Connect with us

Politică

Conducerea CEC a avut o întrevedere cu experții Comisiei de la Veneția și ai OSCE/ODIHR

Publicat

pe

Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC)aavut o întrevedere cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și  OSCE/ODIHR, care se află în aceste zile la Chișinău, într-o vizită de evaluare a modificărilor operate la Codul electoral privind sistemul de votare.

În cadrul întrevederii, CEC s-a expus vizavi de cele 4 direcții de activitate pentru buna organizare și desfășurare a următoarelor alegeri parlamentare ordinare din 2018: activitatea de reinginerie a componentelor Sistemului Informațional Automatizat de Stat ”Alegeri”, elaborarea și ajustarea/completarea cadrului normativ intern ce vizează procedurile electorale, campania de informare și educație civică preelectorală și electorală a alegătorilor și instruirea tuturor actorilor electorali.

“CEC rămâne a fi o instituție deschisă și transparentă, gata să depună toate eforturile necesare pentru îmbunătățirea procesului și legislației electorale, în conformitate cu principiile și standardele internaționale și cele mai bune practici în domeniu”, se arată într-un comunicat al CEC.

Delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 28-30 ianuarie curent.

Vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislația electorală modificată, care urmează să fie prezentat pe 16-17 martie curent.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Publicat

pe

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

Astfel, în circumscripția electorală uninominală nr. 49 la est de Republica Moldova se vor organiza 27 secții de votare, pentru circumscripția electorală uninominală nr. 50 la vest de Republica Moldova – 83 secții de votare, iar pentru circumscripția electorală uninominală nr. 51 SUA, Canada – 15 secții de votare.

Potrivit hotărîrii CEC, consiliile electorale ale circumscripţiilor electorale uninominale nr. 49 la est de Republica Moldova, nr. 50 la vest de Republica Moldova și nr. 51 SUA, Canada, în comun cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, vor stabili sediile secţiilor de votare şi vor asigura dotările necesare funcționării acestora.

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 17 include localități din r-nul Nisporeni: orașul Nisporeni, Bălănești, Bălăurești, Bărboieni, Boldurești, Bolțun, Brătuleni, Bursuc, Călimănești, Ciorești, Ciutești, Cristești, Grozești, Iurceni, Marinici, Milești, Seliște, Șișcani, Șoltănești, Valea – Trestieni, Vărzărești, Vînători, Zberoaia, Dolna, Lozova, Micleușeni.

1. Vladimir Plahotniuc, candidatul Partidului Democrat

Președintele Partidului Democrat din Moldova are 53 de ani și este unul dintre cei mai bogați, influenți și controversați oameni din țară. A studiat Tehnologia Industriei Alimentare și  Business și Administrare la Universitatea Tehnică din Moldova, iar mai târziu, Jurisprudență, la Universitatea de Studii Europene. A fost deputat în Parlamentul R. Moldova între 2010 –2013 și 2014 –2015, dar și prim-vicepreședinte al Legislativului între  30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013. În 2016 a fost ales președinte al PDM pentru o perioadă de șapte ani. S-a remarcat prin dezvoltarea afacerilor în domeniul petrolier, financiar-bancar, hotelier, mediatic și imobiliar. A condus „Petrom Moldova” S.A. și banca comerciană „Victoriabank”. Este cunoscut ca fondatorul Fundației „Edelweiss”. La începutul anilor ’90 Plahotniuc a fost specialist la Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore „Minor”. Afaceristul este bănuit că, în exact aceeași perioadă, ar fi desfășurat activități de proxenetism și trafic de ființe umane. În prezent, Vlad Plahotniuc este cel mai controversat personaj public din R. Moldova. Este bănuit de activități de spălare de bani, asociere la crimă organizată, i se aduc învinuiri de trafic de influență asupra întregii clase politice moldovenești și este poreclit „păpușarul”. Totodată, acesta pare să fie cel mai bogat politician care participă în alegerile parlamentare din 24 februarie. Potrivit declaraţiei sale de avere, Plahotniuc a obţinut în perioada 2017 – 2018 venituri în valoare de peste 4.5 milioane de euro, 11.5 milioane de lei şi 347.500 dolari doar de la noua sa companie „Vanguard International LTD”, firmă cu sediul în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.

Declarația de avere.

2. Pavel Artamonov, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut pe 5 februarie 1979 în Nisporeni. În 1997 a absolvit școala medie nr.1 din oraș, iar între 1999-2004 a fost antrenor-profesor la haltere în aceeași instituție de învățământ. Între 2004 – 2015  a fost șofer la SRL „Tavisma” din Nisporeni. Între 2014 – 2017 a studiat la Universitatea de Stat din Leningrad, or. Sankt Petersburg, Rusia. Devine consilier local al orașului Nisporeni în 2017. Este și președintele organizației teritoriale PSRM. Potrivit ziarului de partid, Artamonov vorbește limba moldovenească, turcă și rusă.

