""
Connect with us
"
"

Ecologie

Compania Coca Cola își va vinde băutura în pet-uri din plastic reciclat din Marea Mediterană. Poziția neoficială a companiei este alta

Publicat

pe

PE SCURT

Coca Cola a prezentat recent prima sticlă de probă fabricată din plastic marin recuperat și reciclat, încercând să demonstreze că, într-o bună zi, chiar și resturile oceanice ar putea fi utilizate ca ambalaje reciclate pentru alimente sau băuturi. Aproximativ 300 de sticle au fost produse folosind 25% plastic marin reciclat, extras din Marea Mediterană și plaje.

Totuși, poziția neoficială a companiei este alta. Jurnaliștii de la The Incercept au publicat o analiză despre cum compania Coca-Cola subminează eforturile de reciclare a deșeurilor, ignorând categoric legi care au dat rezultate în multe state din SUA. În schimb, compania încearcă să realizeze și să promoveze un plan aproape irealizabil de a recicla deșeurile existente din plastic, conform instituției de presă menționată mai sus. Mai mult, compania Coca-Cola s-a dovedit a fi responsabilă de deșeuri, mai mult decât alte companii, întrucât pe țărmul a 40 de state din 43 au fost găsite sticle marca Coke.

PE LUNG

Sticla de plastic a fost făcută pentru a arăta potențialul de transformare al tehnologiilor de „reciclare îmbunătățită”. Acestea pot recicla plasticul folosit anterior de orice calitate, înapoi la calitatea înaltă necesară pentru ambalarea alimentelor sau a băuturilor, se arată în comunicatul publicat de compania Coca Cola.

Tehnologiile de reciclare folosesc procese inovatoare care descompun componentele plasticului și elimină impuritățile din reciclabile de calitate inferioară. Acest lucru înseamnă că materialele plastice de calitate inferioară, care erau adesea destinate incinerării sau depozitului de gunoi, li se poate da o viață nouă.

Sticla de probă este rezultatul unui parteneriat între Ioniqa Technologies, Indorama Ventures, Mares Circulares (Circular Seas) și The Coca-Cola Company. Cea din urmă intenționează să folosească acest conținut reciclat îmbunătățit pentru unele sticle ale sale începând cu anul 2020.

Bruno van Gompel, directorul tehnic al lanțului de aprovizionare Coca-Cola Western Europe, spune că potențialul tehnologiei este imens:

„Pe măsură ce tehnologiile de reciclare încep să se extindă, vom vedea tot felul de materiale plastice uzate returnate, nu doar o dată, dar din nou și din nou, fără deșeuri destinate incinerării sau depozitării lor.”

Totuși, se pare că pe intern, lucrurile stau diferit decât în se arată în campania de promovare. Theintercept.com a publicat un articol despre cum compania Coca-Cola subminează eforturile de reciclare a plasticului, după ce în presă s-a scurs o interceptare audio de la întâlnirea liderilor în reciclare.

Înregistrarea audio dezvăluie modul gigantului de băuturi carbogazoase de a ajuta la distrugerea a ceea ce ar putea fi un instrument important în lupta împotriva plasticului – legea „Bottle Bill”.

Întâlnirea grupului cunoscut sub numele de Atlanta Recycles a avut loc în ianuarie, la Centrul de materiale greu de reciclat din partea de sud a Atlantei.

Gloria Hardegree, directoarea executivă a Coaliției de Reciclare din Georgia, organizație care primește finanțare din partea companiei Coca-Cola, zice că compania este total împotriva legii bottle bills.

„Nu se va discuta despre asta, întrucât compania urmează să investească major în „Lumea fără deșeuri” în Atlanta și în alte orașe mari din Statele Unite ale Americii.”

Potrivit jurnaliștilor, femeia se referă la planul holistic al Coca-Cola să recicleze fiecare sticlă ce va produce până în 2030. Ei spun că scopul lor este măreț și irealizabil. Cei de la The Intercept declară că, în cazul în care compania Coca-Cola s-ar fi interesat cu adevărat de creșterea ratei de reciclare, s-ar fi uitat la legea privind depozitul de containere sau „Bottle Bill” (lege implementată în California, Connecticut, Delaware, Hawaii, Iowa, Maine, Massachusetts, Michigan, New York, Oregon, Vermont).

