Connect with us
"
"

Alegeri

Circumscripția 31, Chișinău, sectorul Ciocana, Râșcani / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 31 din sectoarele Ciocana și Râșcani cuprinde secțiile de votare 17 – 19, 23, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35, 37, 38, 41 – 52, 54, 56, 61.

1. Chiril Gaburici, candidatul Partidului Democrat

Între 18 februarie și 22 iunie 2015 a îndeplinit funcția de prim-ministru al R. Moldova, fiind propus de Partidul Liberal Democrat și susținut de PDM și PCRM. După doar patru luni și-a dat demisia și a refuzat să asigure interimatul funcției, după ce în spațiul public au apărut informații despre faptul că acesta și-ar fi falsificat diploma de absolvire a studiilor medii. Din 2008 până în 2012, Gaburici a fost director al companiei de telefonie mobilă Moldcell. În următorii doi ani a fost directorul Azercell din Azerbaidjan. Acesta avea un salariu de 50 mii de lei pe lună. Este fondator a mai multor firme din domeniul auto, telecomunicații și agricol. În 2018 a revenit în Guvern, ca ministru al Economiei și Infrastructurii. Vorbește limba engleză și franceză. Are 42 de ani, este căsătorit și are trei copii.

2. Grigore Novac, candidatul Partidului Socialiștilor

Este jurist de profesie, iar din decembrie 2014 – deputat în Parlament în cadrul fracțiunii Partidului Socialiștilor. Între 2011-2013 a fost jurist la Fundația de Binefacere „Soluția”, iar între 2013 – 2014 jurist al PSRM. Are 35 de ani. În 2016, deschide.md a aflat că deputatul Grigore Novac și-a înregistrat căsătoria cu o fostă comsomolistă, pentru a putea pune mâna pe un teren.

3. Liliana Nicolaescu, candidata ACUM

Este vicepreședintă PAS, a fost viceministră a Educației în perioada 2013-2015 și consilier al ministrului Educației între 2012 –2013. Din 2016 până în prezent este expert independent în educație. A mai fost director executiv și formator al Centrului Educațional Pro-Didactica și director de programe la Fundația Soros Moldova.

4. Iurii Cuznețov, candidatul Partidului Șor

A absolvit Finanțe și Bănci. Este președintele Organizației Teritoriale a partidului în sectorul Râșcani. Are 32 de ani. Este administratorul câtorva firme.

5. Ilie Crețu, candidatul Partidului Liberal

Face parte din Organizaţia de tineret a Partidului Liberal. Este inginer, manager în construcţii și administrator. A studiat la Colegiul de Construcții din Chișinău și a lucrat în acest domeniu la Moscova. A studiat juridică, iar în 2014 a devenit câștigătorul primului business reality show din țară.

6. Mihail Cîrlig, candidat independent

A fost membru al Partidului Liberal, însă după mai multe conflicte cu cei din conducere, a fost dat afară. A ocupat funcția de pretor al sectorului Râșcani timp de opt ani. Dorin Chirtoacă l-a demis din funcție pe când era primar, în 2014. În urma unui process de judecată pe care l-a câștigat, Cîrlig a revenit în funcție, iar Primăria Chișinău a fost obligată să-i plătească despăgubiri. În 2015, a participat la alegerile locale fiind susținut de Partidul Popular din Moldova.

7. Fiodor Ghelici, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Este președintele Asociatiei Obstesti „Moldova Mea” și activist civic. În 2013 a fost suspectat și reținut, pentru că ar fi membrul unei grupări criminale care racolează persoane din Moldova și le trimite în Rusia ca să cerșească. Ghelici și-a schimbat opiniile politice de-a lungul timpului. În 2015 vorbea despre unirea R. Moldova cu România, iar în 2016, în ajunul alegerilor prezidențiale, Ghelici a devinit un apărător înrăit al lui Igor Dodon care a și câștigat scrutinul.

8. Igor Grițco, candidatul Partidului Comuniștilor

Licenţiat în drept, Grițco ocupă funcția de prim-secretar al PCRM din sectorul Ciocana. Are 37 de ani. În 2013, acesta s-a făcut remarcat la o ședință a consiliului municipal când a spus că Mihail Sadoveanu este autorul imnului de stat. „Dacă am ajuns la literatură, vreau să vă aduc aminte că acum 125 de ani în urmă s-a născut un marele poet Mihail Sadoveanu  care a scris poezia care a devenit imnul statului nostru moldovenesc”, a declarat atunci comunistul.

9. Iulia Deleu, candidatul Partidului Național Liberal (Nu a fost înregistrat)

Este jurist, ex-procuror, avocat, activist obştesc pentru drepturile omului, preşedinte al Fundaţiei „Dreptul şi Democraţia”. Mai este și fondatoarea companiei „Iunitex”, iar în 2018 susținea că este ținta atacului raider și că a devenit victima ilegalităților oligarhilor și funcționarilor din sistemul judecătoresc.

Alegeri

Patru secții de vot și-au prelungit activitatea. Una este din afara țării

Publicat

pe

De către

Potrivit președintei CEC, patru secții de votare și-au prelungit programul de activitate la Nisporeni, Bălți, Cimișlia și Tel Aviv (Israel).

