Connect with us

Alegeri

Circumscripția 48, Transnistria Sud/ Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 48, Transnistria Sud include orașul Slobozia, municipiile Tiraspol și Bender.

Aici puteți găsi lista localităților incluse în această circumscripție.

1. Vitalii Evtodiev, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Eftodiev are 49 de ani și este prezentat de către socialiști drept expert în construcții. El a fost șeful Inspecției de stat a construcțiilor. Acum, Vitalii Evtodiev activează ca expert tehnic la întreprinderea „Savim-Com”, unde sunt comercializate articole din beton armat prefabricate, plăci de planșeu și blocuri pentru fundații.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

2. Vladimir Meleca, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Vladimir Meleca este președintele Organizației Teritoriale Tiraspol a Partidului Liberal. El este președintele Clubului Studenților Liberali. De profesie, Meleca este doctor și activează ca psihoterapeut și narcolog la mănăstirea Noul Neamț din satul Varnița, Anenii-Noi.

3. Iurie Apostolachi, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Apostolachi are 58 de ani. Este inginer-tehnolog și director la Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură din Bender. Începând cu anul 2015, el a ocupat funcșia de director al Agenţiei Moldsilva. Timp de trei ani (2011-2014) a fost deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

4. Valerii Culacli, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Valerii Culacli are 49 de ani și este deputat al Sovietului Suprem din regiunea transnistreană. La începutul lunii aprilie 2018, după ce a câștigat alegerile pentru Consiliul local Bender, el a fost nevoit să fugă noaptea din Transnistria, pentru că pe numele lui autoritățile de acolo au deschis un dosar penal, motivul fiind că Culacli se poziționa ca un politician de opoziție. A studiat economia și finanțele. În anul 2005, devine acționar și membru al Consiliului de administrare al unei bănci din stânga Nistrului. În 2010 este numit director interimar al Compinatului de Pâine din Bender. Tot atunci, este ales deputat în Consiliul Suprem al regiunii transnistrene.

5. Veaceslav Baida, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Numele lui Veaceslav Baida apare, în 2013, într-o investigație făcută de Ziarul Național. El este numit drept unul dintre cei care administrează afacerile liderului democrat, Vlad Plahotniuc. El este administratorul întreprinderii „Bazisglobal”, care se ocupă cu comercializarea produselor alimentare.

6. Petru Ursu, candidat independent

Petru Ursu are 60 de ani și este din Anenii Noi. El este licențiat în drept și activează în calitate de avocat.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

7. Arcadie Vicol, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Presa scria că Vicol a început să lucreze în calitate de cizmar, ulterior, s-a angajat la mai multe SRL-uri, ca în perioada 2005-2013 să fie director comercial adjunct la SA „Metalferos”, întreprindere despre care presa scria că ar fi controlată de Vlad Plahotniuc. În vara anului 2013, Vicol este numit vicedirector general, responsabil de Activitatea Comercială a Căii Ferate din Moldova.

8. Mihail Malașevschi, candidat independent

Mihail Malașevschi are 36 de ani și este jurist. Din februarie 2013 până în septembrie 2015 a fost consilier în cabinetul lui Vlad Filat, care atunci era liderul PLDM. Ulterior, este numit  șef de cabinet al lui Vlad Filat. Însă, nu stă prea mult în această funcție și în 2016 pleacă, declarând presei că are nevoie de o pauză. Mai târziu, Malașevschi devine asistentul Înaltului Consilier al Uniunii Europene în domeniul Justiție, Inguss Kalnins.

9. Viorel Melnic, candidat independent

Viorel Melnic etse cpnducătorul AO „Pentru Orhei”. În 2006, devine viceministru al Economiei, iar în anii 2008-2009, Viorel Melnic a fost şef al Serviciului Vamal al R. Moldova , iar până în anul 2015 a făcut parte din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, condus pe atunci de Igor Dodon. La începutul anului 2016 Melnic  a fost numit în funcția de consilier pe principii obștești pentru probleme economice, al  primarului Ilan Șor. A fost președinte al  Consiliului de Administrație  al băncii Unibank. Numele lui a apărut şi în raportul companiei Kroll, care investighează furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Melnic este vizat drept posibil complice la „Jaful secolului”, în calitate de acționar și președinte al consiliului de administrație al Unibank. El a declarat, însă, pentru Rise Moldova, că a ieșit din bordul instituției financiare „înainte de scandalul Kroll”.