Legea prevede o plată adițională pentru bere, băuturi răcoritoare și alte recipiente pentru băuturi, pentru a asigura o rată mai mare de reciclare sau de reutilizare. În așa mod oamenii ar putea returna recipientele pentru băuturi și ar putea primi banii înapoi, adică plata adițională. Statisticile au arătat că oamenii sunt mult mai susceptibili să își returneze sticlele dacă există un stimulent financiar. Statele care au introdus legea „bottle bills” reciclează mai mult de 60% din sticle și cutii de conserve decât celelalte state, care reciclează doar 24%. Mai mult, statele americane în care funcționează această lege au cu 40% mai puțin gunoi pe malurile lor.

Totuși, legea cu privire la plata adițională pentru sticle prevede responsabilitate și costuri de reciclare care produc deșeurile, „motiv pentru care Coca și alte companii de sodă au luptat mult timp împotriva lor”m scrie The Intercept.

Coca-Cola produce acum 117 miliarde de sticle de plastic pe an, conform propriilor estimări, dintre care miliarde nespuse ajung să fie arse sau aruncate în depozitele de deșeuri și natura. Coke a fost responsabilă pentru mai multe deșeuri decât oricare altă companie, potrivit unui studiu efectuat în 2018, realizat de grupul de avocatură Break Free From Plastic. Studiul zice că de-a lungul țărmurilor și pe străzile, parcurile a 42 de țări, în 40 dintre ele au găsit plastic marca Coke. 

loading...

Ecologie

Cum a trăit un american timp de un an fără a cumpăra produse alimentare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Rob Greenfield este un aventurier american, activist de mediu și antreprenor, care prin acțiunile sale uneori „radicale” încearcă să atragă atenția oamenilor asupra crizei de mediu și irosirii alimentelor. Scopul vieții sale este de a inspira oamenii să aibă grijă de mediu și de Pământ, spune Rob.  

În acest sens, în urmă cu un an, tânărul și-a propus să nu mai cumpere produse alimentare, ci să consume doar ceea ce va planta în propria grădină. „Am vrut să-mi schimb viața, pentru a nu contribui la distrugerea acestei lumi pe care o iubesc”, spune Rob Greenfield. Potrivit lui, amprenta ecologică a sistemului alimentar global este uriașă. El s-a întrebat dacă acum, când pe rafturile magazinelor putem găsi tot felul de produse din întreaga lume, este posibil să fim mai atenți cu mediu și să fim niște consumatori raționali? Dornic să răspundă la aceste întrebări, Rob a petrecut un an mâncând exclusiv alimente pe care el le-a crescut în propria grădină. 

PE LUNG

Activistul de mediu povestește în cadrul unui interviu că în anul 2011 a început să înțeleagă care sunt daunele cauzate mediului de către sistemul nostru alimentar globalizat și industrializat. „Mi-am dat seama că aproape fiecare mușcătură pe care am mâncat-o a consumat această planetă pe care o iubesc atât de mult, provocând devastări atât pentru oameni, cât și pentru alte specii. Când am înțeles acest lucru, mi-am dat seama că trebuie să schimb modul în care mă alimentez. Am vrut să-mi schimb viața pentru a nu contribui la distrugerea acestei planete”, relatează Rob.

A avut nevoie de mai mult timp pentru a înțelege ce are de făcut. În cele din urmă, anul trecut a decis să renunțe să mai treacă pragurile magazinelor, restaurantelor și să nu mai cumpere nimic. La început nu știa ce să planteze și cum să îngrijească grădina, recunoaște el. Cu toate acestea, treptat a învățat ce are de făcut, cu ajutorul vecinilor. „Deși am pornit în această aventură de unul singur, totuși am fost ajutat de oamenii din jur care m-au inspirat. Nu cred că putem schimba lucrurile dacă suntem complet izolați. Ideea că individualismul există este complet delirantă: oamenii cred că sunt independenți pentru că fac bani și plătesc pentru lucruri, dar de partea cealaltă a banilor sunt oameni care lucrează. Ideea că banii ne fac independenți este o amăgire totală, suntem în totalitate dependenți de alți oameni. Încerc să folosesc cât mai puțin bani, ceea ce mă face dependent de oameni și asta îmi doresc cel mai mult, pentru că în final suntem cu toții legați unii de ceilalți”, opinează Rob

După un an de la „misiunea” pe care și-a propus-o, se simte mai fericit și sănătos. De asemenea, activistul de mediu locuiește într-o căsuță compactă, dar care, spune el, corespunde necesităților lui. „În timpul vieții visăm să avem cât mai multe lucruri, în timp ce lumea este tot mai limitată în resurse. Astfel, dacă eu am multe lucruri, cineva va fi limitat în ele chiar dacă are mai mare nevoie de ele. Aș putea să locuiesc într-o casă mare și să o ticsesc cu mii de piese, însă, eu nu vreau acest lucru. În casa minusculă, am instalat o toaletă de compost și un duș de ploaie. Practic, majoritatea acțiunilor mele zilnice nu consumă resurse și, în schimb, adaugă valoare mediului, îmbunătățește fertilitatea terenului pe care locuiesc. Într-o societate în care acumulăm din ce în ce mai mult, soluția este moderarea”, subliniază activistul. 

