Connect with us

Alegeri

Circumscripția 43, Cahul / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 43 include localitățile Cahul, Alexandru Ioan Cuza, Brânza, Câșlița-Prut, Colibași, Crihana Veche, Giurgiulești, Manta, Slobozia Mare, Vadul lui Isac, Văleni.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 43 Cahul

1. Ion Groza, candidat independent

Ion Groza este președintele raionului Cahul. Are 50 de ani. A fost președintele unei fundații umanitare și consilier raional Cahul. Acesta a fost membru PLDM, dar în 2016 toată echipa PLDM Cahul părăsește partidul împreună cu Groza. A fost pastor la Biserica baptistă „Speranţa”din satul Crihana Veche al aceluiași raion. Din 2000 până în 2015 a fost consilier raional Cahul.

Potrivit moldovacurata.md, două fundaţii creştine administrate de către familia preşedintelui raionului Cahul, Ion Groza, au luat în arendă, doi ani la rând, tabăra pentru odihna copiilor „Romantica”, amplasată în satul Moscovei. Atunci Ion Groza era consilier local. El susţine că fundaţiile au decis să ia în locaţiune tabăra pentru a le oferi sejururi gratuite elevilor din familii social-vulnerabile şi nu ar fi vorba despre vreun interes personal. Totuși, potrivit Autorității Naționale de Integritate, acest caz ar putea fi calificat ca un conflict de interese.

La sfârșitul anului 2018, Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, și președintele Consiliului Raional Cahul, Ion Groza, au semnat înțelegerea de cooperare între Județul Tulcea și Raionul Cahul, din Republica Moldova.

Candidatul are 35 de membri în grupul de inițiativă. Conducătoarea grupului este Tatiana Seredenco, consilieră raională Cahul. Printre membri se numără Violeta Hîncu, primara satului Manta, primarul din satul Brânza, Leonid Catera, Maria Gaisan, directoarea Liceului Teoretic „G. Coșbuc” din satul Brânza, care este și consilieră în același sat. În grup mai este primara satului Văleni Silvia Știrbeț, primara satului Slobozia Mare Valentina Carastan, consiliera locală Elena Gârneț, directoarea bibliotecii publice A. I. Cuza din Cahul Zinaida Zugrav, primarul satului Alexandru Ioan Cuza Nicolae Calaidjoglu, primarul satului Vadul lui Isac Ion Iorga, consiliera locală în s. Manta Adriana Brăgaru, consilier raional Cahul Valentin Lungu, șeful Inspecției teritoriale de muncă Cahul Pavel Groza, consilierul raional Cahul Ion Comanici, consilierul raional Cahul Nicolae Dunas, consilierul raional Cahul Vasile Grigoriță, consilierul orășenesc Cahul Gheorghe Tabuncic, consilierul orășenesc Cahul Ion Vrabii și primarul satului Colibași Ion Dolganiuc.

2. Evghenii Osadcenco, candidat PSRM

Evghenii Osadcenco are 43 de ani și este asistent de deputat în parlament. De asemenea este operator într-o companie de produse alimentare. Potrivit cotidianul.md, Evhenii din 2000 până în 2006 a fost inspector superior la Direcția Pază de Stat a MAI, din 2006 până în 2010 a fost șef al Secției organizare, analiză și control al Inspectoratului de Poliție, Cahul, iar din 2010 până în 2016 – șef-adjunct al Direcției situații excepționale Cahul a MAI.

3. Oleg Creciun, candidat PDM

Oleg Creciun este directorul Spitalului Raional Cahul. A fost director interimar al Centrului național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. A fost viceministru al Sănătății până în 2017 când și-a dat dimisia.

La sfârșitul anului 2018, Creciun, membru PDM, a donat 1800 de lei pentru campania electorală a lui Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne, care candidează pe circumscripția nr. 34 Anenii-Noi.

Conducătorul grupului de inițiativă este Alexandru Hagioglo, directorul Centrului Medicilor de Familie Cahul. Printre membri se numără Silvia Granici, directoarea Agenției teritoriale Sud de Asigurări în Medicină.

4. Antonina Belobrova, candidată PP „Șor”

Antonina Belobrova are 57 de ani și potrivit listei partidului cu candidații pe circumscripții, femeia este economistă.

5. Iaroslav Niculaița, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Foto: ziuadeazi.md

Iaroslav Niculaița are 56 de ani. Este veteran de război. Lucrează în domeniul construțiilor.

6. Gheorghe Ghețivu, candidat PCRM

Gheorghe Ghețivu este are 56 de ani și este directorul SA „Apă-Canal Cahul”. Potrivit ziuadeazi.md, Gheorghe Ghețivu a fost viceprimar al or. Cahul, inginer șef al ÎM Apă-Canal Cahul, o lungă perioadă de timp director interimar, iar după reorganizarea întreprinderii municipale în Societate pe Acțiuni, în anul 2017, Gheorghe Ghețivu a fost ales prin concurs director.

