatii a persoanelor responsabile de incalcarea drepturilor omului.

In report se mentioneaza ca desi un anumit numar de trupe ale Armatei a 14-a au fost demobilizate si "careva echipament militar si armament a fost retras", aproximativ 2 mii soldati rusi mai sunt prezenti pe teritoriul Republicii Moldova. "Prezenta continua a fortelor ruse in Transnistria si nereusita de a ratifica Acordul din 21 octombrie 1994 semnifica faptul ca Rusia nu-si indeplineste angajamentul asumat in temeiul alin.10 ix", se arata in raport. (Paragraful 10 ix din Avizul N. 193 (1996) cere Rusiei "de a ratifica, in termen de sase luni dupa aderarea ei, acordul intervenit la 21 octombrie 1994 intre Guvernele Federatiei Ruse si Republicii Moldova, si de a continua retragerea armatei a 14-a si echipamentului sau de pe teritoriul Moldovei in termen de trei ani de la data semnarii acordului"). Coraportorii au luat act de pozitia rusa referitor la faptul ca retragerea este impiedicata de refuzul partii moldovene de a accepta planul federal din 2002 pentru Republica Moldova. "Totusi, in timp ce incurajeaza Guvernul moldovean de a-si spori eforturile pentru a gasi o solutionare politica a conflictului, autoritatile ruse nu pot utiliza un eveniment politic anterior drept justificare pentru nerespectarea angajamentului anterior clar si neconditionat fata de Adunare", sustin coraportorii AP CE.

Mentionand cu satisfactie ca autoritatile ruse au platit deja solicitantilor din "cazul Ilascu" si altii sumele atribuite de Curte in scopul unei satisfaceri juste, raportorii isi exprima ingrijorarea in legatura cu faptul ca Federatia Rusa inca nu a intreprins masurile necesare pentru a pune capat detinerii arbitrare a celor doi solicitanti detinuti in continuare in Transnistria si pentru a garanta eliberarea lor imediata, in modul in care a fost ordonat de Curte. "Faptul ca autoritatile ruse considera aceasta hotarare judecatoreasca referitor la caz "gresita, tendentioasa si evident politizata" nu-i scuteste de obligatia de a o indeplini in conformitate cu Articolul 46 din Conventie", considera Atkinson si Binding.

In urma examinarii raportului Bindig-Atkinson va fi adoptata decizia de a continua regimul de monitorizare a Rusiei sau de a trece la regimul de post-monitorizare.

In proiectul de rezolutie privind Federatia Rusa, AP CE incurajeaza insistent autoritatile ruse sa coopereze, fara rezerve, cu CEDO, sa nu sa se opuna in nici un mod exercitarii efective a dreptului de inaintare a recursului individual Curtii si sa execute rapid si integral hotararile ei, in special cea care a fost pronuntata in "cazul Ilascu" si altii. In ce priveste relatiile Rusiei cu statele vecine si alte state din regiune, care sunt, de asemenea, membre ale Consiliului Europei, Adunarea, salutand semnarea recentului acord de inchidere a bazelor militare ruse restante in Georgia, "incurajeaza cu tarie autoritatile ruse" sa ia masuri privind "retragerea fortelor armate ruse si a materialului lor restant pe teritoriul Moldovei si sa efectueze fara intarziere aceasta retragere care trebuia incheiata in octombrie 1997".

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.