Circumscripția 45, Comrat / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 46 include localitățile Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Baurci, Beșghioz, Joltai, Etulia, Cazaclia, Carbalia, Copceac, Tomai, Cișmichioi.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 46 Comrat

1. Alexandr Suhodolski, candidat PSRM

Alexandr Suhodolski este vicespicherul Adunării Polulare a UTA Găgăuzia. Are 29 de ani și de profesie este jurist. Este președintele Organizației Teritoriale a PSRM în Găgăuzia. La 26 de ani devine viceprimarul orașului Comrat.

Anticoruptie.md a scris despre acest candidat că pe parcursul ultimilor ani, Alexandr Suhodolski, împreună cu soția sa au sponsorizat în mai multe rânduri Partidul Socialiștilor. În 2015, soția lui Alexandr Suhodolski a făcut o donație de 20.000 de lei în bugetul PSRM. Un an mai târziu, 13.860 de lei au mers din buzunarul vicepreședintelui Adunării Populare din UTA Găgăuzia în pușculița partidului. În primul trimestru din 2018, Suhodolski a mai făcut o donație la partid, în mărime de 13.000 de lei. În 2016 el a vărsat în bugetul electoral al lui Igor Dodon, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, 52.600 de lei.

2. Fiodor Mincu, candidat PDM

Fiodor Mincu este șeful Oficiului teritorial de informare al Parlamentului din Comrat. Are 62 de ani și de profesie este profesor de matematică și fizică. În trecut a fost şef al Direcţiei învăţămînt, U.T.A. Găgăuzia. A fost primarul celui mai mare sat din R. Moldova Congaz. A fost membru PCRM până în 2012. Potrivit moldovacurata.md, în 2015 a făcut niște donații financiare către PDM, despre care ulterior a zis că a fost o greșeală.

3. Nina Dimoglo, canditată PP „Șor”

Nina Dimoglo este reprezentanta împuternicită în Comrat. Are 33 de ani și este de profesie juristă și jurnalistă. Conduce mișcarea de tineret „Ileri”, Comrat și asociația obștească „Avanti”. Este fondatoarea asociației obștești „Oameni de bună credință”. Nina Dimoglo a fost Miss Găgăuzia. A candidat în 2012 la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei.
Aici vedeți declarația de venit a candidatei. 

4. Nicolai Dudoglo, candidat independent

Nicolai Dudoglo a fost deputat în parlamentul RM din partea PDM până în aprilie 2018. Și-a dat demisia și a plecat din partid după implicarea lui în asociația obștească „Noua Găgăuzie”, care este considerată de PDM o mişcare cu obiective politice ce nu se încadrează în politica promovată de partid.

Din 2004 până în 2014 a fost primarul orașului Comrat. A candidat pentru funcția de bașcan al UTA Gagauz Yeri. Este pedagog de profesie și are 52 de ani.

5. Ivan Cîlicic, candidat PCRM

Ivan Cîlici este pensionar. De profesie este inginer. În 2008 a fost numit şef al Direcţiei teritoriale control administrativ Comrat a Ministerului Administraţiei Publice Locale.

De asemenea, candidatul se regăsește pe poziția 18 în lista PCRM pe circumscripția națională. Este Prim–secretarul comitetului raional Comrat al PCRM. Și-a făcut studiile în cadrul Institutului Tehnic de Industrie Ușoară din Moscova.

6. Dmitrii Levintii, candidat Partidul Nostru

Dmitrii Levintii este inginer în cadrul companiei Termostal Imex. Are 29 de ani și este vicepreședintele Organizației Teritoriale Comrat a Partidului Nostru. De asemenea, este consilier orășenesc Comrat. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Comrat.

Potrivit anticoruptie.md, Dmitrii Levintii, angajat la Termostal Impex SRL, a donat în fondul electoral al lui Dumitru Ciubașenco 9.500 de lei. În campania electorală din 2015, acesta a vărsat în bugetul Partidului Nostru de trei ori mai mult – 30 de mii de lei. Firma la care acesta este angajat a încheiat, în ultimii cinci ani, contracte de 823 de mii de lei cu diferite autorități publice din țară, pentru servicii de deservire tehnică, materiale de construcție, utilaje etc.

7. Dmitri Constantinov, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Dmitri Constantinov a fost președintele Adunării Populare a UTA Gagauz-Yeri. Acesta nu a primit certificatul de integritate de la ANI, prin urmare nu a reușit să depună ieri, ultima zi de înregistrare a candidaților, dosarul complet.

În 2017 candidatul a stat în izolator câteva luni după ce a lovit cu mașina un copil de 7 ani, care ulterior a ajuns în stare de comă.

A fost, de asemenea, eliminat din alegerile pentru deputații Adunării Populare Găgăuziei printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție la începutul anului 2017 din cauza acuzațiilor de mituire a alegătorilor.

8. Tatiana Ursu, candidata blocului ACUM

Deocamdată, nu am găsit nicio informație despre acest candidat.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.