Connect with us
"
"

Alegeri

Circumscripția 28, Chișinău, sectorul Râșcani / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 28 din sectorul Râșcani al Capitalei cuprinde secțiile de votare 202 – 210, 224 – 239.

1. Nicolae Balaur, candidatul Partidului Democrat

Are doar 30 de ani și a făcut deja o avere considerabilă. A deținut funcția de consilier la primăria din Stăuceni și s-a regăsit pe lista de candidați ai Partidului Liberal la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. În 2017 a fost numit în funcția de șef al Preturii sectorului Râșcani în baza unei dispoziții semnată de Dorin Chirtoacă. A fost consilier al deputatului liberal Iurie Dârda și a lucrat în două dintre companiile acestuia, Dansicons și D&D Companie SRL. Potrivit anticorupție.md, Balaur locuiește într-o casă de 200 metri pătrați, are mai multe automobile și a primit donații de sute de mii de lei de la apropiați. Între timp, pretorul a părăsit rândurile liberalilor și s-a alăturat democraților.

Declarații de avere.

2. Vlad Batrîncea, candidatul Partidului Socialiștilor

Până în 2011 a făcut parte din Partidul Comuniștilor din R. Moldova. Din decembrie 2014 este deputat în Parlament din partea socialiștilor. Este unul din cei mai activi membri ai PSRM. Pe 10 decembrie 2015, în aplauzele colegilor săi de fracțiune, Batrîncea a rupt harta României Mari la ședința parlamentului, în semn de protest față de un ordin al Ministerului Educației prin care respectiva hartă urma să fie distribuită în sistemul de educație pentru a fi utilizată la lecțiile de istorie. A studiat Dreptul, fiind jurist de profesie și este pasionat de șah.

Declarații de avere.

3. Alexandru Slusari, candidatul ACUM

Este născut în anul 1974 și are două facultăți în spate, una de Drept și alta de Istorie. Este președintele Asociaţiei Republicane a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, pe care a fondat-o și pe care o administrează până în prezent. Deține funcția de vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.  Este fondatorul și administratorul unei întreprinderi individuale.

Declarații de avere.

4. Reghina Apostolova, candidata Partidului Șor

S-a născut în Siberia, regiunea Irkutsk, deoarece părinții ei au fost deportaţi. De când s-a întors acasă, la vârsta de 4 ani, a trăit în orașul Chișinău. Timp de aproape 50 de ani a lucrat la școala generală nr. 14 din Capitală, actualmente Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu”. A ocupat mai multe funcții ajungând în cele din urmă directoarea instituției. Pe parcursul a opt ani a fost consilier în Consiliul municipal Chișinău din partea fracțiunii comuniștilor. A mai ocupat funcția de pretor al sectorului Râșcani pentru o perioadă de câteva luni. În 2015, Ilan Șor i-a propus funcția de viceprimar al orașului. Tot în 2015 a fost desemnată candidata Partidului Șor la funcția de primar general al Capitalei, dar nu a fost înregistrată în cursă. Numele acesteia figurează în raportul Kroll. Apostolova a deținut 4,75% acțiuni la Unibank, una dintre cele trei bănci implicate în frauda bancară.

Declarații de avere.

5. Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru

S-a născut pe 14 august 1963 la Chișinău. A studiat la facultatea de jurnalism a Universității de Stat din Chișinău, apoi s-a transferat la secția internațională a Universității de Stat din Moscova, pe care a absolvit-o în anul 1985. A lucrat în presă peste 30 de ani. În perioada sovietică a fost angajat la agențiile ATEM/TASS, APN/RIA, iar după prăbușirea URSS a fondat și a fost vicedirectorul agenției „Infotag”. A scris pentru agenția de presă Reuters. În 2016 a participat la alegerile prezidențiale reprezentând formațiunea politică Partidul Nostru, condusă de Renato Usatîi. Ciubașenco este și vicepreședintele partidului.

6. Ion Cebanu, candidatul Partidului Liberal

În 2009, pe când avea doar 25 de ani, a fost numit ministru al Tineretului și Sportului, devenind astfel cea mai tânără persoană care a ocupat această funcție. A ocupat fotoliul de ministru până în 2013. Din 2009 până în prezent este președintele Fracțiuniii Partidului Liberal în Consiliul Municipal Chișinău. A fost director al Agenției „Moldsilva” și șef al Minei din Chișinău.

7. Andrei Zapșa, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Se numără printre cei mai tineri candidați la alegerile parlamentare din 24 februarie. Are doar 22 de ani. A scris cinci cărți în rusă, engleză și română, a compus câteva lucrări muzicale, a creat și dirijează două orchestre – una în R. Moldova și alta în Indonezia. Este licențiat în științe politice și masterand în studii diplomatice. De mai bine de doi ani este profesor la Colegiul Financiar-Bancar.

