Connect with us

Alegeri

Circumscripția 31, Chișinău, sectorul Ciocana, Râșcani / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 31 din sectoarele Ciocana și Râșcani cuprinde secțiile de votare 17 – 19, 23, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35, 37, 38, 41 – 52, 54, 56, 61.

1. Chiril Gaburici, candidatul Partidului Democrat

Între 18 februarie și 22 iunie 2015 a îndeplinit funcția de prim-ministru al R. Moldova, fiind propus de Partidul Liberal Democrat și susținut de PDM și PCRM. După doar patru luni și-a dat demisia și a refuzat să asigure interimatul funcției, după ce în spațiul public au apărut informații despre faptul că acesta și-ar fi falsificat diploma de absolvire a studiilor medii. Din 2008 până în 2012, Gaburici a fost director al companiei de telefonie mobilă Moldcell. În următorii doi ani a fost directorul Azercell din Azerbaidjan. Acesta avea un salariu de 50 mii de lei pe lună. Este fondator a mai multor firme din domeniul auto, telecomunicații și agricol. În 2018 a revenit în Guvern, ca ministru al Economiei și Infrastructurii. Vorbește limba engleză și franceză. Are 42 de ani, este căsătorit și are trei copii.

2. Grigore Novac, candidatul Partidului Socialiștilor

Este jurist de profesie, iar din decembrie 2014 – deputat în Parlament în cadrul fracțiunii Partidului Socialiștilor. Între 2011-2013 a fost jurist la Fundația de Binefacere „Soluția”, iar între 2013 – 2014 jurist al PSRM. Are 35 de ani. În 2016, deschide.md a aflat că deputatul Grigore Novac și-a înregistrat căsătoria cu o fostă comsomolistă, pentru a putea pune mâna pe un teren.

3. Liliana Nicolaescu, candidata ACUM

Este vicepreședintă PAS, a fost viceministră a Educației în perioada 2013-2015 și consilier al ministrului Educației între 2012 –2013. Din 2016 până în prezent este expert independent în educație. A mai fost director executiv și formator al Centrului Educațional Pro-Didactica și director de programe la Fundația Soros Moldova.

4. Iurii Cuznețov, candidatul Partidului Șor

A absolvit Finanțe și Bănci. Este președintele Organizației Teritoriale a partidului în sectorul Râșcani. Are 32 de ani. Este administratorul câtorva firme.

5. Ilie Crețu, candidatul Partidului Liberal

Face parte din Organizaţia de tineret a Partidului Liberal. Este inginer, manager în construcţii și administrator. A studiat la Colegiul de Construcții din Chișinău și a lucrat în acest domeniu la Moscova. A studiat juridică, iar în 2014 a devenit câștigătorul primului business reality show din țară.

6. Mihail Cîrlig, candidat independent

A fost membru al Partidului Liberal, însă după mai multe conflicte cu cei din conducere, a fost dat afară. A ocupat funcția de pretor al sectorului Râșcani timp de opt ani. Dorin Chirtoacă l-a demis din funcție pe când era primar, în 2014. În urma unui process de judecată pe care l-a câștigat, Cîrlig a revenit în funcție, iar Primăria Chișinău a fost obligată să-i plătească despăgubiri. În 2015, a participat la alegerile locale fiind susținut de Partidul Popular din Moldova.

7. Fiodor Ghelici, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Este președintele Asociatiei Obstesti „Moldova Mea” și activist civic. În 2013 a fost suspectat și reținut, pentru că ar fi membrul unei grupări criminale care racolează persoane din Moldova și le trimite în Rusia ca să cerșească. Ghelici și-a schimbat opiniile politice de-a lungul timpului. În 2015 vorbea despre unirea R. Moldova cu România, iar în 2016, în ajunul alegerilor prezidențiale, Ghelici a devinit un apărător înrăit al lui Igor Dodon care a și câștigat scrutinul.

8. Igor Grițco, candidatul Partidului Comuniștilor

Licenţiat în drept, Grițco ocupă funcția de prim-secretar al PCRM din sectorul Ciocana. Are 37 de ani. În 2013, acesta s-a făcut remarcat la o ședință a consiliului municipal când a spus că Mihail Sadoveanu este autorul imnului de stat. „Dacă am ajuns la literatură, vreau să vă aduc aminte că acum 125 de ani în urmă s-a născut un marele poet Mihail Sadoveanu  care a scris poezia care a devenit imnul statului nostru moldovenesc”, a declarat atunci comunistul.

9. Iulia Deleu, candidatul Partidului Național Liberal (Nu a fost înregistrat)

Este jurist, ex-procuror, avocat, activist obştesc pentru drepturile omului, preşedinte al Fundaţiei „Dreptul şi Democraţia”. Mai este și fondatoarea companiei „Iunitex”, iar în 2018 susținea că este ținta atacului raider și că a devenit victima ilegalităților oligarhilor și funcționarilor din sistemul judecătoresc.

Alegeri

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a fi înregistrat în cursa electorală. El a declarat că a hotărât să candideze la funcția de primar al municipiului Bălți la solicitarea locuitorilor acestui oraș.

„Am visat și mi-am propus să transform Bălțiul într-un un oraș-model, și-mi propun să realizez acest fapt”, a declarat Renato Usatîi.

