Connect with us
"
"

Politică

Comrat: A fost propusă introducerea în Constituție a unei clauze privind posibilitatea ieșirii Găgăuziei din R.Moldova

Publicat

pe

În Adunarea Populară, organul legislativ al UTA Găgăuzia, a fost propusă includerea în Constituția țării a unei clauze privind posibilitatea ieșirii Găgăuziei din componența Republicii Moldova. Dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă țara își va pierde statalitatea.

Gagauzinfo.md scrie că proiectul de modificare a Constituției a fost publicat pe site-ul Adunării Populare a Găgăuziei. Documentul este încă în curs de elaborare. Autorii așteaptă propuneri de modificare a proiectului.

Astfel, în proiect este prevăzut dreptul Adunării Naționale de a adopta legi și reglementări locale în limitele competenței sale.

Documentul precizează procedura Parlamentului țării de a modifica legislația privind drepturile și competențele Găgăuziei: legea privind statutul special al autonomiei poate fi schimbată „doar cu trei cincimi din voturile membrilor aleși ai Parlamentului” și numai „în baza unor decizii care coincid ale Parlamentului și ale Adunării Naționale”.

„În cazul unei schimbări a statutului Republicii Moldova, ca stat independent, poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare externă”, se arată în proiect.

În plus, la sugestia părții găgăuze, constituționalitatea legilor și deciziilor locale ale Adunării Populare Găgăuziei, precum și deciziile Comitetului Executiv al Găgăuziei urmează a fi monitorizate de Curtea Constituțională.

Precizăm că pe 2 februarie, 2014, în  UTA Găgăuzia au avut loc două așa-zise „referendumuri”: unul  pentru autodeterminarea externă a locuitorilor din regiunea găgăuză și altul consultativ privind vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova. În cadrul plebiscitelor au participat circa 70% din populația locală cu drept de vot, iar peste 98% din votanți s-au exprimat pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

La 3 ianuarie, o instanță de judecată de la Comrat a anulat hotărârile Adunării Populare Găgăuze privind desfășurarea „referendumurilor”. Totodată, Comisia Electorală Centrală a declarat plebiscitele drept ilegale, pentru că autoritățile găgăuze nu au respectat prevederile legislației electorale. De asemenea, s-a menționat că desfășurarea scrutinului poate fi finanțată doar din bugetul de stat, or exercițiul de vot în speță a fost finanțat de către un milionar din Federația Rusă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Partidul ȘOR propune anularea imunității deputaților

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fracțiunea Partidului Politic ȘOR a elaborat proiectul de modificarea a Constituției privind anularea imunității deputaților, a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, deputata Marina Tauber.

Potrivit ei, ideea inițiativei este simplă – deputații, la fel ca toți ceilalți cetățeni, pot fi supuși oricăror proceduri juridice și de investigații dacă acestea sunt motivate.

PE LUNG

„Este cunoscut faptul că pentru modificarea Constituției este necesară susținerea unui număr mai mare de deputați -pentru înregistrare 1/3 și pentru adoptare – 2/3. Noi considerăm că inițiativa noastră trebuie să fie susținută de toate fracțiunile și de toți deputații din Parlament. Noi așteptăm ca proiectul nostru să fie susținut unanim.”, a menționat Marina Tauber.

Potrivit ei, au mai existat tentative de a anula imunitatea parlamentară, dar niciuna nu a fost finalizată, dar anume acum este timpul oportun pentru pune punct pe acest subiect.

Marina Tauber a fost întrebată dacă și Ilan Şor şi-a pus semnătura pentru acest proiect de lege, aceasta însă a părăsit sala fără a oferi vreun răspuns.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Șor numără 7 deputați.

Precizăm că liderul partidului, Ilan Șor, este anunțat în căutare internațională. Aceasta după ce a părăsit ilegal țară  la scurt timp după anunțul Partidului Democrat de a se retrage de la putere.

Citește mai departe

Politică

Ce promisiuni a făcut Irina Vlah la învestirea ei în funcția de bașcan

Publicat

pe

PE SCURT

Başcanul reales al Unităţii Teritorial-Administrative Gagauz-Yeri, Irina Vlah, a fost învestită în funcţie, în seara zilei de vineri, 19 iulie, transmite MOLDPRES. Vlah a declarat că va construi un aeroport la Ceadâr-Lunga şi o centrală electrică la Vulcăneşti.

