CNA: În activitatea noastră, aplicăm necondiționat toate hotărârile Curții Constituționale

PE SCURT

Centrul Național Anticorupție a emis astăzi o declarațe în care menționează că în calitate de instituție de drept este un organ apolitic, nu acordă asistenţă şi nu sprijină niciun partid politic.

Totodată, CNA a precizat că în activitatea sa aplică necondiționat toate hotărârile Curții Constituționale și a îndemnat funcționarii publici să nu se lase antrenați în lupta pentru putere.

PE LUNG

CNA este un organ apolitic, nu acordă asistenţă şi nu sprijină niciun partid politic. Astăzi, instituțiile publice din Republica Moldova se află într-o situaţie fără precedent, când sunt somate de anumite forţe politice să nu respecte deciziile instanței supreme – Curtea Constituțională.

În activitatea noastră, aplicăm necondiționat toate hotărârile Curții Constituționale, chiar dacă unele din ele, în anumite situații, au făcut imposibilă tragerea la răspundere a unor persoane”, se arată în declarația CNA.

Instituția atrage atenția că nimeni nu poate să-și asume dreptul de a decide, în mod arbitrar, pe care din hotărârile Curții Constituționale să le respecte și pe care nu.

Sfidarea principiilor de aplicare necondiționată a Hotărârilor Curţii este un precedent periculos”, se mai arată în declarație.

Astfel, CNA a îndemnat toți funcționarii publici să se conducă în activitatea lor strict de prevederile Legii și să nu se lase antrenați în jocuri politice.

Reamintim că Curtea Constituțională a adoptat o decizie prin care a declarat că Parlamentul trebuia să încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie, inclusiv. Ulterior, CC a declarat neconstituționale alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președintă a Parlamentului și învestirea noului Guvern Maia Sandu.

Între timp, Uniunea Europeană a recunoscut Guvernul Sandu. Într-o declarație a Înaltei Reprezentante a Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Federica Mogherini și a comisarului Johannes Hahn se arăta că Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere.

Ulterior, Franţa, Germania, Regatul Unit, Polonia şi Suedia au anunțat într-o declarție comună că susțin Parlamentul de la Chișinău și urmăresc cu atenție evoluțiile recente din Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.