Circumscripția 48, Transnistria Sud/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 48, Transnistria Sud include orașul Slobozia, municipiile Tiraspol și Bender.

Aici puteți găsi lista localităților incluse în această circumscripție.

1. Vitalii Evtodiev, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Eftodiev are 49 de ani și este prezentat de către socialiști drept expert în construcții. El a fost șeful Inspecției de stat a construcțiilor. Acum, Vitalii Evtodiev activează ca expert tehnic la întreprinderea „Savim-Com”, unde sunt comercializate articole din beton armat prefabricate, plăci de planșeu și blocuri pentru fundații.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

2. Vladimir Meleca, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Vladimir Meleca este președintele Organizației Teritoriale Tiraspol a Partidului Liberal. El este președintele Clubului Studenților Liberali. De profesie, Meleca este doctor și activează ca psihoterapeut și narcolog la mănăstirea Noul Neamț din satul Varnița, Anenii-Noi.

3. Iurie Apostolachi, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Apostolachi are 58 de ani. Este inginer-tehnolog și director la Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură din Bender. Începând cu anul 2015, el a ocupat funcșia de director al Agenţiei Moldsilva. Timp de trei ani (2011-2014) a fost deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

4. Valerii Culacli, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Valerii Culacli are 49 de ani și este deputat al Sovietului Suprem din regiunea transnistreană. La începutul lunii aprilie 2018, după ce a câștigat alegerile pentru Consiliul local Bender, el a fost nevoit să fugă noaptea din Transnistria, pentru că pe numele lui autoritățile de acolo au deschis un dosar penal, motivul fiind că Culacli se poziționa ca un politician de opoziție. A studiat economia și finanțele. În anul 2005, devine acționar și membru al Consiliului de administrare al unei bănci din stânga Nistrului. În 2010 este numit director interimar al Compinatului de Pâine din Bender. Tot atunci, este ales deputat în Consiliul Suprem al regiunii transnistrene.

5. Veaceslav Baida, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Numele lui Veaceslav Baida apare, în 2013, într-o investigație făcută de Ziarul Național. El este numit drept unul dintre cei care administrează afacerile liderului democrat, Vlad Plahotniuc. El este administratorul întreprinderii „Bazisglobal”, care se ocupă cu comercializarea produselor alimentare.

6. Petru Ursu, candidat independent

Petru Ursu are 60 de ani și este din Anenii Noi. El este licențiat în drept și activează în calitate de avocat.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

7. Arcadie Vicol, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Presa scria că Vicol a început să lucreze în calitate de cizmar, ulterior, s-a angajat la mai multe SRL-uri, ca în perioada 2005-2013 să fie director comercial adjunct la SA „Metalferos”, întreprindere despre care presa scria că ar fi controlată de Vlad Plahotniuc. În vara anului 2013, Vicol este numit vicedirector general, responsabil de Activitatea Comercială a Căii Ferate din Moldova.

8. Mihail Malașevschi, candidat independent

Mihail Malașevschi are 36 de ani și este jurist. Din februarie 2013 până în septembrie 2015 a fost consilier în cabinetul lui Vlad Filat, care atunci era liderul PLDM. Ulterior, este numit  șef de cabinet al lui Vlad Filat. Însă, nu stă prea mult în această funcție și în 2016 pleacă, declarând presei că are nevoie de o pauză. Mai târziu, Malașevschi devine asistentul Înaltului Consilier al Uniunii Europene în domeniul Justiție, Inguss Kalnins.

9. Viorel Melnic, candidat independent

Viorel Melnic etse cpnducătorul AO „Pentru Orhei”. În 2006, devine viceministru al Economiei, iar în anii 2008-2009, Viorel Melnic a fost şef al Serviciului Vamal al R. Moldova , iar până în anul 2015 a făcut parte din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, condus pe atunci de Igor Dodon. La începutul anului 2016 Melnic  a fost numit în funcția de consilier pe principii obștești pentru probleme economice, al  primarului Ilan Șor. A fost președinte al  Consiliului de Administrație  al băncii Unibank. Numele lui a apărut şi în raportul companiei Kroll, care investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Melnic este vizat drept posibil complice la „Jaful secolului”, în calitate de acționar și președinte al consiliului de administrație al Unibank. El a declarat, însă, pentru Rise Moldova, că a ieșit din bordul instituției financiare „înainte de scandalul Kroll”.

10. Ion Iovcev, candidatul Blocului ACUM

Ion Iovcev este învățător și directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol. A ocupat această funcție, începând cu anul 1992, în perioda conflictului transnistrean. Este decorat cu „Ordinul Republicii”. A studiat la Institutul Pedagogic din Tiraspol, Facultatea de Fizică şi Matematică.

11. Alexandru Luncari, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Alexandru Luncari are 62 de ani și începînd cu 2012 este secretarul  Partidului Popular din Republica Moldova. Alexandru Luncari este absolventul facultăţii de economie a Universităţii Agrare de Stat din Republica Moldova. În perioada anilor 1979—1998, a ocupat  diverse funcţii de conducere din raionul Drochia. În perioada 1999—2008, a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Generale Teritoriale Control Financiar şi Revizie Soroca. Din iunie 2008 a activat în calitate de şef al Direcţiei generale din cadrul Serviciului de Informaţie şi Securitate. Însă, în 2009, este eliberat din această funcție. El este decorat cu Ordinul „Ştefan cel Mare şi Sfînt” al Bisericii Ortodoxe din Moldova.

12. Inna Nazarenco, candidata Partidului Șor (Nu a fost înregistrat)

Deocamdată, nu am găsit nicio informație despre acest candidat.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.