Connect with us

Alegeri

Circumscripția 42, Cantemir / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 42 include localitățile Cantemir, Cania, Chioselia, Ciobalaccia, Câșla, Coștangalia, Gotești, Plopi, Stoianovca, Țiganca, Alexanderfeld, Andrușul de Jos, Andrușul de Sus, Badicul Moldovenesc, Baurci-Moldoveni, Borceag, Bucuria, Burlăceni, Burlacu, Chioselia Mare, Cucoara, Doina, Găvănoasa, Huluboaia, Iujnoe, Larga Nouă, Lebedenco, Lopățica, Lucești, Moscovei, Pelinei, Roșu, Taraclia de Salcie, Tartaul de Salcie, Tătărești, Zârnești.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 42 Cantemir

1. Elena Bacalu, candidat PDM

Elena Bacalu este deputată PDM. Este președinta Organizației Teritoriale PDM Cahul. Are 57 de ani. În trecut, a fost vicepreședinta raionului Cahul. Este specializată în problemele sociale și și-a desfășurat activitatea de mai mulți ani în domeniul învățământului.

În grupul de inițiativă al Elenei Bacalu este Elena Daud, șefa Oficiului Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat. O altă membră este Cebotaru Doinița, specialistă superioară în cadrul Secției Cultură a Consiliului Raional Cahul. În grup este și o consilieră raională Cahul din partea PDM Evghenia Sarsaman. Șeful adjunct al Direcției Generale Învățământ, Valeriu Baban, este și el membru al acestui grup.

Declarația de avere o puteți citi aici.

2. Vladimir Țurcan, candidat PSRM

Vladimir Țurcan este deputat PSRM și general-maior de poliție. Are 65 de ani. Țurcan a fost Ministru al Afacerilor Interne, ulterior a fost ales deputat pe listele PCRM. În 2009 a fost vice-președintele parlamentului. A fost membru PCRM, ulterior președintele Partidului „Moldova Unită”. În 2012, acesta se alătură PSRM. De asemenea, el a fost ambasador al RM în Rusia. În 2013 pe numele lui Vladimir Ţurcan a fost intentat un dosar penal pentru falsuri în declaraţia de avere, dosar care nu a mai avut finalitate. Potrivit anticorupție.md, Țurcan și-a cumpărat, fiind în ultimul mandat în parlament, două apartamente și un Lexus de peste un milion de lei.

Conducătorul grupului de inițiativă este Anatoli Ichim, consilier raional Cantemir dar și consilier orășenesc al orașului Cantemir.

Declarația de avere o puteți vedea aici. 

3. Vasile Lupașcu, candidat PP „Șor”

Vasile Lupașcu are 56 de ani. A candidat independent la alegerile parlamentare din 2010 însă a acumulat 397 de voturi (0,2% din 2% pentru pragul electoral). Potrivit partidului, candidatul este profesor. Este reprezentantul împuternicit al Partidului Politic „ȘOR” în raionul Cantemir.

4. Constantin Boeșteanu, candidat blocul ACUM

Constantin Boeșteanu este doctor în drept, conferențiar universitar. Este veteran al războiului din Afganistan și colonel de poliție în rezervă.

5. Roman Ciubaciuc, candidat Partidul Nostru

Roman Ciubaciu este primarul orașului Cantemir. Are 42 de ani. Este la al doilea mandat de primar. Acesta a fost membru PCRM până în 2016 când a migrat împreună cu alți membri PCRM în Partidul Nostru.

În grupul de inițiativă este consiliera PPPN în satul Lucești, Liudmila Dobrovenco. Un alt membru este consilier local în comuna Lebedenco, dar și consilier raional Cahul, Gheorghe Romali. Dmitrii Crepostnoi este consilier local în comuna Burlăceni. De asemenea, în grup este prezent și primarul satului Lopățica Valeri Stoianov.

6. Iurie Crăciuneac, candidat independent


Iurie Crăciuneac a fost șef al Inspecției Teritoriale de Muncă Cahul. În trecut a fost viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Este președintele Organizaţiei Teritoriale Cahul a PLDM. Pe 7 aprilie 2009, Iurie Crăciuneac a fost maltratat și închis în izolator și acuzat pentru dezordini în masă. Crăciuneac a atacat Republica Moldova la CEDO. În prezent, administrează siguranțamuncii.md.

