Comitetul de miniştri al Consiliului Europei cere executarea completă a deciziei CEDO în dosarul Ilaşcu

Comitetul de Miniştri (la nivel de ambasadori) al Consiliului Europei (CMCE) cere executarea completă a deciziei Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) în dosarul "Ilie Ilaşcu şi alţii vs. Republica Moldova şi Federaţia Rusă". Declaraţia a fost făcută în şedinţa CMCE, transmite Agenţia INFOTAG cu referire la un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova.

Potrivit comunicatului, delegaţia Chişinăului a informat CMCE despre demersul ministrului Justiţiei al Republicii Moldova către omologul său rus, în care se solicită sprijin în eliberarea imediată a deţinuţilor nominalizaţi în decizia CEDO. Ministrul moldovean al Reintegrării, Vasile Şova, de asemenea a adresat o solicitare în acest sens participanţilor la procesul de negocieri pentru rezolvarea problemei transnistrene, dar a primit răspuns doar de la Misiunea OSCE în Moldova, care şi-a exprimat regretul în legătură cu lipsa de reacţii la apelurile precedente ale autorităţilor republicii.

Delegaţia Finlandei, ţară care deţine preşedinţia Uniunii Europene, şi-a reiterat regretul în legătură cu faptul că la peste doi ani de la pronunţarea sentinţei curţii de la Strasbourg în acest dosar, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa nu au fost eliberaţi din detenţie. În declaraţia Finlandei, făcută publică în şedinţă, acest stat se declară în continuare foarte îngrijorat de dosarul Ilaşcu, care rămîne nesoluţionat, şi subliniază că părţile găsite vinovate de încălcarea Convenţiei Europene cu privire la Drepturile Omului trebuie să execute în mod necondiţionat toate deciziile CEDO.

În numele UE, autorii declaraţiei amintesc că instanţa a obligat în decizia sa statele responsabile să întreprindă toate măsurile necesare pentru a pune capăt ţinerii abuzive a reclamanţilor în detenţie şi a asigura eliberarea lor neîntîrziată. În document se accentuează faptul că preşedinţia rusă a CMCE este la mijloc de cale, iar neexecutarea deciziei CEDO aruncă o pată asupra acestei preşedinţii şi periclitează serios credibilitatea sistemului de apărare a drepturilor omului al Consiliului Europei. "În acest context, facem apel către preşedinţia rusă să întreprindă tot ce îi stă în puteri pentru a asigura executarea integrală a acestei hotărîri în dosarul Ilaşcu", se spune în declaraţie.

MAEIE informează că Rusia, fiind al doilea stat nominalizat în decizia CEDO cu privire la dosarul Ilaşcu, a evitat orice comentarii la acest subiect la plenara CMCE. În şedinţă s-a decis ca Secretarul General al Consiliului Europei să elaboreze o informaţie amănunţită despre măsurile întreprinse de diferite state europene în conformitate cu prevederile celei de-a IV-a rezoluţii intermediare a CMCE în dosarul Ilaşcu. În acest scop, conducerile statelor CE vor fi invitate să-şi prezinte contribuţia la soluţionarea acestui dosar ca măsură colectivă, îndreptată spre respectarea drepturilor omului. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.