Moldova.ORG – Coaliţia democrată majoritară din Consiliul Municipal Chişinău (CMC), creată la începutul mandatului actualului Consiliu din fracţiunile PL, AMN, PLDM, PSD, PNL şi PD, s-a destrămat. Fracţiunea Partidului Social Democtrat (PSD), în frunte cu Eduard Muşic, a trecut făţiş în tabara adversă, alăturându-se fracţiunilor Partidului Comuniştilor (PCRM), Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Partidului Umanist (PUM), susţinuţi de consilierul Valeri Klimenko de la formaţiunea pro-rusă „Ravnopravie”.
Noua coaliţie, care s-a format pentru demiterea lui Mihai Ghimpu din funcţia de preşedinte al CMC, întruneşte 27 de consilieri. Pentru a duce la capăt ceea ce şi-au propus încă în debutul şedinţei din 6 iunie 2008, când Eduard Muşuc, în numele fracţiunii PSD, a cerut demisia lui Ghimpu, cei din noua coaliţie au fost nevoiţi, din cauza scandalului şi a protestelor consilierilor din, vechea deja, coaliţie democrată, să se retragă într-o altă sală a Primăriei. Acolo, în absenţa unui secretar care să urmărească procesul de vot şi în absenţa presei, a fost ales un nou preşedinte al CMC. Acesta, potrivit celor 27 consilieri, care au votat departe de ochii lumii, este Eduard Muşuc, liderul fracţiunii PSD din CMC.
Lucrurile nu s-au limpezit, însă, nici după aceasta ispravă a noii coaliţii. Dimpotrivă. Consilierii din fracţiunile PL, AMN, PLDM, PNL şi PD au declarat că votul celor 27 este ilegal. Ei au făcut apel la Legea cu privire la Administraţia Publică Locală, care stipulează că pentru demiterea preşedintelui CMC este necesar votul a două treimi din consilieri, în cazul dat, cel puţin, 34 şi nu doar majoritatea simplă a voturilor. Faptul a fost confirmat şi de serviciul juridic al Primăriei. Reprezentantul Aparatului Guvernului, Ghenadie Gluşcenco, s-a plasat, însă, pe poziţia consilierilor care au votat demisia lui Ghimpu. Potrivit lui Gluşcenco, pentru demiterea preşedintelui CMC sunt suficiente voturile majorităţii simple a consilierilor.
Astfel, CMC s-a pomenit divizat în două părţi. Pe de o parte, coaliţia majoritară nou-formată, constituită din consilierii PCRM, PPCD, PSD, PUM şi consilierul Klimenko de la "Ravnopravie" – 27 la număr, pe de altă parte – reprezentanţii PL, AMN, PLDM, susţinuţi de consilierii Mihai Severovan de la PNL şi Oazu Nantoi de la PD – cu 24 consilieri. După cele întâmplate, lucrările şedinţei nu au mai putut continua. Cele două tabere din CMC, fiecare cu preşedintele său, au decis să se întrunească marţea viitoare. Fiecare preşedinţi aun anunţat, însă, ore diferite de convocare a şedinţei. Consilierii care îl susţin pe Ghimpu se vor prezenta la şedinţă la ora nouă, cei de la Muşic – la zece.
În legătură cu cele întâmplate, Primăria municipiului Chişinău va sesiza organismele internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova şi va cere sancţionarea la nivel internaţional a Guvernului R. Moldova „pentru presiunile exercitate asupra autorităţilor publice locale ale municipiului Chişinău, dar şi pentru neîndeplinirea măsurilor necesare în vederea restabilirii legalităţii”, a anunţat, la 7 iunie 2008, serviciul de presă al primăriei Chişinău. – Moldova.ORG