Amintim că, anterior, președinta Comisiei Electorale Centrale Alina Russu a menționat că birourile electorale pot decide prelungirea cu cel mult două ore a termenului votării pentru a permite alegătorilor care stau în rând să-și exercite dreptul la vot.

Citește mai departe

Alegeri

Alegătorii ne-au spus // „Asta-i pozor pentru Moldova noastră. Doamne ferește!”

Publicat

pe

De către

Galina Pendiuc este pensionară și locuiește în Ciorescu, la jumătate de oră de la Chișinău, unde am și întâlnit-o pe la ora 5 seara, în așteptarea autobuzului care o va duce acasă.

Încă nu apucase să voteze și nici să decidă în dreptul cărui partid va da cu ștampila. „Vreau să mă duc la alegeri, dar parcă am dubii. Nu știu în cine să am încredere. E plăcut gândul că trebuie să aleg viitorul nostru. Însă încă nu-m decis pentru cine să votez. Idee nu am. O să decid pe loc”, a recunoscut femeia.

Este dezamăgită și descurajată de pensia mică de 1200 de lei pe care o primește după ce a lucrat 30 și ceva de ani la rând. „Asta-i pozor pentru Moldova noastră. Doamne ferește! Eu nu știu cum mai trăiesc pensionarii cei mai în vârstă cu așa pensie! Când mie numai pe încălzire mi-a venit 1600 de lei. Apa, lumina, gazul, întreținerea… eu nu știu cum să mă descurc. Unde mai pui că sunt bolnavă, am diabet. Trebuie să cumpăr medicamente. Noroc că unele ni le dau gratuit. Probleme și iar probleme”, mai accentuează o dată femeia.

Citește mai departe

Alegeri

Alegătorii ne-au spus // Învățăm lecția de supraviețuire

Publicat

pe

De către

Tamara Zosima este pensionară și locuiește în Bălți. Spune că a obosit de lucrurile care se întâmplă în țară.

A participat la toate alegerile organizate în Moldova, însă, spune ea, au fost momente când nu voia să voteze pe nimeni. „Simțeam că nu am pe cine alege, dar totuși am mers să votez, pentru că acesta-i dreptul meu. Nimeni nu mă impune să particip, dar știu că trebuie să-mi exercit acest drept”, spune Tamara.

Femeia nu și-a găsit mereu un loc de muncă bine plătit în Moldova și de aceea, a lucrat timp de 12 ani în Federația Rusă. Tot acolo a lucrat și fiica ei, pentru că avea patru copii pe care trebuia să-i hrănească și învețe. „Acum ea s-a întors în Moldova și încearcă să se descurce cu un salariu de 4000 de lei. Astfel, aici învață lecția de supraviețuire”, suspină femeia.

Tamara spune că, în prezent, este insuportabil de greu să trăiești în Moldova. Ea visează să fie reduse prețurile la serviciile comunale și să crească pensiile și salariile. „Politicienii au nevoie de voturile noastre și de aceea ne vorbesc atât de frumos și ne promit atâtea, iar după campania electorală uită despre tot ce ne-au spus”, constată ea.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Reintegrare16 ore în urmă

Istoriile a 12 tineri care au făcut armata în regiunea transnistreană: „În armată nu se schimbă nimic. Așa a fost, este și va fi”

PE SCURT „Această istorie a început acum mai bine de un an. În luna noiembrie 2018 am făcut cunoștință cu...

Economie18 ore în urmă

Realitățile noului deceniu: „Tesla”, criptomonedele și roboți pentru explorarea selenară

PE SCURT Va putea în noul an, Tesla să mențină ritmul anului trecut, marcat de volume record de vânzări? Cum...

Ecologie22 de ore în urmă

Ce i-a făcut pe 500 mii de oameni din întreaga lume să renunțe la carne

PE SCURT Organizația neguvernamentală Veganuary încearcă să convingă din ce în ce mai mulți oameni să renunțe la carne în...

Social2 zile în urmă

A revenit la Chișinău după 30 de ani: Nu știu ce s-a schimbat mai mult Moldova sau eu

PE SCURT Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă CNN care s-a născut în Uniunea Sovietică şi a...

Economie2 zile în urmă

Cât costă să naști în Moldova

PE SCURT De la 1 ianuarie 2020, indemnizația unică la naștere a fost majorată până la 8 299 de lei,...

Politică3 zile în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Economie3 zile în urmă

Moldova Agroindbank relansează Campania dedicată producătorilor agricoli ”Primăvara 2020”

Primăvara bate la ușă, iar gospodarii adevărați își fac deja planuri pentru noul an agricol. Moldova Agroindbank este și în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Externe3 zile în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Politică4 zile în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

Politică4 zile în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

Justiție5 zile în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

PoliticăO săptămână în urmă

Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova

PE SCURT Un studiu realizat de BNS, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de...

Politică3 săptămâni în urmă

Perlele politicienilor din ultimii 10 ani

Evenimentele politice s-au perindat în ultimii zece ani cu atâta rapiditate, încât cel mai probabil vor intra ca un capitol...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031