10. Ion Iovcev, candidatul Blocului ACUM

Ion Iovcev este învățător și directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol. A ocupat această funcție, începând cu anul 1992, în perioda conflictului transnistrean. Este decorat cu „Ordinul Republicii”. A studiat la Institutul Pedagogic din Tiraspol, Facultatea de Fizică şi Matematică.

11. Alexandru Luncari, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Alexandru Luncari are 62 de ani și începînd cu 2012 este secretarul  Partidului Popular din Republica Moldova. Alexandru Luncari este absolventul facultăţii de economie a Universităţii Agrare de Stat din Republica Moldova. În perioada anilor 1979—1998, a ocupat  diverse funcţii de conducere din raionul Drochia. În perioada 1999—2008, a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Generale Teritoriale Control Financiar şi Revizie Soroca. Din iunie 2008 a activat în calitate de şef al Direcţiei generale din cadrul Serviciului de Informaţie şi Securitate. Însă, în 2009, este eliberat din această funcție. El este decorat cu Ordinul „Ştefan cel Mare şi Sfînt” al Bisericii Ortodoxe din Moldova.

12. Inna Nazarenco, candidata Partidului Șor (Nu a fost înregistrat)

Deocamdată, nu am găsit nicio informație despre acest candidat.

Alegeri

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte, ceea ce i-a permis să decidă data alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, Filip s-a grăbit să semneze decretul prin care alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 6 septembrie – zi de vineri. 

PE LUNG

Deși Codul Electoral spune că alegerile au loc într-o singură zi, de duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, totuși, majoritatea scrutinelor electorale organizate în Republica Moldova au avut loc în zile de duminică. Singurile alegeri care au fost organizate într-o zi de miercuri, au fost cele din 29 iulie 2009.

„Mai mult, atunci, a fost o hătărâre de Guvern care a decis ca acea zi de 29 iulie să fie declarată zi liberă, ca oamenii să poată merge liniștiți să voteze. Probabil că, de cele mai multe ori, alegerile au fost organizate duminică, pentru că e mai comod și oamenii au mai mult timp liber ca să-și exercite dreptul de a vota”, ne-a spus Iurie Ciocan, membrul Comisiei Electorale Centrale.

Menționăm că ieri, 8 iunie, deputații PSRM și cei ai Blocului ACUM au creat o coaliție parlamentară și votat noul Guvern. Cu toate acestea, judecătorii Curții Constituționale au declarat aceste decizii ale deputaților drept ilegale, pentru că, potrivit lor, pe data de 8 iunie Parlamentul trebuia dizolvat de șeful statului, Igor Dodon, care a renunțat să facă acest lucru.

Citește mai departe

Alegeri

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca astăzi ședința parlamentului. Drept rezultat, PDM a declarat că-i cere demisia, ședința de astăzi nu este legală și vor solicita alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale.

PE LUNG

Ce a spus Dodon

„Nicio prevedere nu mă obligă astăzi să semnez dizolvarea parlamentului. Eu nu voi semna astăzi decretul.”

„Curtea Constituțională și cei care controlează puterea nu vor recunoaște votul de astăzi (dacă va fi formată coaliția și votat speakerul). Am convocat ambasadorii Federației Ruse, Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene pentru a-i informa despre ce facem mai departe și ce se poate întâmpla pe parcursul zilei.”

„Stați acasă”, s-a adresat președintele Dodon către cetățeni. „Nu vă lăsați provocați. Știu că vă impun să ieșiți. În rândurile voastre vor fi provocatori pentru a destabiliza situația.”

Conferința de presă de astăzi a fost organizată după ce ieri au avut loc mai multe evenimente. A fost protestul PDM, a fost anunțul socialiștilor că „probabil vor merge pe anticipate” și declarația Curții Constituționale care a constatat că termenul limită de formare a unei majorități parlamentare a expirat pe 7 iunie, la 90 de zile după validarea rezultatelor scrutinului parlamentar.

Citește și: PE SCURT / Sinteza întâlnirilor PSRM, ACUM și PDM cu înalții oficiali

Ce a spus PDM

„Tot ce se vede că se întâmplă din partea președintelui Dodon și a PSRM este o răzbunare împotriva PDM. Pentru că PDM nu a acceptat condițiile impuse de Dodon și socialiști.”