7. Nicolae Botgros, candidat independent

Nicolae Botgros conduce Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii” din anul 1978. Are 66 de ani. În 2017, Botgros a fost implicat într-un scandal cu referire la terenul din apropierea Palatului Feroviarilor oferit în 2007 de către guvern. Scopul a fost construcția unei clădiri cu menire socio-culturală. Totuși, printr-un parteneriat semnat de artist și o companie de construcții urmau să fie construite două blocuri locative a câte 9 etaje și un centru de oficii cu 6 etaje.

Guvernul a aprobat pe 18 ianuarie 2019, unele modificări la Hotărârea Guvernului privind transmiterea cu titlu gratuit a sectorului de teren în folosința Asociației Cultural-Artistice „Lăutarii”, pentru construcția unui obiect de menire social-culturală.

Asta le-ar permite construcția de spații locative destinate motivării și susținerii tinerelor talente, inclusiv infrastructură specializată – Centru Internațional Folcloric „Lăutarii”, care va include școala lăutărească, studio de imprimări audio, cramă-muzeu și altele.

Citiți și: Cum explică Nicolae Botgros colectarea a peste 500 de semnături într-o singură zi

8. Elena Damașcan, candidată PL

Elena Damașcan este consilieră locală PL în primăria comunei Gotești, Cantemir. Are 62 de ani.

Alegeri

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte, ceea ce i-a permis să decidă data alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, Filip s-a grăbit să semneze decretul prin care alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 6 septembrie – zi de vineri. 

PE LUNG

Deși Codul Electoral spune că alegerile au loc într-o singură zi, de duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, totuși, majoritatea scrutinelor electorale organizate în Republica Moldova au avut loc în zile de duminică. Singurile alegeri care au fost organizate într-o zi de miercuri, au fost cele din 29 iulie 2009.

„Mai mult, atunci, a fost o hătărâre de Guvern care a decis ca acea zi de 29 iulie să fie declarată zi liberă, ca oamenii să poată merge liniștiți să voteze. Probabil că, de cele mai multe ori, alegerile au fost organizate duminică, pentru că e mai comod și oamenii au mai mult timp liber ca să-și exercite dreptul de a vota”, ne-a spus Iurie Ciocan, membrul Comisiei Electorale Centrale.

Menționăm că ieri, 8 iunie, deputații PSRM și cei ai Blocului ACUM au creat o coaliție parlamentară și votat noul Guvern. Cu toate acestea, judecătorii Curții Constituționale au declarat aceste decizii ale deputaților drept ilegale, pentru că, potrivit lor, pe data de 8 iunie Parlamentul trebuia dizolvat de șeful statului, Igor Dodon, care a renunțat să facă acest lucru.

Citește mai departe

Alegeri

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca astăzi ședința parlamentului. Drept rezultat, PDM a declarat că-i cere demisia, ședința de astăzi nu este legală și vor solicita alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale.

PE LUNG

Ce a spus Dodon

„Nicio prevedere nu mă obligă astăzi să semnez dizolvarea parlamentului. Eu nu voi semna astăzi decretul.”

„Curtea Constituțională și cei care controlează puterea nu vor recunoaște votul de astăzi (dacă va fi formată coaliția și votat speakerul). Am convocat ambasadorii Federației Ruse, Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene pentru a-i informa despre ce facem mai departe și ce se poate întâmpla pe parcursul zilei.”

„Stați acasă”, s-a adresat președintele Dodon către cetățeni. „Nu vă lăsați provocați. Știu că vă impun să ieșiți. În rândurile voastre vor fi provocatori pentru a destabiliza situația.”

Conferința de presă de astăzi a fost organizată după ce ieri au avut loc mai multe evenimente. A fost protestul PDM, a fost anunțul socialiștilor că „probabil vor merge pe anticipate” și declarația Curții Constituționale care a constatat că termenul limită de formare a unei majorități parlamentare a expirat pe 7 iunie, la 90 de zile după validarea rezultatelor scrutinului parlamentar.

Citește și: PE SCURT / Sinteza întâlnirilor PSRM, ACUM și PDM cu înalții oficiali

Ce a spus PDM

„Tot ce se vede că se întâmplă din partea președintelui Dodon și a PSRM este o răzbunare împotriva PDM. Pentru că PDM nu a acceptat condițiile impuse de Dodon și socialiști.”

