Comuniştii moldoveni au apreciat destul de dur evoluţia socialismului de tip sovietic

În cadrul şedinţei plenare a Comitetului Central al PCRM din 17 noiembrie, membrii acestei formaţiuni au prezentat o analiză critică a evoluţiei socialismului sovietic.

În documentul prezentat de către preşedintele Republicii Moldova şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, se menţionează că "în anii 30 regimul stalinist a distrus acea libertate socială, politică şi culturală, care sub presiunea a trei revoluţii din Rusia a reuşit să iasă la suprafaţă din adâncul Imperiului Ţarist. În perioada stagnării brejneviste noua clasă dominantă a nomenclaturii de partid, a reuşit să zdrobească ideea egalităţii. În anii 80 aceiaşi nomenclatură care a dorit suveranitate, a distrus ideea fraternităţii, iar oamenii care ieri credeau sincer în internaţionalism, au început o luptă a naţionalităţilor".

"Nu putem să nu recunoaştem că principala problemă a practicii comuniste nu au fost ideile umaniste a egalităţii sociale, a echităţii, nu politica socială implementată, ci, lipsa democraţiei, a încrederii în aptitudinea fiecărui om de a lua decizii şi de a fi responsabil pentru ele" – se menţioneaza în Noul program al PCRM.

Comuniştii moldoveni consideră ca socialismul sovietic a fost actual până în momentul când punctele de reper şi priorităţile lui nu au ajuns în contradicţie cu noua epocă, pentru care realizarea reformelor sociale şi culturale a devenit imposibilă fără acordarea libertăţilor sociale şi a concurenţei. În acelaşi timp, epoca post-sovietică a devenit continuarea celor mai rele tradiţii ale perioadei sovietice.

"Anume nomenclatura de partid, fiind cea mai organizată şi unită structură a societăţii sovietice a reuşit la începutul anilor 90 să realizeze cinic programul său istoric – a legalizat statutul său preferenţial, asigurând-ul cu activele proprietăţii "de -naţionalizate" a statului".

În program se mentionează că "vîrful acestei piramide odioase domină şi astăzi în spaţiul post-sovietic, reîmpărţind permanent proprietatea, cultivând xenofobia, ura naţională, totodată fluturând drapelul luptei împotriva comunismului şi a comuniştilor".  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.