„Până ieri au fost discuții cu PSRM. Dodon a venit cu o serie de condiții, care nu au fost acceptate de PDM:

  • păstrarea statutului neutralității R. Moldova
  • acordarea unui statut special regiunii transnitrene sub formă federativă, adică federalziarea R. Moldova
  • interzicerea unionismului
  • discuții în formatul UE și Federația Rusă despre dezvoltarea relațiilor economice, adică revizuirea Acordului de Asociere cu UE
  • funcțiile de vicepreședinte pentru reintegrare, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării
  • revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale
  • reforma administrației publice, în special alegerea primarului Chișinăului fără participarea suburbiilor

„Cerem demisia lui Dodon pentru astfel de planuri cum ar fi federalizarea Republicii Moldova. Solicităm ca în toamnă să fie declarate alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale.”

Citește mai departe

Alegeri

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele electorale din țară, care, începând cu anul 2014 au loc în fiecare an. Însă, unii experți în demografie și democrație susțin că acesta nu este portretul real al unui tânăr.

PE LUNG

„Începând cu anul 2005, activismul tinerilor a crescut aproape de 3-4 ori. Acum, îngrozitor este faptul că tot mai puțini tineri rămân în țară. Ei pleacă după ce au absolvit universitatea și nu se mai întorc”, opinează Eugeniu Știrbu, director al Filialei din Chișinău a Institutului Internațional pentru monitorizarea dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor.

Astfel, dacă în urmă cu zece ani, fiecare al patrulea cetățean al Republicii Moldova era un tânăr cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani (25%), acum, numărul lor este mult mai mic. „Lucrăm cu date statistice vechi, pentru că nici până acum nu avem date concrete, adunate în cadrul recensământului din 2014”, remarcă expertul.

Potrivit lui Eugeniu Știrbu, tinerii sunt mai activi și vin cu tot mai multe inițiative. „Astfel, nu putem vorbi că ei sunt pasivi. Cei care au rămas sunt mai activi. Au altă viziune față de ceea ce aleg și față de politica de la noi”, opinează el.

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora au fost aleși noii deputați din Parlament. Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea s-au desfășurat în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. La 9 martie, Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare în urma cărora PSRM a obținut 35 de mandate în noul Legislativ, PDM – 30 de mandate, Blocul ACUM – 26 de mandate, Partidul ȘOR – 7 mandate. Cu toate acestea, după aproape trei luni de la investire, Parlamentul încă nu este unul funcțional.

Mai multe găsiți în acest reportaj: (IN)activi. Tinerii împotriva merelor stricate din politica moldovenească

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social41 de minute în urmă

Atenție! Cod Galben de caniculă

PE SCURT Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de caniculă. Avertizarea este valabilă pentru ziua de luni, 17...

SocialO oră în urmă

A mutat corpul neînsufleţit al pasagerului la volan. Un polițist de patrulare a fost condamnat la șapte ani închisoare

PE SCURT Un poliţist de patrulare, care acum doi ani, a urcat beat la volan şi a comis un accident...

Politică14 ore în urmă

Renato Usatâi a ieșit din clădirea Procuraturii

PE SCURT După mai multe ore de audieri, Renato Usatâi, liderul Partidului Nostru, a ieșit din clădirea Procuraturii. La ora...

Social20 de ore în urmă

IT / Hartă interactivă a Chișinăului pentru bicicliști

PE SCURT Chișinăul este incomod pentru bicicliști. Șoferii nu respectă bicicliștii. Asta au simțit pe propria piele autorii proiectului Ciclismul...

Politică21 de ore în urmă

Prim-ministra României a transmis un mesaj de susținere a Guvernului Sandu

PE SCURT Prim-ministra României, Viorica Dăncilă, a transmis Maiei Sandu un mesaj de felicitare, în numele Guvernului României, pentru preluarea...

Politică21 de ore în urmă

Cum a fost întâlnit Renato Usatâi de către polițiști

PE SCURT Câteva sute de simpatizanți ai liderului Partidului Nostru au venit la vama Sculeni. Aceștia au scandat „Renato!” și...

Politică23 de ore în urmă

Maia Sandu cere magistraților Curții Constituționale să-și prezinte cererile de demisie

PE SCURT Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova, așteaptă cererile de demisie a magistraților Curții Constituționale. Sandu s-a arătat deranjată de...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

AlegeriO săptămână în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri1 lună în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com