Circumscripția 6, Drochia/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 6, Drochia, include localități din r. Drochia, Dondușeni și Soroca. Acestea sunt: or. Drochia, Baroncea, Chetrosu, Cotova, Dominteni, s. Drochia, Gribova, Hăsnășenii Mari, Maramonovca, Mîndîc, Moara de Piatră, Palanca, Petreni, Popeștii de Jos și de Sus, Sofia, Șalvirii Vechi, Șuri, Zgurița, Crișcăuți, Teleșeuca, Bădiceni, Băxani, Cremenciug, Dărcăuți, Holoșnița, Iarova, Oclanda, Rudi, Șeptelici, Șolcani, Tătărăuca Veche, Visoca.

Vedeți lista secțiilor de votare din circumscripția 6, Drochia.

1. Corneliu Padnevici, candidatul Partidului Democrat din Moldova

Corneliu Padnevici este deputat, membrul Comisiei juridice pentru numiri și imunități din Parlament și președintele Organizației Teritoriale din Drochia. A studiat dreptul economic la Universitatea de Stat din Chișinău. În anul 2014, Ziarul de Gardă scria că Padnevici era administratorul firmei ÎCS „Codru” SRL, cea care administrează şi hotelul cu acelaşi nume din centrul Chişinăului. Acest hotel aparţinea liderului PDM, Vlad Plahotniuc, fiind privatizat mai mult decât suspect, printr-o firmă din Cipru, la doar 15% din preţul său real, în 2009.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale ale lui Padnevici.

2. Alexandr Lupașco, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Lupașco este inginer și consilierul PSRM în Consiliul raional Drochia. El este administratorul unei întreprinderi care-i poartă numele și care se ocupă cu transportarea și comercializarea produselor alimentare.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

3. Ghenadie Morcov, candidatul Partidului Comuniștilor din Moldova

Morcov are 53 de ani și este originar din satul Nînceşti, raionul Făleşti. Acesta ocupă funcția de deputat, membru al fracțiunii PCRM și consilier raional. A studiat medicina la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţeanu” din Chişinău și o perioadă a activat ca medic de familie la spitalul raional Drochia, iar ulterior, a devenit şeful centrului de sănătate din Drochia.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

4. Grigorie Svecla, candidatul Partidului Șor


Grigorie Svecla are 37 de ani și este jurist de profesie. Acesta activează ca reprezentant împuternicit al Partidului Șor, în Drochia, precum și ca manager regional la Asociația obștească „Pentru Orhei”.

5. Nina Cereteu, candidatul Partidului Nostru

Nina Cereteu este primara or. Drochia și președinta Organizației Teritoriale Drochia. Ea a studiat dreptul și a lucrat mai mulți ani la Ministerul Justiției. Însă, Cereteu a apărut în atenția publicului, după ce, în anul 2014, a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia l-a acuzat pe Oleg Efrim, ministrul Justiției de atunci, că i-ar fi dat indicații să nu înregistreze noua denumire a partidului lui Renato Usatâi. Oleg Efrim a respins, la rândul său, aceste acuzații și a spus că aici e vorba de un conflict de interese.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

6. Svetlana Conea, candidata Blocului ACUM

Svetlana Conea este președinta Organizației Teritoriale a Platformei DA, Drochia. Înainte de a adera la Platforma DA, ea a fost secretara Partidului Democrat.

7. Violeta Roșca, candidata Partidului Liberal

Violeta Roșca este învățătoare și președinta Organizației Teritoriale a Partidului Liberal, Drochia.

8. Nicolae Bîrnaz, candidatul Partidului Național Liberal (Nu a fost înregistrat)

Nicolae Bîrnaz este angajat al Administraţiei de Stat a Drumurilor din Drochia și este responsabil tehnic la SRL „Aldicons”.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.