În viitor, el își propune să facă „Turul Mondial al Soluțiilor 2020”. În cadrul turului va călători în întreaga lume – în cel mai ecologic mod posibil – și va discuta cu oamenii. Scopul lui este de a ajuta oamenii să conștientizeze puterea pe care o au și să le arate că soluțiile sunt la îndemâna lor, iar schimbarea începe de la ei.

„Nu trebuie să aștepte să se mute guvernul sau să se facă zeci de campanii de sensibilizare. Ei pot aduce un impact pozitiv comunității lor. Voi propune și soluții. Mă voi conecta cu alte persoane, voi vizita comunitățile, dar și organizațiile locale care sunt surse de schimbare pozitivă. Intenționez să împărtășesc aceste povești și să îi ajut pe oameni să devină o parte integrantă a soluțiilor”, explică activistul. 

loading...

Citește mai departe

Ecologie

Cum un oraș britanic a reușit să renunțe definitiv la plastic

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Comunitatea Cornwall din Marea Britanie a reușit să renunțe definitiv la paiele, tacâmurile, sticlele și cutiile din plastic de unică folosință. Astfel că, alte 330 de orașe își propun să o urmeze.

Anul trecut, Penzance a devenit primul oraș din Marea Britanie care a primit statutul de „fără plastic” de la Surfers Against Sewage (SAS). Surfers Against Sewage este o organizație de caritate pentru conservarea marină care lucrează cu comunități pentru a proteja oceanele, valurile, plajele și viața marină de deșeurile de plastic. A fost creat în 1990 de un grup de surferi corozi din satele St Agnes și Porthtowan de pe coasta de nord a Cornwallului. Organizația încearcă să încurajeze reducerea nu doar pungilor de plastic și folosirii cănilor de cafea căpptușite cu plastic, dar să unească comunități întregi care să aibă grijă de mediu.

PE LUNG

Emily Kavanaugh stă în magazinul ei de produse cosmetice naturale pentru piele de pe Chapel Street. „Iată, încearcă una”, spune Kavanaugh, înmânându-mi o bucată de material de ambalare, care este făcut din amidon de porumb. Deja de mai bine de un an, în Penzance nu se mai folosește plasticul, scrie The Guardian.

Inițiativa de a renunța total la plastic vine după ce în 2014, furtunile puternice au adus pe plajele Coastei Cornish tone de plastic. „Niciodată nu am văzut atâta plastic adunat într-un loc. Acolo găseai și periuțe de dinți, capace de la cănile de cafea, sticle. Era îngrozitor și atunci am început să îmi pun foarte multe întrebări”, își amintește activista Rachel Yates.

În oceane este mult mai mult plastic decât cel adunat pe plajele din Cornish. ONU a avertizat despre „daunele ireparabile” pe care le facem vieții marine aruncând plasticul, multe dintre acestea ajungând în mare, murdărind apa și intoxicând vietățile și alimentele. Centrul Național de Analiză și Sinteză Ecologică din California și Universitatea din Georgia au estimat că până la 10 tone de plastic intră în oceane în fiecare an. Anul trecut, în timpul unei curățenii naționale a peste 300 de plaje din Marea Britanie, Marine Conservation Society a găsit 718 bucăți de deșeu de plastic pe fiecare 100 m. „Această problemă o găsești peste tot. Cred că mai mulți dintre noi vrem să facem ceva în acest sens – ceva tangibil și real”, spune Yates, care s-a implicat activ în lupta împotriva plasticului.

După câteva luni frenetice de întâlniri, Yates a reușit să asigure orașului Penzance statutul de „fără-plastic”. De atunci, mai mult de 330 de comunități din toată țara au solicitat să urmeze direcția orașului. Până în prezent, 29 au obținut statutul, inclusiv Tynemouth.

Paul Shaw este directorul unei cafenele mai neobișnuite din Penzance, în spatele unei fațade art deco. „Cred că percepția publică s-a schimbat considerabil, în special, în ultimele 12 luni. Oamenii au început să înțeleagă că trebuie să schimbăm ceva, chiar dacă este mai greu”, spune el. Antreprenorul recunoaște că atunci când s-a alăturat mișcării de renunțare la plastic, afacerea lui a avut de suferit, pentru că mmai puțini clienți au fost de acord cu faptul că nu vor mai primi băuturile în pahare de unică folosință. „Au venit mai puțini clienți, dar asta e mai puțin important, când situația mediului este atât de gravă… Treptat oamenii au înțeles și ni s-au alăturat”, subliniază Shaw.