PE LUNG

El a menționat că Primăria Bălți a fost recunoscută de către experți drept cea mai transparentă primărie din țară, iar lupta cu corupția va continuă să fie una din prioritățile sale.

„Am aflat că unii funcționari se laudă că obțin venituri mari la întreprinderile municipale. Le recomand acestora să scrie chiar azi două cereri – una de concediere din proprie inițiativă și alta adresată CNA. Nu vom tolera corupția în rândurile noastre”, a subliniat președintele Partidului Nostru.

Usatîi a fost ales primar al municipiului Bălţi, din primul tur, la alegerile locale din 2015. Ulterior, Usatîi a părăsit Republica Moldova pentru că pe numele său au fost deschise mai multe dosare penale. Usatîi a declarat că toate dosarele au fost deschise la comanda fostului lider PDM Vlad Plahotniuc.

În 2018, Usatîi a demisionat şi astfel a provocat alegeri anticipate la Bălţi, în locul său fiind ales candidatul Partidului Nostru, Nicolai Grigorişin. După plecarea PD-ului de la guvernare, Usatîi a revenit în Republica Moldova.

Citește mai departe

Alegeri

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care cuprinde țările din Europa de Vest, acolo unde vor fi desfășurate alegeri parlamentare noi în data de 20 octombrie 2019, în aceeași zi cu alegerile generale locale.

Astfel, din cele 85 de secții de votare organizate peste hotare, 27 vor fi deschise în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare şi 58 suplimentare.

PE LUNG

Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 29, România – 12, Franța – 7, Portugalia, Spania și Marea Britanie câte 5, Germania – 4, Irlanda – 3, Grecia – 2. În celelalte state vor fi deschise câte o secție de votare.

Pe 20 octombrie, cetățenii moldoveni din cadrul a 3 circumscripții electorale uninominale nr. 33, 48 şi 50 își vor alege un nou deputat în Parlament, după ce aleșii poporului în cele trei circumscripții au renunțat la mandatul de deputat. Este vorba despre premierul Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase și Viorel Melnic.

Citește mai departe

Alegeri

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

„Ivan Diacov nu este membru al Partidului Nostru, dar formațiunea îl susține pentru că avem nevoie de o persoană care va instaura în oraș dictatura legii. Avem nevoie nevoie de un doctor care va trata cancerul din toate întreprinderile din Chișinău ”, a declarat președintele formațiunii Renato Usatîi.

PE LUNG

Președintele Partidului Nostru a precizat că în campania electorală sloganul candidatului va fi „Salvăm Chișinăul împreună”.

La rândul său, Ivan Diacov a spus că a acceptat propunerea Partidului Nostru de a candida, dar din start a declarat că în cazul alegerii sale va fi un primar apolitic. „Și dacă vin aici, nu vin să fac politică. Vin să muncesc, să fac ordine. Vreau să salvez Chișinăul, care în ultimii ani a fost îngropat în mocirlă. S-a furat tot ce s-a putut”, a spus Ivan Diacov.

Candidatul a precizat că își va direcționa puterile pentru lupta cu corupția din Primărie. „ Vreau ca toți „taracanii politici” care au umplut Primăria să plece pentru că strâng biruri de unde pot. Nu sunt novice în Chișinău, cunosc bine situația”, a spus Ivan Diacov.

În cursa pentru Primăria Chișinăului au fost înregistrați până acum Ion Ceban din partea Partidului Socialiștilor, Andrei Donica, candidat din partea Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Nadejda” și Teodor Cârnaţ, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică45 de minute în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Externe2 ore în urmă

Ţara care vrea să introducă săptămâna de lucru de patru zile. Un oraş a început deja acest program

PE SCURT 300 de angajaţi ai municipalităţii Odsherred, din nord-vestul regiunii daneze Zealand, urmează să primească liber în zilele de...

Social22 de ore în urmă

Un bărbat, depistat pe Aeroportul Chișinău cu 21 mii de euro nedeclarați

PE SCURT Un cetățean al României este documentat de polițiștii de frontieră pentru nedeclararea valutei străine pe care o deținea....

EconomieO zi în urmă

FMI a deblocat finanţarea şi alocă Moldovei peste 46 milioane de dolari

PE SCURT Pe 20 septembrie 2019, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat cele de-a patra și a...

EconomieO zi în urmă

În Turcia a apărut criza capacelor de borcan: sunt atât de greu de găsit încât oamenii le fură

PE SCURT Turcia se confruntă cu o criză fără precedent la capacele de borcan, care au devenit atât de greu...

SocialO zi în urmă

Ghid de orientare în Orășelul Vinului. Află ce te așteaptă de Ziua Națională a Vinului

PE SCURT Ziua Națională a Vinului își celebrează majoratul în mare stil: mai mult spațiu, mai multe zone, mai multe...

EconomieO zi în urmă

BNM solicită băncilor să ia măsuri suplimentare pentru securitatea bunurilor clienților

PE SCURT Banca Națională a Moldovei (BNM) solicită băncilor licențiate să verifice și să testeze serviciile de păstrare a bunurilor...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri5 zile în urmă

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

PE SCURT Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a...

AlegeriO săptămână în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri2 săptămâni în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri4 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com