Conferinţă la Paris: Rolul diasporei în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

Pe data de 10 iulie la Paris a avut loc Conferința/Dezbaterea publică cu genericul „Rolul diasporei în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova: realități și perspective”.

Evenimentul a fost organizat de către Clubul Liberal Franța, la care au participat cîteva zeci de persoane – originari din Republica Moldova, lideri și reprezentanți ai mai multor asociații ale basarabenilor din Franța.

În alocuțiunea sa de deschidere, Oleg Serebrian, Ambasador al Republicii Moldova în Republica Franceză, a efectuat o trecere în revistă a caracteristicilor comunității persoanelor originare din Republica Moldova stabilite cu traiul în Franța. Au fost discutate în detaliu evoluțiile recente în privința liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană. În continuarea dezbaterilor, membrii Clubului Liberal Franța au prezentat publicului rezultatele unor studii referitor la perspectivele integrării economice și politice a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Astfel, Dumitru Vicol s-a referit la avantajele evidente ale unei integrări economice în UE, în comparație cu riscurile alipirii țării noastre la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, speculată în ultimul timp de către unii politicieni reacționari de la Chișinău. Doina Guzun a prezentat publicului evoluțiile politice ale procesului de integrare din ultimii ani, accentul fiind pus pe avantajele Politicii Europene de Vecinătate și pe problema separatismului transnistrean în acest context.

Participanții la dezbateri au avut posibilitatea să-și expună viziunile în privința rolului care ar trebui să fie asumat de către comunitatea cetățenilor moldoveni emigrați pentru a accelera procesul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Seria de Conferințe / Dezbateri publice tematice organizate de către Clubul Liberal Franța va fi continuată în toamna acestui an, anunță Dorin Dusciac, organizatorul evenimentului.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.