Connect with us

Alegeri

Circumscripția 42, Cantemir / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 42 include localitățile Cantemir, Cania, Chioselia, Ciobalaccia, Câșla, Coștangalia, Gotești, Plopi, Stoianovca, Țiganca, Alexanderfeld, Andrușul de Jos, Andrușul de Sus, Badicul Moldovenesc, Baurci-Moldoveni, Borceag, Bucuria, Burlăceni, Burlacu, Chioselia Mare, Cucoara, Doina, Găvănoasa, Huluboaia, Iujnoe, Larga Nouă, Lebedenco, Lopățica, Lucești, Moscovei, Pelinei, Roșu, Taraclia de Salcie, Tartaul de Salcie, Tătărești, Zârnești.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 42 Cantemir

1. Elena Bacalu, candidat PDM

Elena Bacalu este deputată PDM. Este președinta Organizației Teritoriale PDM Cahul. Are 57 de ani. În trecut, a fost vicepreședinta raionului Cahul. Este specializată în problemele sociale și și-a desfășurat activitatea de mai mulți ani în domeniul învățământului.

În grupul de inițiativă al Elenei Bacalu este Elena Daud, șefa Oficiului Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat. O altă membră este Cebotaru Doinița, specialistă superioară în cadrul Secției Cultură a Consiliului Raional Cahul. În grup este și o consilieră raională Cahul din partea PDM Evghenia Sarsaman. Șeful adjunct al Direcției Generale Învățământ, Valeriu Baban, este și el membru al acestui grup.

Declarația de avere o puteți citi aici.

2. Vladimir Țurcan, candidat PSRM

Vladimir Țurcan este deputat PSRM și general-maior de poliție. Are 65 de ani. Țurcan a fost Ministru al Afacerilor Interne, ulterior a fost ales deputat pe listele PCRM. În 2009 a fost vice-președintele parlamentului. A fost membru PCRM, ulterior președintele Partidului „Moldova Unită”. În 2012, acesta se alătură PSRM. De asemenea, el a fost ambasador al RM în Rusia. În 2013 pe numele lui Vladimir Ţurcan a fost intentat un dosar penal pentru falsuri în declaraţia de avere, dosar care nu a mai avut finalitate. Potrivit anticorupție.md, Țurcan și-a cumpărat, fiind în ultimul mandat în parlament, două apartamente și un Lexus de peste un milion de lei.

Conducătorul grupului de inițiativă este Anatoli Ichim, consilier raional Cantemir dar și consilier orășenesc al orașului Cantemir.

Declarația de avere o puteți vedea aici. 

3. Vasile Lupașcu, candidat PP „Șor”

Vasile Lupașcu are 56 de ani. A candidat independent la alegerile parlamentare din 2010 însă a acumulat 397 de voturi (0,2% din 2% pentru pragul electoral). Potrivit partidului, candidatul este profesor. Este reprezentantul împuternicit al Partidului Politic „ȘOR” în raionul Cantemir.

4. Constantin Boeșteanu, candidat blocul ACUM

Constantin Boeșteanu este doctor în drept, conferențiar universitar. Este veteran al războiului din Afganistan și colonel de poliție în rezervă.

5. Roman Ciubaciuc, candidat Partidul Nostru

Roman Ciubaciu este primarul orașului Cantemir. Are 42 de ani. Este la al doilea mandat de primar. Acesta a fost membru PCRM până în 2016 când a migrat împreună cu alți membri PCRM în Partidul Nostru.

În grupul de inițiativă este consiliera PPPN în satul Lucești, Liudmila Dobrovenco. Un alt membru este consilier local în comuna Lebedenco, dar și consilier raional Cahul, Gheorghe Romali. Dmitrii Crepostnoi este consilier local în comuna Burlăceni. De asemenea, în grup este prezent și primarul satului Lopățica Valeri Stoianov.

6. Iurie Crăciuneac, candidat independent


Iurie Crăciuneac a fost șef al Inspecției Teritoriale de Muncă Cahul. În trecut a fost viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Este președintele Organizaţiei Teritoriale Cahul a PLDM. Pe 7 aprilie 2009, Iurie Crăciuneac a fost maltratat și închis în izolator și acuzat pentru dezordini în masă. Crăciuneac a atacat Republica Moldova la CEDO. În prezent, administrează siguranțamuncii.md.