PE LUNG

„Voi fi başcanul tuturor locuitorilor autonomiei, fără a face vreo deosebire etnică sau partinică. Promit să fiu un garant al păcii şi stabilităţii în regiune, pledând pentru o societate prosperă şi consolidată”, a menţionat Irina Vlah în alocuţiunea sa.

Totodată, Vlah a declarat că va construi un aeroport la Ceadâr-Lunga şi o centrală electrică la Vulcăneşti. „Avem spre ce tinde, avem prieteni adevăraţi – Turcia şi Rusia care mereu ne-au susţinut, avem parteneri în Uniunea Europeană, în mai multe state ale lumii, şi împreună putem face foarte multe. Iar pentru asta trebuie să se întoarcă acasă toţi cei care au fost nevoiţi să părăsească ţara. Astăzi, anunţ oficial drept o prioritate principală a mea campania de reîntoarcere acasă a cetăţenilor din diasporă. Vom întoarce viaţa în satele noastre”, a punctat başcanul.

Irina Vlah a câştigat detaşat, din primul tur, alegerile başcanului din 30 iunie, obţinând 91,93% din voturi. S-a născut la 26 februarie 1974, în Comrat. Are studii juridice. Irina Vlah a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, începând cu anul 2005, fiind aleasă de fiecare dată pe listele Partidului Comuniștilor. După alegerile parlamentare din noiembrie 2014, la prima ședință a noului parlament întrunit, Irina Vlah a anunțat ca părăsește Partidul Comuniștilor, rămânând deputat independent.

Din 15 aprilie 2015, a deținut funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri. Ea este prima femeie care a ajuns în această funcție, transmite MOLDPRES.

Citește mai departe

Alegeri

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral de la Comrat, pentru Irina Vlah au votat 49742 de alegători sau 91,93% din cei care s-au prezentat la urne.

Contracandidații Irinei Vlah, deputatul Adunării populare de la Comrat, Serghei Cimpoeş a acumulat 3932 de voturi sau 7,27% din sufragii, consilierul Ivan Burgudji a fost votat de 481 alegători sau 0,89% de voturi, iar pentru consilierul municipal de la Comrat Dmitri Manol au votat 346 de alegători ceea ce reprezintă 0,64% din voturi.

PE LUNG

În total, în Găgăuzia au fost deschise 66 de secţii de votare. Prezența la vot a constituit 50,55%.

Imediat după închiderea secțiilor de votare, președintele Igor Dodon, care a susținut-o în această campanie pe Irina Vlah, a declarat că „alegerile au avut loc” și că „este sigur că Irina Vlah a fost realesă”.

Noi am câștigat”, le-a declarat Irina Vlah susținătorilor săi. Ea a spus că alegerile au avut loc și le-a cerut oponenților să recunoască rezultatele scrutinului. „Sunt gata să-mi suflec mânecile și să mă apuc de lucru”, a spus Vlah.

Vlah a obținut primul său mandat de bașcan al Găgăuziei în 2015.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle22 de minute în urmă

Banana lipită de perete a inspirat oamenii la alte opere de artă

PE SCURT Acum o săptămână, o banană dintr-un magazin a fost lipită cu bandă adezivă și apoi a fost vândută cu...

Cultură2 ore în urmă

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit după o luptă îndelungată cu cancerul

PE SCURT Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o...

Ecologie2 ore în urmă

Ce soluții au găsit unele companii împotriva risipei alimentare

PE SCURT Tot mai multe companii au început să se gândească la modul în care se fabrică unele produse alimentare...

Politică5 ore în urmă

La ce ne putem aștepta de la partidul lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean

PE SCURT Pe scena politică din Republica Moldova a avut loc lansarea unei noi formațiuni politice – „Partidul Acțiunii Comune...

Social23 de ore în urmă

În închisoare, ca acasă. Cum funcționează un penitenciar cu securitate redusă din Norvegia

PE SCURT Rata de recidivă în Republica Moldova este peste 50%, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea fost deținut...

EcologieO zi în urmă

Plasticul de unică folosință va fi interzis definitiv în UE. Ce urmează

PE SCURT Uniunea Europeană încearcă să lupte cu plasticul care sufocă planeta, în special oceanele. În acest sens, eurodeputații au...

EconomieO zi în urmă

Cum să calculezi ce impozite ți se rețin lunar? Explicăm

PE SCURT Sondajul S&P Global FinLit Survey arată că Republica Moldova ocupă locul 117 din 143 de statele lumii la...

Advertisement

Politică

Justiție6 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

PoliticăO săptămână în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică3 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031