Connect with us

Alegeri

Circumscripția 31, Chișinău, sectorul Ciocana, Râșcani / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 31 din sectoarele Ciocana și Râșcani cuprinde secțiile de votare 17 – 19, 23, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35, 37, 38, 41 – 52, 54, 56, 61.

1. Chiril Gaburici, candidatul Partidului Democrat

Între 18 februarie și 22 iunie 2015 a îndeplinit funcția de prim-ministru al R. Moldova, fiind propus de Partidul Liberal Democrat și susținut de PDM și PCRM. După doar patru luni și-a dat demisia și a refuzat să asigure interimatul funcției, după ce în spațiul public au apărut informații despre faptul că acesta și-ar fi falsificat diploma de absolvire a studiilor medii. Din 2008 până în 2012, Gaburici a fost director al companiei de telefonie mobilă Moldcell. În următorii doi ani a fost directorul Azercell din Azerbaidjan. Acesta avea un salariu de 50 mii de lei pe lună. Este fondator a mai multor firme din domeniul auto, telecomunicații și agricol. În 2018 a revenit în Guvern, ca ministru al Economiei și Infrastructurii. Vorbește limba engleză și franceză. Are 42 de ani, este căsătorit și are trei copii.

2. Grigore Novac, candidatul Partidului Socialiștilor

Este jurist de profesie, iar din decembrie 2014 – deputat în Parlament în cadrul fracțiunii Partidului Socialiștilor. Între 2011-2013 a fost jurist la Fundația de Binefacere „Soluția”, iar între 2013 – 2014 jurist al PSRM. Are 35 de ani. În 2016, deschide.md a aflat că deputatul Grigore Novac și-a înregistrat căsătoria cu o fostă comsomolistă, pentru a putea pune mâna pe un teren.

3. Liliana Nicolaescu, candidata ACUM

Este vicepreședintă PAS, a fost viceministră a Educației în perioada 2013-2015 și consilier al ministrului Educației între 2012 –2013. Din 2016 până în prezent este expert independent în educație. A mai fost director executiv și formator al Centrului Educațional Pro-Didactica și director de programe la Fundația Soros Moldova.

4. Iurii Cuznețov, candidatul Partidului Șor

A absolvit Finanțe și Bănci. Este președintele Organizației Teritoriale a partidului în sectorul Râșcani. Are 32 de ani. Este administratorul câtorva firme.

5. Ilie Crețu, candidatul Partidului Liberal

Face parte din Organizaţia de tineret a Partidului Liberal. Este inginer, manager în construcţii și administrator. A studiat la Colegiul de Construcții din Chișinău și a lucrat în acest domeniu la Moscova. A studiat juridică, iar în 2014 a devenit câștigătorul primului business reality show din țară.

6. Mihail Cîrlig, candidat independent

A fost membru al Partidului Liberal, însă după mai multe conflicte cu cei din conducere, a fost dat afară. A ocupat funcția de pretor al sectorului Râșcani timp de opt ani. Dorin Chirtoacă l-a demis din funcție pe când era primar, în 2014. În urma unui process de judecată pe care l-a câștigat, Cîrlig a revenit în funcție, iar Primăria Chișinău a fost obligată să-i plătească despăgubiri. În 2015, a participat la alegerile locale fiind susținut de Partidul Popular din Moldova.

7. Fiodor Ghelici, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Este președintele Asociatiei Obstesti „Moldova Mea” și activist civic. În 2013 a fost suspectat și reținut, pentru că ar fi membrul unei grupări criminale care racolează persoane din Moldova și le trimite în Rusia ca să cerșească. Ghelici și-a schimbat opiniile politice de-a lungul timpului. În 2015 vorbea despre unirea R. Moldova cu România, iar în 2016, în ajunul alegerilor prezidențiale, Ghelici a devinit un apărător înrăit al lui Igor Dodon care a și câștigat scrutinul.

8. Igor Grițco, candidatul Partidului Comuniștilor

Licenţiat în drept, Grițco ocupă funcția de prim-secretar al PCRM din sectorul Ciocana. Are 37 de ani. În 2013, acesta s-a făcut remarcat la o ședință a consiliului municipal când a spus că Mihail Sadoveanu este autorul imnului de stat. „Dacă am ajuns la literatură, vreau să vă aduc aminte că acum 125 de ani în urmă s-a născut un marele poet Mihail Sadoveanu  care a scris poezia care a devenit imnul statului nostru moldovenesc”, a declarat atunci comunistul.

9. Iulia Deleu, candidatul Partidului Național Liberal (Nu a fost înregistrat)

Este jurist, ex-procuror, avocat, activist obştesc pentru drepturile omului, preşedinte al Fundaţiei „Dreptul şi Democraţia”. Mai este și fondatoarea companiei „Iunitex”, iar în 2018 susținea că este ținta atacului raider și că a devenit victima ilegalităților oligarhilor și funcționarilor din sistemul judecătoresc.

Alegeri

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral de la Comrat, pentru Irina Vlah au votat 49742 de alegători sau 91,93% din cei care s-au prezentat la urne.

Contracandidații Irinei Vlah, deputatul Adunării populare de la Comrat, Serghei Cimpoeş a acumulat 3932 de voturi sau 7,27% din sufragii, consilierul Ivan Burgudji a fost votat de 481 alegători sau 0,89% de voturi, iar pentru consilierul municipal de la Comrat Dmitri Manol au votat 346 de alegători ceea ce reprezintă 0,64% din voturi.

