Comisia Europeana poate contribui la stoparea contrabandei in Transnistria

Trimiterea Misiunii Comisiei Europene la hotarul moldo-ucrainean va bloca contrabanda si coruptia in Transnistria, a declarat vineri, la Bruxelles, premierul ucrainean, Yuri Ehanurov, in cadrul intalnirii cu Inaltul Reprezentant al Comisiei Europene pentru Politica Externa si Securitate, Javier Solana.

Potrivit Agentiei de presa "RIA Novosti", Ehanurov a anuntat ca ministrul de Externe al Ucrainei, Boris Tarasiuk, urmeaza sa semneze vineri cu omologul sau de la Chisinau, Andrei Stratan, si Comisarul Comisiei Europene pentru Relatii Externe si Politica de Vecinatate, Benita Ferrero-Valdner, Memorandumul de reciprocitate in privinta Misiunii Comisiei Europene de asistenta la hotarul moldo-ucrainean.

Potrivit oficialului de la Kiev, semnarea acordului va oferi posibilitatea de a uni eforturile SUA, UE, Rusiei si Ucrainei in blocarea contrabandei si a coruptiei in Transnistria.

Partile au discutat, de asemenea, problema realizarii planului de reglementare a diferendului transnistrean, precum si participarea Ucrainei si UE in acest proces.

"Presedintele Iuscenko a pregatit un plan foarte constructiv. Partea rusa a operat unele corective in acest document si noi speram ca problema va fi solutionata", a mentionat Solana.

Pe de alta parte, seful departamentului de externe de la Tiraspol, Valeri Litkai, a declarat ca, la intalnirea din 27 octombrie in format «5+2», vor fi examinate propunerile Rusiei de rezolvare a diferendului transnistrean. «Noul proiect de reglementare inaintat de Rusia este un document serios, care a aparut in urma consultarilor de patru luni cu toate partile, inclusiv cu Tiraspolul", a mentionat Litkai, citat de "Olvia-press".

Potrivit lui, acest document contine circa 75% din Planul Kozak si 15% din Planul Iuscenko. Litkai a accentuat, ca acest plan "categoric nu corespunde documentelor adoptate in ultimul timp de Parlamentul de la Chisinau".

Anterior, presedintele Vladimir Voronin, a declarat ca Chisinaul este dispus sa examineze cu Tiraspolul problema solutionarii diferendului transnistrean doar in baza documentelor adoptate vara curenta de Parlamentul Republicii Moldova. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.