„Până ieri au fost discuții cu PSRM. Dodon a venit cu o serie de condiții, care nu au fost acceptate de PDM:

  • păstrarea statutului neutralității R. Moldova
  • acordarea unui statut special regiunii transnitrene sub formă federativă, adică federalziarea R. Moldova
  • interzicerea unionismului
  • discuții în formatul UE și Federația Rusă despre dezvoltarea relațiilor economice, adică revizuirea Acordului de Asociere cu UE
  • funcțiile de vicepreședinte pentru reintegrare, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării
  • revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale
  • reforma administrației publice, în special alegerea primarului Chișinăului fără participarea suburbiilor

„Cerem demisia lui Dodon pentru astfel de planuri cum ar fi federalizarea Republicii Moldova. Solicităm ca în toamnă să fie declarate alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale.”

Citește mai departe

Alegeri

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele electorale din țară, care, începând cu anul 2014 au loc în fiecare an. Însă, unii experți în demografie și democrație susțin că acesta nu este portretul real al unui tânăr.

PE LUNG

„Începând cu anul 2005, activismul tinerilor a crescut aproape de 3-4 ori. Acum, îngrozitor este faptul că tot mai puțini tineri rămân în țară. Ei pleacă după ce au absolvit universitatea și nu se mai întorc”, opinează Eugeniu Știrbu, director al Filialei din Chișinău a Institutului Internațional pentru monitorizarea dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor.

Astfel, dacă în urmă cu zece ani, fiecare al patrulea cetățean al Republicii Moldova era un tânăr cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani (25%), acum, numărul lor este mult mai mic. „Lucrăm cu date statistice vechi, pentru că nici până acum nu avem date concrete, adunate în cadrul recensământului din 2014”, remarcă expertul.

Potrivit lui Eugeniu Știrbu, tinerii sunt mai activi și vin cu tot mai multe inițiative. „Astfel, nu putem vorbi că ei sunt pasivi. Cei care au rămas sunt mai activi. Au altă viziune față de ceea ce aleg și față de politica de la noi”, opinează el.

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora au fost aleși noii deputați din Parlament. Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea s-au desfășurat în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. La 9 martie, Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare în urma cărora PSRM a obținut 35 de mandate în noul Legislativ, PDM – 30 de mandate, Blocul ACUM – 26 de mandate, Partidul ȘOR – 7 mandate. Cu toate acestea, după aproape trei luni de la investire, Parlamentul încă nu este unul funcțional.

Mai multe găsiți în acest reportaj: (IN)activi. Tinerii împotriva merelor stricate din politica moldovenească

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie47 de minute în urmă

Maia Sandu: Benzinăriile, magazinele, barurile și restaurantele duty free la intrarea în R.Moldova și în regiunea transnistreană vor fi interzise

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi că benzinăriile duty free, magazinele, barurile și restaurantele duty free la intrarea...

SocialO oră în urmă

Celulă de criză la Otaci, unde s-a surpat o parte dintr-un bloc cu 9 etaje. Salvatorii vor pregăti terenul pentru demolare

PE SCURT La Otaci, unde miercuri seara s-a surpat o parte a unui bloc de locuit cu nouă etaje, a...

Cultură2 ore în urmă

Un desen animat din R.Moldova s-a clasat în Top – 9 cele mai bune filme VR din lume

PE SCURT Filmul „ARIPI”, creat de către echipa studioului de animație „Simpals” din Republica Moldova, s-a clasat în topul celor...

Politică2 ore în urmă

Maia Sandu explică ce se va întâmpla dacă judecătorii Curții Constituționale nu vor demisiona benevol

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu insistă ca judecătorii Curții Constituționale să-și dea demisia, declarând că „acolo trebuie să ajungă oameni...

Politică2 ore în urmă

Andrian Candu: „Domnul Plahotniuc nu e în SUA, m-am văzut în Europa cu dumnealui”

PE SCURT Vicepreședintele Partidului Democrat Andrian Candu susține că s-a întâlnit zilele trecute cu liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, în Europa,...

Social12 ore în urmă

VIDEO / Un bloc din Otaci s-a prăbușit. Care este motivul presupus

PE SCURT O parte a unui bloc locativ de nouă etaje din Otaci s-a prăbușit. Locatarii au fost evacuați cu...

Economie16 ore în urmă

Ilan Şor şi familia sa au vândut afacerea duty free din R.Moldova

PE SCURT După alegerile din 24 februarie 2019 şi mai ales după ce a devenit clar că Partidul Democrat nu...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 săptămâni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri1 lună în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri2 luni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com