PE LUNG

În total, în Găgăuzia au fost deschise 66 de secţii de votare. Prezența la vot a constituit 50,55%.

Imediat după închiderea secțiilor de votare, președintele Igor Dodon, care a susținut-o în această campanie pe Irina Vlah, a declarat că „alegerile au avut loc” și că „este sigur că Irina Vlah a fost realesă”.

Noi am câștigat”, le-a declarat Irina Vlah susținătorilor săi. Ea a spus că alegerile au avut loc și le-a cerut oponenților să recunoască rezultatele scrutinului. „Sunt gata să-mi suflec mânecile și să mă apuc de lucru”, a spus Vlah.

Vlah a obținut primul său mandat de bașcan al Găgăuziei în 2015.

Citește mai departe

Alegeri

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

Publicat

pe

PE SCURT

Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din cursa electorală.

PE LUNG

Vasilli Aladov, candidat independent, a fost respins de Comisia Electorală Centrală Găgăuzia la începutul lunii iunie atunci când a încercat să se înregistreze în cursa electorală. Motivul a fost nereguli în listele de semnături. Aladov a acționat în judecată CEC Găgăuzia la Curtea de Apel Cahul. Curtea de Apel Cahul a anulat hotărârea CEC și astfel, Vasilii Aladov revine în cursa electorală.

Totuși, ieri, în ajunul zilei alegerilor, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a anulat decizia Curții de Apel Cahul și a retras din cursa electorală candidatura lui Vasilii Aladov.

Citește și: Găgăuzia își alege bașcanul. Portretele candidaților:
acuzat de furtul activelor, separatist, a amenințat membrii CEC cu SIDA

Vasilii Aladov este născut pe 4 septembrie 1979 și este economist și jurist. Este directorul „Aladov Agro”. Când Aladov nu a fost înscris pentru prima dată în cursa electorală, acesta a publicat pe o rețea socială un video în care el înjura membrii Comisiei Electorale Centrale Găgăuzia. „Vă asigur că vor sfârși rău. Rudele lor se vor îmbolnăvi de SIDA, boli cu transmitere sexuală incurabile”, i-a amenințat candidatul. CEC Găgăuzia a sesizat poliția în urma acelor declarații.

Citește mai departe

Alegeri

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte, ceea ce i-a permis să decidă data alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, Filip s-a grăbit să semneze decretul prin care alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 6 septembrie – zi de vineri. 

PE LUNG

Deși Codul Electoral spune că alegerile au loc într-o singură zi, de duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, totuși, majoritatea scrutinelor electorale organizate în Republica Moldova au avut loc în zile de duminică. Singurile alegeri care au fost organizate într-o zi de miercuri, au fost cele din 29 iulie 2009.

„Mai mult, atunci, a fost o hătărâre de Guvern care a decis ca acea zi de 29 iulie să fie declarată zi liberă, ca oamenii să poată merge liniștiți să voteze. Probabil că, de cele mai multe ori, alegerile au fost organizate duminică, pentru că e mai comod și oamenii au mai mult timp liber ca să-și exercite dreptul de a vota”, ne-a spus Iurie Ciocan, membrul Comisiei Electorale Centrale.

Menționăm că ieri, 8 iunie, deputații PSRM și cei ai Blocului ACUM au creat o coaliție parlamentară și votat noul Guvern. Cu toate acestea, judecătorii Curții Constituționale au declarat aceste decizii ale deputaților drept ilegale, pentru că, potrivit lor, pe data de 8 iunie Parlamentul trebuia dizolvat de șeful statului, Igor Dodon, care a renunțat să facă acest lucru.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social14 ore în urmă

România / Un bolnav internat pentru dependenţă de alcool a ucis 4 pacienţi și a rănit 9

PE SCURT Un bolnav internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din judeţul Buzău a omorât în noaptea de sâmbătă spre...

Ecologie15 ore în urmă

Galerie FOTO cu frumoșii pelicani din rezervația „Prutul de Jos”

PE SCURT Rezervația naturală ,,Prutul de Jos” este un paradis pentru pelicani. Vă prezentăm în continuare o galerie frumoasă cu pelicanii...

Externe17 ore în urmă

Măcel la Kabul: Statul Islamic revendică atentatul soldat cu 63 de morţi în capitala afgană

PE SCURT Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat duminică atentatul comis de un atacator sinucigaş, soldat cu 63 de morţi...

Social19 ore în urmă

Sîngerei / Doi copii s-au înecat într-un rezervor de apă. Ce spun autoritățile

PE SCURT Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ieri 17 august salvatorii din cadrul Postului de salvatori și pompieri...

Politică20 de ore în urmă

Un om de afaceri, din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat în cap

PE SCURT Omul de afaceri Iurie Luncașu, cunoscut și pentru faptul că făcea parte din anturajul fostului lider democrat Vladimir...

Externe21 de ore în urmă

Bloomberg: De ce a eşuat superarma cu propulsie nucleară a lui Vladimir Putin

PE SCURT Experţii occidentali au primit cu scepticism anunţul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind o nouă serie de superarme, iar...

Social22 de ore în urmă

Cifra săptămânii: au fost reținute 2 834 de perechi de încălțăminte

PE SCURT 2.834 de perechi de încălțăminte au fost reținute de către Serviciul Vamal. Încălțămintea a fost adusă de trei...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 luni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 luni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri2 luni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri2 luni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri3 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

august 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com