3. Ion Terguță, candidatul ACUM

Are 47 de ani și o vastă experiență în mass-media. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la USM și Şcoala de studii politice a Consiliului Europei (2012- 2013). În anii 2005 – 2009 a fost director al postului DTV, iar până atunci – vicedirector al Agenţiei  de presă Info-Prim și redactor şef în cadrul postului de radio ANTENA C. Timp de câțiva ani a fost director al Reprezentanţei Naţionale TRCI „MIR”  în țara noastră. Din iulie 2018 este vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

4. Mihai Ciorici, candidatul Partidului Comuniștilor

A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova. În anii ’90, a fost un susținător înflăcărat al Mișcarii Naționale și al președintelui Snegur, dar a trecut imediat de partea lui Petru Lucinschi atunci când acesta a preluat puterea. După 2001, Ciorici s-a transformat într-un adept convins al lui Voronin. În prezent este consilier în Consiliul Raional Nisporeni făcând parte din fracțiunea comuniștilor. Deține mai multe întreprinderi în oraș, fiind un personaj cunoscut în regiune. În iulie 2009, ziarul Timpul a publicat o investigație în care dezvăluia că milioane de lei din bugetul de stat au fost vărsați în buzunarul lui Ciorici.

5. Iurii Cărbune, candidat independent

Născut în 1975, acesta și-a făcut studiile în România, unde a și locuit o perioadă. Cărbune este de profesie economist. A intrat în cursa pentru primăria orașului Nisporeni în 2015 și a fost prezentat în presa locală ca fiind om de afaceri. Atunci, în actele depuse la Comisia Electorală de Circumscripție, a indicat că este director/administrator a mai multor întreprinderi. Acesta deține locuințe atât în R. Moldova cât și în România.

Citește mai departe

Cultură

ZdG: Cât a costat Târgul de Crăciun și secretele din spatele lui

Publicat

pe

La 8 noiembrie 2018, Guvernul a decis, prin hotărâre, alocarea a opt milioane de lei pentru organizarea Târgului de Crăciun, invocând că cheltuielile „justifică impactul socio-cultural şi economic al evenimentelor ce urmează a fi desfăşurate”. Pe 13 decembrie, când rămâneau doar trei zile până la inaugurarea Târgului, Guvernul a mai alocat trei milioane de lei, transmite zdg.md

„A fost constatată necesitatea suportării unor cheltuieli suplimentare neprevăzute, în vederea instalării în complexul de distracţii pentru copii a două carusele, reparaţiei şi schimbării acoperişului a 22 căsuţe de lemn, precum şi instalarea unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea securităţii vizitatorului”, motiva ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, solicitarea de transferare a sumei suplimentare.

Directorul ÎS „Moldova-Concert”, Andrei Locoman, a declarat atunci că banii urmau a fi cheltuiţi pentru reparaţia acoperişelor a 22 de căsuţe din lemn, care ar fi fost deteriorate în timpul păstrării, pentru instalarea camerelor de supraveghere, pentru majorarea numărului de copii care urmau să viziteze Târgul şi pentru asigurarea acestora cu bilete la teatru.

În aceeaşi zi, ZdG a expediat o solicitare oficială de informaţii atât la Guvern, cât şi directorului ÎS „Moldova-Concert” în care a cerut date despre compania selectată pentru prestarea serviciilor de pază și supraveghere video, cum a fost selectată aceasta şi contra cărei sume de bani. Totodată, cerut numele tuturor companiilor care au fost plătite din bani publici în cadrul Târgului de Crăciun.

În ziua de 9 ianuarie, ZdG a primit un mesaj de la Andrei Locoman. Directorul ÎS „Moldova-Concert” nu a numit decât o singură companie contractată pentru prestarea de servicii în cadrul Târgului, fără a explica de ce nu oferă datele de interes public solicitate.

Citiți continuarea pe zdg.md.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

AlegeriO oră în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

Alegeri2 ore în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Cultură3 ore în urmă

Ultima fiță la modă: blugi asimetrici, cu un crac „slim” şi unul larg

Autorul pantalonilor este un designer vestimentar din Ucraina. Se numește Ksenia Schnaider şi a prezentat pe Instagram jeanșii asimetrici. View...

Cultură4 ore în urmă

ZdG: Cât a costat Târgul de Crăciun și secretele din spatele lui

La 8 noiembrie 2018, Guvernul a decis, prin hotărâre, alocarea a opt milioane de lei pentru organizarea Târgului de Crăciun,...

Alegeri4 ore în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Securitate6 ore în urmă

Facebook elimină sute de pagini false, conturi legate de Sputnik

Facebook a eliminat sute de pagini, grupuri și conturi de pe Facebook și Instagram pentru că au făcut parte din...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri7 ore în urmă

Circumscripția 38, Hâncești / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri9 ore în urmă

Guvernul a permis construcția de spații locative asociației „Lăutarii”, condusă de Botgros

Guvernul a aprobat ieri, 18 ianuarie, unele modificări la Hotărârea Guvernului privind transmiterea cu titlu gratuit a sectorului de teren –...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 7, Soroca/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

PSRM despre decizia Guvernului de a deschide 11 secții de vot în Rusia: Lipsește sute mii de cetățeni de dreptul la vot

Partidul Socialiștilor și-a exprimat astăzi „indignarea profundă” față de decizia Guvernului de a deschide 11 secții de votare pe teritoriul...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 6, Drochia/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Guvernul a decis: Peste hotare vor fi deschise 125 secții de vot la alegerile din 24 februarie

La alegerile parlamentare din 24 februarie curent vor fi deschise 125 de secții de vot peste hotarele R. Moldova, cu...

Alegeri2 zile în urmă

Andrian Candu: Consider că e o greșeală că Maia Sandu merge în circumscripția nr.50

Președintele Parlamentului Andrian Candu, care este și vicepreședintele Partidului Democrat, consideră că este o greșeală că lidera Partidului Acțiune și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com