Connect with us

Alegeri

Circumscripția 28, Chișinău, sectorul Râșcani / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 28 din sectorul Râșcani al Capitalei cuprinde secțiile de votare 202 – 210, 224 – 239.

1. Nicolae Balaur, candidatul Partidului Democrat

Are doar 30 de ani și a făcut deja o avere considerabilă. A deținut funcția de consilier la primăria din Stăuceni și s-a regăsit pe lista de candidați ai Partidului Liberal la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. În 2017 a fost numit în funcția de șef al Preturii sectorului Râșcani în baza unei dispoziții semnată de Dorin Chirtoacă. A fost consilier al deputatului liberal Iurie Dârda și a lucrat în două dintre companiile acestuia, Dansicons și D&D Companie SRL. Potrivit anticorupție.md, Balaur locuiește într-o casă de 200 metri pătrați, are mai multe automobile și a primit donații de sute de mii de lei de la apropiați. Între timp, pretorul a părăsit rândurile liberalilor și s-a alăturat democraților.

Declarații de avere.

2. Vlad Batrîncea, candidatul Partidului Socialiștilor

Până în 2011 a făcut parte din Partidul Comuniștilor din R. Moldova. Din decembrie 2014 este deputat în Parlament din partea socialiștilor. Este unul din cei mai activi membri ai PSRM. Pe 10 decembrie 2015, în aplauzele colegilor săi de fracțiune, Batrîncea a rupt harta României Mari la ședința parlamentului, în semn de protest față de un ordin al Ministerului Educației prin care respectiva hartă urma să fie distribuită în sistemul de educație pentru a fi utilizată la lecțiile de istorie. A studiat Dreptul, fiind jurist de profesie și este pasionat de șah.

Declarații de avere.

3. Alexandru Slusari, candidatul ACUM

Este născut în anul 1974 și are două facultăți în spate, una de Drept și alta de Istorie. Este președintele Asociaţiei Republicane a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, pe care a fondat-o și pe care o administrează până în prezent. Deține funcția de vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.  Este fondatorul și administratorul unei întreprinderi individuale.

Declarații de avere.

4. Reghina Apostolova, candidata Partidului Șor

S-a născut în Siberia, regiunea Irkutsk, deoarece părinții ei au fost deportaţi. De când s-a întors acasă, la vârsta de 4 ani, a trăit în orașul Chișinău. Timp de aproape 50 de ani a lucrat la școala generală nr. 14 din Capitală, actualmente Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu”. A ocupat mai multe funcții ajungând în cele din urmă directoarea instituției. Pe parcursul a opt ani a fost consilier în Consiliul municipal Chișinău din partea fracțiunii comuniștilor. A mai ocupat funcția de pretor al sectorului Râșcani pentru o perioadă de câteva luni. În 2015, Ilan Șor i-a propus funcția de viceprimar al orașului. Tot în 2015 a fost desemnată candidata Partidului Șor la funcția de primar general al Capitalei, dar nu a fost înregistrată în cursă. Numele acesteia figurează în raportul Kroll. Apostolova a deținut 4,75% acțiuni la Unibank, una dintre cele trei bănci implicate în frauda bancară.

Declarații de avere.

5. Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru

S-a născut pe 14 august 1963 la Chișinău. A studiat la facultatea de jurnalism a Universității de Stat din Chișinău, apoi s-a transferat la secția internațională a Universității de Stat din Moscova, pe care a absolvit-o în anul 1985. A lucrat în presă peste 30 de ani. În perioada sovietică a fost angajat la agențiile ATEM/TASS, APN/RIA, iar după prăbușirea URSS a fondat și a fost vicedirectorul agenției „Infotag”. A scris pentru agenția de presă Reuters. În 2016 a participat la alegerile prezidențiale reprezentând formațiunea politică Partidul Nostru, condusă de Renato Usatîi. Ciubașenco este și vicepreședintele partidului.

6. Ion Cebanu, candidatul Partidului Liberal

În 2009, pe când avea doar 25 de ani, a fost numit ministru al Tineretului și Sportului, devenind astfel cea mai tânără persoană care a ocupat această funcție. A ocupat fotoliul de ministru până în 2013. Din 2009 până în prezent este președintele Fracțiuniii Partidului Liberal în Consiliul Municipal Chișinău. A fost director al Agenției „Moldsilva” și șef al Minei din Chișinău.

7. Andrei Zapșa, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Se numără printre cei mai tineri candidați la alegerile parlamentare din 24 februarie. Are doar 22 de ani. A scris cinci cărți în rusă, engleză și română, a compus câteva lucrări muzicale, a creat și dirijează două orchestre – una în R. Moldova și alta în Indonezia. Este licențiat în științe politice și masterand în studii diplomatice. De mai bine de doi ani este profesor la Colegiul Financiar-Bancar.

8. Dumitru Cebotărescu, candidat independent

Are 48 de ani și este implicat în afaceri. De profesie este inginer-mecanic. A făcut un masterat în psihologie. Deține acțiuni în capitalul social al mai multor agenți economici printre care „Star Kebab”, „Trattoria” și este proprietarul mai multor restaurante.

Declarații de avere.

Alegeri

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral de la Comrat, pentru Irina Vlah au votat 49742 de alegători sau 91,93% din cei care s-au prezentat la urne.

Contracandidații Irinei Vlah, deputatul Adunării populare de la Comrat, Serghei Cimpoeş a acumulat 3932 de voturi sau 7,27% din sufragii, consilierul Ivan Burgudji a fost votat de 481 alegători sau 0,89% de voturi, iar pentru consilierul municipal de la Comrat Dmitri Manol au votat 346 de alegători ceea ce reprezintă 0,64% din voturi.

