Conflictul nistrean – piedica in calea integrarii in UE

Reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Mizsei, a declarat marti ca fara o solutie echilibrata pentru problema transnistreana nu se poate vorbi de integrarea Republicii Moldova in UE, transmite DECA-press cu referinta la Radio BBC Mizsei a vorbit in cadrul unei conferinte desfasurate la Chisinau pe tema relatiei Republicii Moldova cu Uniunea Europeana.
Peste 130 de experti locali si internationali au evaluat distanta reala a Chisinaului fata de Uniunea Europeana.
Ministrul de Externe, Andrei Stratan, a calificat procesul de integrare europeana ca pe o "idee nationala" a Republicii Moldova.
Discutiile au scos insa in evidenta si problemele care ingreuneaza acest proces.
Astfel, Hilde Hardeman responsabila in cadrul Comisiei Europene de relatiile cu Ucraina, Moldova si Belarus, s-a referit la restantele Republicii Moldova la cateva capitole sensibile: reforma justitiei, libertatea mass-media, abuzurile politiei si necesitatea de transparenta in negocierea unei solutii pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

Transnistria – ignorata
Seriozitatea intentiilor autoritatilor de la Chisinau de a readuce regiunea transnistreana sub controlul Republicii Moldova a fost insa pusa la indoiala de analistul economic Valeriu Prohnitchi.
"Costurile asigurarii acestor elemente din reintegrarea economica si sociala a Republicii Moldova cu Transnistria nu le stie nimeni la moment."
"Mai mult decat atat, Transnistria nu a fost parte a nici unei strategii economice importante din Republica Moldova".
"Este un aspect extrem de important, o scapare cruciala pentru guvernul Republicii Moldova faptul ca, pana in prezent, nici una dintre strategiile importante nu a inglobat in sine Transnistria", a mai spus Valeriu Prohnitchi.
Arcadie Barbarosie, directorul Institutului de Politici Publice din Chisinau, a spus ca exista o criza de dezvoltare in Republica Moldova pentru ca integrarea europeana nu este o chestiune de politica externa.
"Este o chestiune de politica interna in primul rand si in cel mai important rand. Uniunea Europeana se construieste aici," spune Arcadie Barbarosie.
"Nu o construim la Buxelles sau la Berlin sau la Paris. Aici o construim. Si deci, este intr-adevar o criza de dezvoltare interna, o criza de reforme". // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.