Circumscripția 31, Chișinău, sectorul Ciocana, Râșcani / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 31 din sectoarele Ciocana și Râșcani cuprinde secțiile de votare 17 – 19, 23, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35, 37, 38, 41 – 52, 54, 56, 61.

1. Chiril Gaburici, candidatul Partidului Democrat

Între 18 februarie și 22 iunie 2015 a îndeplinit funcția de prim-ministru al R. Moldova, fiind propus de Partidul Liberal Democrat și susținut de PDM și PCRM. După doar patru luni și-a dat demisia și a refuzat să asigure interimatul funcției, după ce în spațiul public au apărut informații despre faptul că acesta și-ar fi falsificat diploma de absolvire a studiilor medii. Din 2008 până în 2012, Gaburici a fost director al companiei de telefonie mobilă Moldcell. În următorii doi ani a fost directorul Azercell din Azerbaidjan. Acesta avea un salariu de 50 mii de lei pe lună. Este fondator a mai multor firme din domeniul auto, telecomunicații și agricol. În 2018 a revenit în Guvern, ca ministru al Economiei și Infrastructurii. Vorbește limba engleză și franceză. Are 42 de ani, este căsătorit și are trei copii.

2. Grigore Novac, candidatul Partidului Socialiștilor

Este jurist de profesie, iar din decembrie 2014 – deputat în Parlament în cadrul fracțiunii Partidului Socialiștilor. Între 2011-2013 a fost jurist la Fundația de Binefacere „Soluția”, iar între 2013 – 2014 jurist al PSRM. Are 35 de ani. În 2016, deschide.md a aflat că deputatul Grigore Novac și-a înregistrat căsătoria cu o fostă comsomolistă, pentru a putea pune mâna pe un teren.

3. Liliana Nicolaescu, candidata ACUM

Este vicepreședintă PAS, a fost viceministră a Educației în perioada 2013-2015 și consilier al ministrului Educației între 2012 –2013. Din 2016 până în prezent este expert independent în educație. A mai fost director executiv și formator al Centrului Educațional Pro-Didactica și director de programe la Fundația Soros Moldova.

4. Iurii Cuznețov, candidatul Partidului Șor

A absolvit Finanțe și Bănci. Este președintele Organizației Teritoriale a partidului în sectorul Râșcani. Are 32 de ani. Este administratorul câtorva firme.

5. Ilie Crețu, candidatul Partidului Liberal

Face parte din Organizaţia de tineret a Partidului Liberal. Este inginer, manager în construcţii și administrator. A studiat la Colegiul de Construcții din Chișinău și a lucrat în acest domeniu la Moscova. A studiat juridică, iar în 2014 a devenit câștigătorul primului business reality show din țară.

6. Mihail Cîrlig, candidat independent

A fost membru al Partidului Liberal, însă după mai multe conflicte cu cei din conducere, a fost dat afară. A ocupat funcția de pretor al sectorului Râșcani timp de opt ani. Dorin Chirtoacă l-a demis din funcție pe când era primar, în 2014. În urma unui process de judecată pe care l-a câștigat, Cîrlig a revenit în funcție, iar Primăria Chișinău a fost obligată să-i plătească despăgubiri. În 2015, a participat la alegerile locale fiind susținut de Partidul Popular din Moldova.

7. Fiodor Ghelici, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Este președintele Asociatiei Obstesti „Moldova Mea” și activist civic. În 2013 a fost suspectat și reținut, pentru că ar fi membrul unei grupări criminale care racolează persoane din Moldova și le trimite în Rusia ca să cerșească. Ghelici și-a schimbat opiniile politice de-a lungul timpului. În 2015 vorbea despre unirea R. Moldova cu România, iar în 2016, în ajunul alegerilor prezidențiale, Ghelici a devinit un apărător înrăit al lui Igor Dodon care a și câștigat scrutinul.

8. Igor Grițco, candidatul Partidului Comuniștilor

Licenţiat în drept, Grițco ocupă funcția de prim-secretar al PCRM din sectorul Ciocana. Are 37 de ani. În 2013, acesta s-a făcut remarcat la o ședință a consiliului municipal când a spus că Mihail Sadoveanu este autorul imnului de stat. „Dacă am ajuns la literatură, vreau să vă aduc aminte că acum 125 de ani în urmă s-a născut un marele poet Mihail Sadoveanu  care a scris poezia care a devenit imnul statului nostru moldovenesc”, a declarat atunci comunistul.

9. Iulia Deleu, candidatul Partidului Național Liberal (Nu a fost înregistrat)

Este jurist, ex-procuror, avocat, activist obştesc pentru drepturile omului, preşedinte al Fundaţiei „Dreptul şi Democraţia”. Mai este și fondatoarea companiei „Iunitex”, iar în 2018 susținea că este ținta atacului raider și că a devenit victima ilegalităților oligarhilor și funcționarilor din sistemul judecătoresc.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.