PE LUNG

În total, în Găgăuzia au fost deschise 66 de secţii de votare. Prezența la vot a constituit 50,55%.

Imediat după închiderea secțiilor de votare, președintele Igor Dodon, care a susținut-o în această campanie pe Irina Vlah, a declarat că „alegerile au avut loc” și că „este sigur că Irina Vlah a fost realesă”.

Noi am câștigat”, le-a declarat Irina Vlah susținătorilor săi. Ea a spus că alegerile au avut loc și le-a cerut oponenților să recunoască rezultatele scrutinului. „Sunt gata să-mi suflec mânecile și să mă apuc de lucru”, a spus Vlah.

Vlah a obținut primul său mandat de bașcan al Găgăuziei în 2015.

Citește mai departe

Alegeri

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

Publicat

pe

PE SCURT

Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din cursa electorală.

PE LUNG

Vasilli Aladov, candidat independent, a fost respins de Comisia Electorală Centrală Găgăuzia la începutul lunii iunie atunci când a încercat să se înregistreze în cursa electorală. Motivul a fost nereguli în listele de semnături. Aladov a acționat în judecată CEC Găgăuzia la Curtea de Apel Cahul. Curtea de Apel Cahul a anulat hotărârea CEC și astfel, Vasilii Aladov revine în cursa electorală.

Totuși, ieri, în ajunul zilei alegerilor, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a anulat decizia Curții de Apel Cahul și a retras din cursa electorală candidatura lui Vasilii Aladov.

Citește și: Găgăuzia își alege bașcanul. Portretele candidaților:
acuzat de furtul activelor, separatist, a amenințat membrii CEC cu SIDA

Vasilii Aladov este născut pe 4 septembrie 1979 și este economist și jurist. Este directorul „Aladov Agro”. Când Aladov nu a fost înscris pentru prima dată în cursa electorală, acesta a publicat pe o rețea socială un video în care el înjura membrii Comisiei Electorale Centrale Găgăuzia. „Vă asigur că vor sfârși rău. Rudele lor se vor îmbolnăvi de SIDA, boli cu transmitere sexuală incurabile”, i-a amenințat candidatul. CEC Găgăuzia a sesizat poliția în urma acelor declarații.

Citește mai departe

Alegeri

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte, ceea ce i-a permis să decidă data alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, Filip s-a grăbit să semneze decretul prin care alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 6 septembrie – zi de vineri. 

PE LUNG

Deși Codul Electoral spune că alegerile au loc într-o singură zi, de duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, totuși, majoritatea scrutinelor electorale organizate în Republica Moldova au avut loc în zile de duminică. Singurile alegeri care au fost organizate într-o zi de miercuri, au fost cele din 29 iulie 2009.

„Mai mult, atunci, a fost o hătărâre de Guvern care a decis ca acea zi de 29 iulie să fie declarată zi liberă, ca oamenii să poată merge liniștiți să voteze. Probabil că, de cele mai multe ori, alegerile au fost organizate duminică, pentru că e mai comod și oamenii au mai mult timp liber ca să-și exercite dreptul de a vota”, ne-a spus Iurie Ciocan, membrul Comisiei Electorale Centrale.

Menționăm că ieri, 8 iunie, deputații PSRM și cei ai Blocului ACUM au creat o coaliție parlamentară și votat noul Guvern. Cu toate acestea, judecătorii Curții Constituționale au declarat aceste decizii ale deputaților drept ilegale, pentru că, potrivit lor, pe data de 8 iunie Parlamentul trebuia dizolvat de șeful statului, Igor Dodon, care a renunțat să facă acest lucru.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social14 ore în urmă

România / Un bolnav internat pentru dependenţă de alcool a ucis 4 pacienţi și a rănit 9

PE SCURT Un bolnav internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din judeţul Buzău a omorât în noaptea de sâmbătă spre...

Ecologie15 ore în urmă

Galerie FOTO cu frumoșii pelicani din rezervația „Prutul de Jos”

PE SCURT Rezervația naturală ,,Prutul de Jos” este un paradis pentru pelicani. Vă prezentăm în continuare o galerie frumoasă cu pelicanii...

Externe17 ore în urmă

Măcel la Kabul: Statul Islamic revendică atentatul soldat cu 63 de morţi în capitala afgană

PE SCURT Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat duminică atentatul comis de un atacator sinucigaş, soldat cu 63 de morţi...

Social19 ore în urmă

Sîngerei / Doi copii s-au înecat într-un rezervor de apă. Ce spun autoritățile

PE SCURT Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ieri 17 august salvatorii din cadrul Postului de salvatori și pompieri...

Politică20 de ore în urmă

Un om de afaceri, din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat în cap

PE SCURT Omul de afaceri Iurie Luncașu, cunoscut și pentru faptul că făcea parte din anturajul fostului lider democrat Vladimir...

Externe20 de ore în urmă

Bloomberg: De ce a eşuat superarma cu propulsie nucleară a lui Vladimir Putin

PE SCURT Experţii occidentali au primit cu scepticism anunţul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind o nouă serie de superarme, iar...

Social22 de ore în urmă

Cifra săptămânii: au fost reținute 2 834 de perechi de încălțăminte

PE SCURT 2.834 de perechi de încălțăminte au fost reținute de către Serviciul Vamal. Încălțămintea a fost adusă de trei...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 luni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 luni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri2 luni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri2 luni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri3 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

august 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com