Coalitie ros-oranj la Leova

Coaliţia roş-oranj din consiliul raional Leova continuă să uneltească împotriva preşedintelui raionului, reprezentant al Alianţei „Moldova Noastră” (AMN). După ce au părăsit acum o lună şi jumătate Alianţa forţelor democrate din consiliu şi au demis vicepreşedintele democrat al consiliului, aleşii locali creştin-democraţi de la Leova, împreună cu aliaţii lor comunişti, boicotează activitatea preşedintelui raionului, iar la şedinţa de joia trecută au votat pentru modificarea organigramei consiliului raional. În paralel, coaliţia roş-oranj exercită presiuni asupra unor consilieri din Alianţa democrată pentru a-i determina să treacă de partea lor şi a demite împreună preşedintele raionului.
În intenţia lor de a răsturna puterea în raion, comuniştii şi creştin-democraţii ignoră cu desăvârşire bunul-simţ, refuzând deja de mai bine de patru luni să anuleze mandatul unui consilier mort.

Se operează schimbări de formă

Potrivit consilierului raional Ion Plămădeală (AMN), şedinţa de joia aceasta a Consiliului raional Leova a venit să încununeze mai multe acţiuni urzite până acum de comuniştii şi pepecediştii din consiliu. La această şedinţă extraordinară, coaliţia majoritară (roş-oranj) a votat pentru modificarea organigramei consiliului. „Au fost operate nişte schimbări de formă. Spre exemplu, denumirea Direcţiei cultură şi turism a fost modificată în Direcţia cultură, iar cea a Direcţiei economie şi comerţ în Direcţia economie. Comuniştii şi pepecediştii au modificat denumirea direcţiilor din cadrul consiliului pentru a putea să-i înlăture pe conducătorii acestora care nu le sunt pe plac”, ne-a explicat Plămădeală, care susţine că Alianţa Democrată intenţionează să sesizeze toate structurile superioare competente despre ilegalităţile care se comit în consiliul raional Leova.

Toate modificările se fac pentru un post

În opinia lui Plămădeală, prin aceste modificări se urmăreşte drept scop principal înlăturarea din post a şefului Direcţiei învăţământ. „Pepecediştii au râvnit la această direcţie încă de la formarea noului consiliu. Şi tot din cauza postului de şef al Direcţiei învăţământ au părăsit la sfârşitul lui februarie Alianţa Democrată şi au trecut cu comuniştii”, afirmă aceeaşi sursă. Tot joi, potrivit lui Plămădeală, a fost lichidată cea mai importantă dintre secţiile consiliului raional, cea de administrare publică. Întrebaţi de consilierii din opoziţie de ce operează aceste modificări în organigramă, consilierii roş-oranj au refuzat să răspundă. „Am impresia că înţelegeau cu toţii că ceea ce fac ei este ilegal, dar aveau dispoziţie de sus şi trebuia să o execute”, a opinat Plămădeală.

Boicot împotriva preşedintelui raionului

Şi acestea nu sunt singurele acţiuni ale aliaţilor comunisto-creştin-democraţi împotriva conducerii raionului. Preşedintele raionului, Ion Gudumac, ne-a mărturisit că de la formarea coaliţie majoritare roş-oranj activitatea sa este mereu boicotată. După ce au demis vicepreşedintele democrat al raionului, reprezentanţii majorităţii din consiliu ar fi trebuit să vină la el cu propunerea de suplinire a funcţiei vacante, dar ei nu au făcut-o. De mai multe săptămâni un consilier comunist care a prezidat o şedinţă a consiliului refuză să semneze procesul-verbal al acelei şedinţe. Consilierii comunişti şi creştin-democraţi au refuzat să se prezinte la două şedinţe ale consiliului. Preşedintele raionului a fost înlăturat din componenţa mai multor comisii speciale. Iar mai recent, spune Gudumac, pepecediştii şi comuniştii au început să exercite presiuni asupra consilierilor democraţi şi a celui liberal ca să-i determine să părăsească Alianţa democrată şi să voteze împreună cu ei demiterea preşedintelui raionului.

Un mort printre consilieri

Despre intenţia de a-l destitui din funcţie pe preşedintele raionului, susţine Plămădeală, vorbeşte şi faptul că deşi încă la 4 martie preşedintele fracţiunii comuniştilor din consiliu, Eugen Buragă, a fost numit şef-adjunct al Direcţiei control administrativ Hânceşti, funcţie incompatibilă cu cea de consilier, comunistul nu se grăbeşte să-şi depună mandatul. „Cel mai probabil, acesta aşteaptă să se adune cele 2/3 de voturi pentru a-l demite pe dl Gudumac şi a putea să preia el conducerea raionului”, îşi dă cu părerea Plămădeală. Tot în speranţa de a aduna numărul necesar de voturi, coaliţia roş-oranj de la Leova refuză să anuleze mandatul unui consilier AMN mort de mai bine de patru luni. „Am propus la mai multe şedinţe anularea mandatului, dar comuniştii şi pepecediştii se împotrivesc. De aceea se întâmplă aşa că la fiecare şedinţă aceştia îi citesc numele la apel şi noi suntem nevoiţi să le amintim că respectivul consilier a decedat. E o batjocură la adresa noastră şi a răposatului”, spune indignat Plămădeală.

Au refuzat să discute cu JURNAL

Solicitat de JURNAL pentru a explica de ce nu se grăbeşte să depună mandatul de consilier, Buragă ne-a comunicat că incompatibilitatea funcţiilor este valabilă 30 de zile, timp în care el poate activa în calitate de consilier, dar nu are dreptul să voteze. Mai mult Buragă nu a vrut să ne vorbească, închizând telefonul. Nu a vrut să răspundă la întrebările noastre nici vicepreşedintele creştin-democrat al raionului, Săndel Olaru. Ultimul ne-a reproşat că denaturăm faptele şi, „cu părere de rău, nu consideră de cuviinţă să discute cu noi” (Mariana Raţă).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.