8. Dumitru Cebotărescu, candidat independent

Are 48 de ani și este implicat în afaceri. De profesie este inginer-mecanic. A făcut un masterat în psihologie. Deține acțiuni în capitalul social al mai multor agenți economici printre care „Star Kebab”, „Trattoria” și este proprietarul mai multor restaurante.

Declarații de avere.

Alegeri

Cetăţenii care nu dispun de acte valabile pot ridica gratis buletine de identitate provizorii

Publicat

pe

De către

Agenția Servicii Publice a precizat că astăzi, în ziua alegerilor parlamentare, vor fi deschise toate subdiviziunile responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv în cadrul centrelor multifuncționale.

În intervalul orar 7.00 – 21.00, angajații ASP vor elibera buletine de identitate provizorii și vor asigura înmânarea actelor de identitate necesare pentru participarea la scrutinul electoral.

Buletinul de identitate provizoriu va fi eliberat în mod gratuit, la solicitarea cetățenilor care nu dețin act de identitate sau al căror buletin de identitate nu este valabil.

Cetățenii vor fi deserviți conform principiului teritorial, la serviciile eliberare a actelor de identitate (SEAI) în a cărei rază de competenţă teritorială solicitantul are înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă, care este valabilă.

Solicitanții nu vor prezenta documente de stare civilă dacă nu au intervenit schimbări în datele persoanele de la eliberarea ultimului act de identitate sau în cazul în care informațiile cu privire la datele personale și modificarea lor se regăsesc în Registrul de stat al populației.

Astăzi, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, alegerile au loc în baza unui sistem mixt: 51 de parlamentari vor fi aleși în circumscripții uninominale și 50 – pe liste de partid.

Citește mai departe

Alegeri

Candidatul Partidului Liberal în circumscripția nr. 16, Ungheni s-a retras din cursa electorală

Publicat

pe

De către

Alexandru Brînză, candidatul Partidului Liberal în Circumscripția nr. 16 Ungheni s-a retras din cursa electorală pentru un fotoliu în Parlament, anunță Expresul.md.

„În baza cererii depuse de mine, ieri, printr-o hotărâre de judecată, am fost retras din cursa electorală în circumscripția numărul 16 Ungheni.

A fost o decizie asumată pe care am luat-o din considerentul că actualul scrutin este unul dintre cele mai murdare de interese obscure”, a arătat fostul candidat..

Alexandru Brînză a menționat că în calitate de vicepreședinte al raionului Ungheni a realizat mai multe proiecte, având drept obiectiv permanent realizarea proiectelor transfrontaliere, semnarea acordurilor de înfrățire cu localitățile de peste Prut, a declarațiilor de Unire.

„Mi-am apreciat șansele ca să trag o singură concluzie: mă retrag în favoarea candidatului care va promova în Parlamentul de la Chișinău aceste proiecte. Voi pune personal umărul pentru a le materializa spre binele oamenilor”, a mai spus el.

Cine sunt candidații în circumscripția nr.16 și portretele acestora, aflați AICI.

Citește mai departe

Alegeri

Alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați de CEC

Publicat

pe

De către

CEC a anunțat că alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați. Aceasta după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat astăzi ultimii observatori pentru monitorizarea alegerilor parlamentare și referendumul republican consultativ.

În acest fel, scrutinele de duminică vor fi monitorizate de 3412 observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii, dintre care 170 vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării.

De asemenea, CEC a acreditat 776 de observatori internaţionali din partea a 58 de instituții internaţionale, după cum urmează:

35 persoane – din partea a 17 autorităţi electorale;
146 persoane – din partea a 9 organizaţii non-guvernamentale din 7 țări;
110 persoane – din partea a 20 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova;
485 persoane – din partea a 12 instituții internaţionale guvernamentale, printre care Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegația Uniunii Europene, Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social13 ore în urmă

Gyneco.md, proiectul care aduce educația sexuală pe Instagram

PE SCURT Două prietene din Moldova care se află la mii de kilometri distanță au decis să-și unească forțele ca...

Lifestyle16 ore în urmă

Moldova.org angajează jurnalist(ă)

Moldova.org anunță un concurs de angajare pentru poziția de Jurnalist/ă. Cine suntem? Moldova.org s-a reinventat și abordează o nouă formă...

Social17 ore în urmă

COVID-19 explicat: Falsuri și adevăruri despre virus

În timp ce oamenii se infectează cu COVID-19, se tratează sau mor, mulți născocesc, vin cu tot felul de afirmații...

Economie19 ore în urmă

Petrom Moldova pune umăr la umăr și ajută personalul medical

Punem #umărlaumăr și suntem mai puternici. Cu acest gând Petrom Moldova a pornit un program de susținere a medicilor pe...

Social23 de ore în urmă

26 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă un medic a decedat. 15 lucrători medicali, victime ale coronavirusului

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică2 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Social2 zile în urmă

Istoria unui simbol: cum a apărut culiocul negru cu calendar în Moldova

„Iar umblați cu culioașele?” Fraza lui Igor Dodon către fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi putut fi rostită...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031