Nu putem spune că scepticismul lipsește în Penzance. Tipul din spatele ghișeului de la un fast food spune că nu poate folosi pentru ambalaj doar pungile din carton. „Apoi, nici nu toți clienții vor să plătească în plus pentru furculițele din lemn cu care vrem să le înlocuim pe cele din plastic”, spune acesta.

Rachel Yates lucrează acum pentru SAS în campania națională de recrutare a mai multor comunități fără plastic. Ea nu face nicio iluzie cu privire la amploarea sarcinii. „Chiar și în Penzance, avem încă localuri mari care dau căni și pungi de plastic”, spune ea. „Nu putem face asta peste noapte, dar trebuie să o facem pas cu pas. Sperăm să reușim să punem bazele pentru ceva durabil”, a punctat activista.

loading...

Citește mai departe

Ecologie

Un ziar suedez refuză să mai publice reclame ale companiilor care funcționează pe bază de combustibil fosil

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cotidianul Dagens ETC, lansat în 2014, a anunțat recent decizia de a nu mai publica reclame ale firmelor care funcționează pe bază de combustibil fosil. Redactorul-șef al publicației, Andreas Gustavsson, a spus că această hotărâre este crucială pentru credibilitatea lor și a îndemnat alți reprezentanți mass media să facă același lucru, notează The Guardian.

PE LUNG

Gustavsson a explicat că decizia a fost luată de comun acord de către proprietarul publicației, consiliul de administrație, departamentul de marketing și cei 25 de editori și reporteri.

Acesta susține că veniturile ziarului vor fi scădea. „Sunt foarte conștient că industria media este extrem de dură și este dificil să supraviețuiască financiar. Cu toate acestea, criza climatică afectează pe fiecare dintre noi. Sunt convins că, pe termen lung, această decizie se va dovedi una înțeleaptă”, a spus Gustavsson.

Ziarul Dagens ETC are sediul la Stockholm și este citit de peste 60 000 de persoane pe săptămână. Banii cu care se întreține redacția vin din abonamentele plătite de cititori, publicitate și sprijinul guvernamental pe care toate ziarele din Suedia îl primesc.

Redactorul-șef mai spune că ziarul avea un venit de 85 000 de lire sterline din publicitate, iar 15-20% din sumă provenea din reclamele pe care, mai nou, redacția le va refuza.

Decizia echipei de la Dagens ETC vine după ce, recent, în întreaga lume, s-a desfășurat cel mai mare protest din istorie privind schimbările climatice. Milioane de oameni de pe toate continentele au ieșit în stradă pentru a cere autorităților măsuri urgente și complexe pentru încetinirea încălzirii globale.

Același subiect a fost discutat și în cadrul summitului ONU, care a avut loc în New York. Acolo, guvernele și-au asumat angajamentul de a restricționa creșterea temperaturilor la nivel global, așa cum a fost convenit în Acordul de la Paris din 2015.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle21 de ore în urmă

De ce ni se face somn după ce mâncăm?

PE SCURT În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce...

Tehnologie2 zile în urmă

Motorola a relansat celebrul telefon pliabil, RAZR. Cât de scump este

PE SCURT Motorola RAZR 2019 a fost prezentat în mod oficial pe 13 noiembrie, la Los Angeles. Produsul amintește de...

Lifestyle2 zile în urmă

De ce nu este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

PE SCURT De mici am fost învățați că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Auzim la tot...

Politică3 zile în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Publicitate3 zile în urmă

Farmacia Familiei te răsplătește pentru fidelitate cu cadouri garantate

Adevărata valoare stă în lucruri simple, iar micile plăceri ne fac viața mai frumoasă. Pe lângă faptul că dorim să...

Politică3 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Cultură3 zile în urmă

Netflix are un nou rival. Ce va oferi Disney Plus și cât costă

PE SCURT Lansată în 1923, compania Walt Disney încearcă să se adapteze la realitățile de pe piața media și cea...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii6 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică6 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică7 zile în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

PoliticăO săptămână în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și SolidaritateO săptămână în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

PoliticăO săptămână în urmă

10 lucruri pe care le spun protestatarii din fața Parlamentului

PE SCURT Un grup de persoane s-au adunat astăzi în afara clădirii Parlamentului pentru a sprijini Guvernul Maia Sandu, care...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930