În 2017, întreprinderea a cerut Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la apă și energie de 46,6%. ANRE a aprobat o scumpire de 15%.

Conducătorul grupului de inițiativă este Alexandru Tolocenco, șeful Secției canalizare și operare la SA „Apă-Canal Cahul”. Printre membri se numără o consilieră raională PCRM Tatiana Fulea.

7. Sergiu Rența, candidat Partidul Nostru

Sergiu Rența este președintele Fracțiunii PPPN din Consiliul orășenesc Cahul. Are 35 de ani. În 2015, Rența a candidat la primăria Cahul. Are studii superioare în economie. Candidatul a fost reprezentat al Moldelecom în teritoriu.

Potrivit moldovacurata.md, Rența a fost cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Totodată instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care Sergiu Renţa este decăzut din drepturile părinteşti.

8. Sergiu Tutovan, candidatul blocului ACUM

Sergiu Tutovan a ajuns consilier raional Cahul pe lista PPEM, însă acum este neafiliat. Are 54 de ani și este de profesie agronom. Și-a făcut studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Candidatul este doctor în științe agricole și este directorul Asociației producătorilor de struguri.

În 2014, Sergiu Tutovan a candidat la alegerile parlamentare pe lista Partidului Forța Poporului. A fost vicepreședintele raionului Cahul. Astăzi este vicepreședinte al organizației teritorial Platforma DA, Cahul.

9. Ștefan Secăreanu, PL

Ștefan Secăreanu a deținut trei mandate de deputat pe listele partidelor Frontului Popular din Moldova, Partidul Popular Creștin Democrat (vicepreședinte) și blocului electoral „Convenția Democrată din Moldova”. Pe parcursul anilor, Secăreanu și-a criticat de mai multe ori fostul șef de partid Iurie Roșca.

De profesie, este jurnalist. A fost redactor-șef și director al publicației „ȚARA” (1990-2013). Acesta a candidat în 2015 pentru funcția de președinte al IPNA Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), însă ulterior și-a retras candidatura din acel concurs.

Alegeri

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte, ceea ce i-a permis să decidă data alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, Filip s-a grăbit să semneze decretul prin care alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 6 septembrie – zi de vineri. 

PE LUNG

Deși Codul Electoral spune că alegerile au loc într-o singură zi, de duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, totuși, majoritatea scrutinelor electorale organizate în Republica Moldova au avut loc în zile de duminică. Singurile alegeri care au fost organizate într-o zi de miercuri, au fost cele din 29 iulie 2009.

„Mai mult, atunci, a fost o hătărâre de Guvern care a decis ca acea zi de 29 iulie să fie declarată zi liberă, ca oamenii să poată merge liniștiți să voteze. Probabil că, de cele mai multe ori, alegerile au fost organizate duminică, pentru că e mai comod și oamenii au mai mult timp liber ca să-și exercite dreptul de a vota”, ne-a spus Iurie Ciocan, membrul Comisiei Electorale Centrale.

Menționăm că ieri, 8 iunie, deputații PSRM și cei ai Blocului ACUM au creat o coaliție parlamentară și votat noul Guvern. Cu toate acestea, judecătorii Curții Constituționale au declarat aceste decizii ale deputaților drept ilegale, pentru că, potrivit lor, pe data de 8 iunie Parlamentul trebuia dizolvat de șeful statului, Igor Dodon, care a renunțat să facă acest lucru.

Citește mai departe

Alegeri

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca astăzi ședința parlamentului. Drept rezultat, PDM a declarat că-i cere demisia, ședința de astăzi nu este legală și vor solicita alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale.

PE LUNG

Ce a spus Dodon

„Nicio prevedere nu mă obligă astăzi să semnez dizolvarea parlamentului. Eu nu voi semna astăzi decretul.”

„Curtea Constituțională și cei care controlează puterea nu vor recunoaște votul de astăzi (dacă va fi formată coaliția și votat speakerul). Am convocat ambasadorii Federației Ruse, Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene pentru a-i informa despre ce facem mai departe și ce se poate întâmpla pe parcursul zilei.”

„Stați acasă”, s-a adresat președintele Dodon către cetățeni. „Nu vă lăsați provocați. Știu că vă impun să ieșiți. În rândurile voastre vor fi provocatori pentru a destabiliza situația.”

Conferința de presă de astăzi a fost organizată după ce ieri au avut loc mai multe evenimente. A fost protestul PDM, a fost anunțul socialiștilor că „probabil vor merge pe anticipate” și declarația Curții Constituționale care a constatat că termenul limită de formare a unei majorități parlamentare a expirat pe 7 iunie, la 90 de zile după validarea rezultatelor scrutinului parlamentar.