7. Nicolae Botgros, candidat independent

Nicolae Botgros conduce Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii” din anul 1978. Are 66 de ani. În 2017, Botgros a fost implicat într-un scandal cu referire la terenul din apropierea Palatului Feroviarilor oferit în 2007 de către guvern. Scopul a fost construcția unei clădiri cu menire socio-culturală. Totuși, printr-un parteneriat semnat de artist și o companie de construcții urmau să fie construite două blocuri locative a câte 9 etaje și un centru de oficii cu 6 etaje.

Guvernul a aprobat pe 18 ianuarie 2019, unele modificări la Hotărârea Guvernului privind transmiterea cu titlu gratuit a sectorului de teren în folosința Asociației Cultural-Artistice „Lăutarii”, pentru construcția unui obiect de menire social-culturală.

Asta le-ar permite construcția de spații locative destinate motivării și susținerii tinerelor talente, inclusiv infrastructură specializată – Centru Internațional Folcloric „Lăutarii”, care va include școala lăutărească, studio de imprimări audio, cramă-muzeu și altele.

Citiți și: Cum explică Nicolae Botgros colectarea a peste 500 de semnături într-o singură zi

8. Elena Damașcan, candidată PL

Elena Damașcan este consilieră locală PL în primăria comunei Gotești, Cantemir. Are 62 de ani.

Alegeri

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Publicat

pe

De către

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii Dorin Chirtoacă a anunțat că liberalii vor ataca cu recurs la CSJ această hotărâre, deși sunt „ siguri ca decizia va fi identică”.

„Concluzie: avertismentul dat de CEC pe 8 februarie PSRM-ului a fost de ochii lumii. Plahotniuc si Dodon vor să ne aibă de proști încă o dată. Nimeni nu are de gând să scoată PSRM-ul din cursă. Se repetă sceneta de la prezidențialele din 2016”, a comentat Dorin Chirtoacă.

Potrivit lui, în asemenea condiții, aceste alegeri nu mai pot fi libere și corecte.

Președintele PL a cerut excluderea socialiștilor pe motiv că președintele Igor Dodon, deși a declarat că nu participă în campanie, a anunțat sprijin deschis pentru socialiști.

Dorin Chirtoacă a declarat că „avem o paradă a evenimentelor electorale, care trebuiesc taxate. Partidul Socialiștilor și Igor Dodon folosesc întreaga mașinărie a instituției prezidențiale în scop electoral”.

Citește mai departe

Alegeri

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

Publicat

pe

De către

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea minciunilor pentru ca să zăpăcească oamenii, ca să le obțină votul prin minciună”, a declarat astăzi lidera PAS Maia Sandu la o conferință de presă.

În acest context, Blocul ACUM va cere la CEC excluderea PDM din cursa electorală.

Co-președinta Blocului, Maia Sandu, susține că, după anunțul de ieri al companiei Facebook și după ce trolii au fost deconspirați, în Internet a apărut un video și poze prin care încearcă să se demonstreze că ea ar fi lesbiană.

Politiciana a declarat că nu este ea în imagini.

„Eu nu sunt nici în video, nici în acele poze. Nu sunt lesbi și nu am fost niciodată, spre regretul trollilor și al stăpânilor lor. Mai mult, e o minciună prost fabricată. Acest video este filmat în orașul Munchen, în care eu nu am fost niciodată”, a declarat ea.

Candidatul ACUM, Sergiu Litvinenco, a precizat că va cere retragerea PDM din cursa electorală, după ce compania Facebook „ a constatat că este vorba despre o rețea care a acționat concertat, în cadrul Guvernului și înșiși exponenți PDM au recunoscut acest fapt”.

În total, potrivit lui Litvinenco, cei de la ACUM vor depune șapte contestații CEC privind utilizarea resurselor administrative de către PDM. „Zilnic, vedem cum o bună parte din funcționarii de stat, secretari de stat, șefi de instituții, din banii publici, în timpul orelor de serviciu, cu automobilele de serviciu, merg în satele RM cu Plahotniuc, Candu și Filip”, a mai spus el.

