Circumscripția 40, Cimișlia / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 40 include localitățile din r-nul Cimișlia: orașul Cimișlia, Batâr, Cenac, Ciugur-Mingir, Codreni, Ecaterinovca, Ialpujeni, Javgur, Mihailovca, Sagaidac, Satul Nou, Selemet, Suric, Topala, Troițcoe, Valea Perjei. Din r-nul Basarabeasca: orașul Basarabeasca, Abaclia, Bașcalia, Carabetovca, Iordanovca, Iserlia, Sadaclia.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 40, Cimișlia

1. Piotr Pușcari, candidat PSRM

Pușcari este președintele raionului Basarabeasca din 2015. Pușcari a preluat conducerea raionului Basarabeasca la doar 28 de ani și este cel mai tânăr președinte de raion. Candidatul are doar 11 clase. După ce a absolvit studiile, a muncit în Rusia.

„Important e să fii isteț, altfel, diploma de studii superioare este inutilă. Majoritatea personalităților marcante nu au avut diplomă de studii superioare. Nu pot să afirm că studiile superioare sunt inutile, și eu învăț, pentru a obține diploma”, a declarat Pușcari pentru publika.md.

Potrivit anticorupție.md, Pușcari a donat pentru Igor Dodon în campania electorală pentru prezidențiale aproape 70.000 de lei, ceea ce reprezintă aproape tot venitul acestuia pentru anul 2015. Doi ani mai devreme, la parlamentarele din 2014, când raporta un salariu de 69.000 de lei, pentru doi ani, Pușcari a donat aceleiași formațiuni 89.000 de lei.

Președintele raionului a ajuns în atenția publică atunci când un tânăr din raionul Basarabeasca a venit la protestele organizate de Igor Dodon și Renato Usatîi și a declarat că reprezentanți ai „Partidul Nostru” l-ar fi plătit ca să protesteze. Ulterior, Usatîi l-a interogat pe tânăr și acela a recunoscut că a fost rugat de preşedintele socialist al raionului Basarabeasca să denigreze „Partidul Nostru”. La rândul său, Pușcari a negat că l-ar fi plătit și a spus că tânărul ar avea deficiențe mintale.

2. Dumitru Diacov, candidat PDM

Dumitru Diacov este deputat, președinte de onoare a PDM. Acesta a fost deputat (1994–2001, 2005–2009), vicepreşedinte al Parlamentului (1995–1998) şi preşedinte al Parlamentului (1998–2001).
În 2015, fratele lui Dumitru Diacov, Ion Diacov a plecat de la șefia Procuraturii municipiului Chișinău a acuzat conducerea Procuraturii Generale că ar fi controlată de PD și că sistemul în care a lucrat aproape 35 de ani este corupt.

Conducătorul grupului de inițiativă este șeful adjunct la Oficiului teritorial Hîncești al Cancelariei de Stat. Una dintre membri este Oxana Cazacu, șefa Secției cooperare și atragerea investițiilor Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Declarația de avere o puteți vedea aici.

3.Victoria Cîrlan, candidată PP „Șor”

Candidata are 40 de ani și de profesie este contabilă. Este președinta Organizației teritoriale a Partidului „Șor”.

4. Domnica Manole, candidată a blocului ACUM

Domnica Manole a fost judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. În 2016, Manole a anulat
hotărârea Comisiei Electorale Centrale care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.

A doua zi, reprezentanţii CEC au atacat decizia la CSJ și peste o săptămână, instanţa supremă a anuluat decizia magistratei Manole ca fiind „ilegală”.

Ulterior, CEC s-a adresat Procuraturii Generale (PG) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cerând investigarea acţiunilor judecătoarei care, la Apel, nu le-a dat dreptate.

Pe 23 mai 2016, Eduard Harunjen, procuror general interimar, se adresează la CSM, cerând acordul pentru iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei. Astfel, CSM a permis urmărirea penală a judecătoarei.

În ședința din 4 iulie 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că aceasta nu este compatibilă cu statutul de judecător. La 21 iulie, președintele Igor Dodon a semnat decretul prin care Domnica Manole a fost eliberată din funcție.

În 2018, candidata a depus la Curtea Supremă de Justiție o cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului Superior al Magistraturii și Serviciului de Informații și Securitate cu privire la anularea a două decizii prin care Manole a fost demisă din sistem. Totuși, Curtea a respins cererea de chemare în judecată.

5. Valentin Cimpoieș, candidat al Partidului Nostru

Valentin Cimpoieș este primarul orașului Basarabeasca. Potrivit anticorupție.md, în martie 2017, Cimpoieș a fost reținut de polițiști, pentru că nu a luat măsuri de prevenire și curmare a unui caz de exploatare sexuală a unei fetițe de 13 ani din oraș de către tatăl acesteia. În perioada anilor 2015 – 2016, un bărbat de 45 de ani, domiciliat în oraşul Basarabeasca, a profitat de faptul că fiica sa de 13 ani se afla în grija lui şi a obligat-o să presteze periodic servicii sexuale contra plată. Cu toate acestea, candidatul a declarat că ar fi fost o comandă politică a lui Vlad Plahotniuc, pentru că fusese vizitat de reprezentanți ai PD și i-au cerut să adere în partid ca presiunile asupra membrilor PN din Basarabeasca să înceteze.

Înainte de a deveni primar, Cimpoieș era consilier raional pe lista PCRM. Potrivit moldovacurata.md, candidatul este manager la întreprinderea individuală „Cimpoieș Maria”.

6. Gheorghe Raileanu, candidat independent

Gheorghe Răileanu este primarul orașului Cimișila din 2007. Acesta este membru PLDM. La concursul de meritocrație al blocului ACUM căruia i s-a alăturat PDM, Răileanu a pierdut în fața contracandidatei Domnica Manole. Prin urmare, acesta candidează independent.

În trecut, Răileanu a fost medic, apoi președintele raionului Cimișlia. Ulterior, candidatul a luptat în Războiul de pe Nistru. În 2018, candidatul a ajuns la Strasbourg, la cea de-a 34-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei privind situația aleșilor locali în Republica Moldova. Primarul a vorbit în fața europenilor despre unirea R. Moldova cu România și despre declarațiile de unire semnate de localitățile din R. Moldova.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.