Citește și: PE SCURT / Sinteza întâlnirilor PSRM, ACUM și PDM cu înalții oficiali

Ce a spus PDM

„Tot ce se vede că se întâmplă din partea președintelui Dodon și a PSRM este o răzbunare împotriva PDM. Pentru că PDM nu a acceptat condițiile impuse de Dodon și socialiști.”

„Până ieri au fost discuții cu PSRM. Dodon a venit cu o serie de condiții, care nu au fost acceptate de PDM:

  • păstrarea statutului neutralității R. Moldova
  • acordarea unui statut special regiunii transnitrene sub formă federativă, adică federalziarea R. Moldova
  • interzicerea unionismului
  • discuții în formatul UE și Federația Rusă despre dezvoltarea relațiilor economice, adică revizuirea Acordului de Asociere cu UE
  • funcțiile de vicepreședinte pentru reintegrare, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării
  • revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale
  • reforma administrației publice, în special alegerea primarului Chișinăului fără participarea suburbiilor

„Cerem demisia lui Dodon pentru astfel de planuri cum ar fi federalizarea Republicii Moldova. Solicităm ca în toamnă să fie declarate alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale.”

Citește mai departe

Alegeri

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele electorale din țară, care, începând cu anul 2014 au loc în fiecare an. Însă, unii experți în demografie și democrație susțin că acesta nu este portretul real al unui tânăr.

PE LUNG

„Începând cu anul 2005, activismul tinerilor a crescut aproape de 3-4 ori. Acum, îngrozitor este faptul că tot mai puțini tineri rămân în țară. Ei pleacă după ce au absolvit universitatea și nu se mai întorc”, opinează Eugeniu Știrbu, director al Filialei din Chișinău a Institutului Internațional pentru monitorizarea dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor.

Astfel, dacă în urmă cu zece ani, fiecare al patrulea cetățean al Republicii Moldova era un tânăr cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani (25%), acum, numărul lor este mult mai mic. „Lucrăm cu date statistice vechi, pentru că nici până acum nu avem date concrete, adunate în cadrul recensământului din 2014”, remarcă expertul.

Potrivit lui Eugeniu Știrbu, tinerii sunt mai activi și vin cu tot mai multe inițiative. „Astfel, nu putem vorbi că ei sunt pasivi. Cei care au rămas sunt mai activi. Au altă viziune față de ceea ce aleg și față de politica de la noi”, opinează el.

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora au fost aleși noii deputați din Parlament. Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea s-au desfășurat în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. La 9 martie, Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare în urma cărora PSRM a obținut 35 de mandate în noul Legislativ, PDM – 30 de mandate, Blocul ACUM – 26 de mandate, Partidul ȘOR – 7 mandate. Cu toate acestea, după aproape trei luni de la investire, Parlamentul încă nu este unul funcțional.

Mai multe găsiți în acest reportaj: (IN)activi. Tinerii împotriva merelor stricate din politica moldovenească

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social34 de minute în urmă

Atenție! Cod Galben de caniculă

PE SCURT Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de caniculă. Avertizarea este valabilă pentru ziua de luni, 17...

Social57 de minute în urmă

A mutat corpul neînsufleţit al pasagerului la volan. Un polițist de patrulare a fost condamnat la șapte ani închisoare

PE SCURT Un poliţist de patrulare, care acum doi ani, a urcat beat la volan şi a comis un accident...

Politică14 ore în urmă

Renato Usatâi a ieșit din clădirea Procuraturii

PE SCURT După mai multe ore de audieri, Renato Usatâi, liderul Partidului Nostru, a ieșit din clădirea Procuraturii. La ora...

Social19 ore în urmă

IT / Hartă interactivă a Chișinăului pentru bicicliști

PE SCURT Chișinăul este incomod pentru bicicliști. Șoferii nu respectă bicicliștii. Asta au simțit pe propria piele autorii proiectului Ciclismul...

Politică21 de ore în urmă

Prim-ministra României a transmis un mesaj de susținere a Guvernului Sandu

PE SCURT Prim-ministra României, Viorica Dăncilă, a transmis Maiei Sandu un mesaj de felicitare, în numele Guvernului României, pentru preluarea...

Politică21 de ore în urmă

Cum a fost întâlnit Renato Usatâi de către polițiști

PE SCURT Câteva sute de simpatizanți ai liderului Partidului Nostru au venit la vama Sculeni. Aceștia au scandat „Renato!” și...

Politică22 de ore în urmă

Maia Sandu cere magistraților Curții Constituționale să-și prezinte cererile de demisie

PE SCURT Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova, așteaptă cererile de demisie a magistraților Curții Constituționale. Sandu s-a arătat deranjată de...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

AlegeriO săptămână în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri1 lună în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com