Citește mai departe

Alegeri

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Publicat

pe

De către

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul trei, după candidatul ACUM Andrei Năstase și candidatul PDM Constantin Țuțu.

Totodată, el a menționat că obiectul său nu este de a învinge, ci de a vesti prin mass-media și întruniri electorale „apropiata marea venire”, făcând referire la unirea cu România.

Este un lucru evident, fiindcă dânșii sunt în politică de mai mulți ani de zile, au resurse , au apărut mereu pe sticlă. Eu sunt de doar două săptămâni, dar obiectivul meu nu este de a bate acum contra-concurenții. Obiectivul meu este de a vesti prin mass-media și întruniri apropiata marea venire”, a spus Călin Vieru.

Acesta a menționat că, acum, acest fenomen care se numește unionism a devenit „un produs organic al sufletului basarabean”.

„Unionismul nu mai este o sperietoare. Acest fenomen abia se înfiripă. Iată de ce trebuie susținut prin vocea mea și cea a unioniștilor. Ca lumea să înțeleagă că acest lucru se va întâmpla , problema stă doar în seama timpului”, a mai spus Călin Vieru.

Cine sunt candidații în circumscripția nr.33 și mai multe detalii detalii despre acești puteți citi AICI.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Rusia: Armata va apăra un oraş de urşii polari

Locuitorii unui oraş rusesc din Arhipelagul Novaia Zemlea din Arctica urmează să primească protecţie militară pentru a se apăra de...

Social11 ore în urmă

Agenția Medicamentului sistează comercializarea medicamentelor cu conținut de Fenspiridă

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat astăzi că sistează distribuția și comercializarea produselor medicamentoase ce conțin substanța activă fenspirida....

Social15 ore în urmă

Imagini revoltătoare la o grădiniţă din Chişinău: O educatoare a lovit un copil, iar acesta a căzut

Imagini revoltătoare la grădiniţa numărul 46 din capitală. O educatoare a fost filmată cum loveşte de mai multe ori un...

Externe16 ore în urmă

2 400 pachete de ţigări, descoperite la Albița într-un autocar care efectua curse între R.Moldova şi Italia

Aproximativ 2 400 pachete de ţigări de contrabandă au fost descoperite, joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, într-un...

Social16 ore în urmă

Dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. A fost reţinut angajatul unei companii, bănuit că ar fi corupt funcţionarii CSP

Reprezentantul unui agent economic din capitală a fost reţinut, astăzi, de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul „Centrul de Sănătate...

Reintegrare17 ore în urmă

Tiraspolul refuză să elimine posturile „grănicerești” din Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova a semnalat, din nou, la ședința Comisiei Unificate de Control, instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri”...

Alegeri17 ore în urmă

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri20 de ore în urmă

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea...

Alegeri20 de ore în urmă

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul...

Alegeri2 zile în urmă

Socialiștii promit să anuleze hotărârea privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai

Partidul Socialiștilor intenționează să anuleze hotărârea Parlamentului privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai. Despre aceasta a anunțat...

Alegeri2 zile în urmă

„Vot interzis, alegeri fraudate”. Blocul ACUM a cerut la CEC ca cetățenii din Diasporă să voteze cu pașapoarte expirate// VIDEO

Blocul electoral ACUM a organizat în această dimineață o acțiune publică în fața Comisiei Electorale Centrale cu genericul „Vot interzis,...

Alegeri3 zile în urmă

Unirea-Democrația Acasă susține că mai mulți profesori sunt obligați să participe la întâlnirile electorale ale PDM

Partidul Unirea – Democrația Acasă susține că în multe instituții de învățământ profesorii sunt obligați să participe la întâlnirile electorale...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul independent Viorel Savva propune înființarea „Partidului Vocea Diasporei”

Candidatul independent în circumscripția 51, SUA, Canada, a lansat propunerea de a crea „Partidul Vocea Diasporei”, un partid bazat pe...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul ACUM Ion Terguță a depus un demers pe numele lui Pavel Filip în care solicită alocarea a 1,7 milioane// VIDEO

Candidatul Blocului ACUM în circumscripția nr 17 Nisporeni, Ion Terguță, a depus astăzi un demers pe numele premierului Pavel Filip...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com