“La 11 decembrie 2007 a fost un nou atac impotriva Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului (CHDOM) intreprins, scopul caruia este defaimarea uneia dintre cele mai vechi si eficiente organizatii neguvernamentale din Moldova”, se spune intr-un comunicat semnat de Stefan Uritu, Presedintele Comitetului, si Teodor Carnat, Director Executiv CHDOM.
Potrivit comunicatului remiss pre difuzare in mass media, “de aceasta data s-a purces chiar la falsificare documentelor oficiale ale Federatiei Internationale Helsinki, si anume. Declaratia Federatiei Internationale Helsinki, adoptata la 19 noiembrie 2007 si difuzata oficial, inclusiv si noua la 20.11.2007, a fost falsificata cu scopul de a defaima Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM), in special cu scopul de a indeparta finantatorii proiectelor CHDOM”.
Autorii comunicatului amintesc ca “aproximativ 2 ani in urma declaratii similare, bazate pe uz de fals, pe interese meschine al anumitor grupari legate prin solidaritate criminala au declansat un adevarat razboi cu CHDOM si cu conducerea absolut legala a acestuia. Se urmarea cu orice scop destituirea presedintelui Comitetului. “S-a purces la invinuiri si actiuni, cum ar fi de exemplu: tentativa de corupere, gestionare proasta a finantelor, timp indelungat ne-au fost blocate sau/si interceptate caile de comunicare (telefon, fax, e-mail, posta etc.), au dezinformat finantatorii sau au exercitat presiuni asupra lor, au amenintat partenerii ca nu vor fi finantati daca vor coopera cu noi, au falsificat actele si specimenele (stampila, antet, semnaturi) CHDOM, au blocat accesul la informatii si inregistrarea modificarilor la statutul Comitetului. Suntem gata sa prezentam probe incontestabile la fiecare din cele mentionate”, se mai spune in comunicat.
Autorii afirma ca au temeiuri sa presupuna ca in Republica Moldova “s-a creat o structura neformala de asociatii neguvernamentale, mass-media si functionari publici, care utilizand ilegal si ne-eligibil banii publici, granturile oferite de finantatorii straini si functiile publice actioneaza impotriva acelor persoane fizice si juridice, care sunt incommode”.
O organizatie neguvernamentala, chiar si asa puternica cum este Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, care isi desfasoara activitatile doar din proiecte, nu este in stare sa lupte cu gruparile mentionate mai sus, care nu fac altceva decat sa lupte cu acei „incomozi”, inventand scene, tehnologii si instrumente.
Potrivit lui Stefan Uratu si Teodor Carnat, “democratia si drepturile omului in Republica Moldova sunt in pericol. Diverse structuri statale s-au ingradit cu asociatii neguvernamentale fidele, care, in timp ce situatia se agraveaza, fac rapoarte si canta osanale inducand in eroare populatia si organismele internationale. Se creeaza fel de fel de „umbrele”, care permit spalarea banilor si tinerea sub control a societatii civile, aruncand tot gunoiul peste acele asociatii care nu accepta regulile aceste de joc murder”.
“Amintim publicului larg si partenerii nostri ca CHDOM a trecut prin crize si mai grave (defaimari si arestari de lunga durata) care nu ne-au slabit ci ne-au consolidat, ne-au facut si mai eficienti si mai hotarati. Asa va fi si de aceasta data”, se mai spune in comunicatul citat. // DECA-Press
Conducerea Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova considera ca este victima unui atac bine regizat
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.