Connect with us

Alegeri

Circumscripția 25, Chișinău, sectoarele Centru, Botanica / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 25, Chișinău cuprinde o parte din sectoarele Centru și Botanica. Este vorba despre străzile unde au fost deschise următoarele secții de votare: 15, 31, 36, 39, 40, 53, 57, 59, 60, 62, 63, 124, 125, 127-134, 140-146, 150, 156-157.

1. Victor Mândru, candidatul Partidului Democrat

Este absolvent al Universității Tehnice din Moldova și magistru în relaţii internaţionale a Academiei de Administrare Publică pe lângă Preşedintele R.M. A ocupat mai multe funcții importante în stat în perioada guvernării comuniste. La începutul anilor 2000 a fost prim-vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, iar mai târziu şef al Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat. În 2005 devine deputat pentru câteva luni, după care, până în 2007, ocupă funcţia de viceministru al Sănătăţii. După alegerile parlamentare din aprilie şi iulie 2009 revine în Parlament, fiind pe locul patru în lista PCRM. În anul 2009 Vladimir Voronin  îl decorează cu ordinul „Gloria Muncii”

Este unul dintre cei 14 deputați comuniști care la finele anului 2015 a părăsit fracțiunea. După părăsirea fracţiunii în decembrie 2015 a fost exclus din PCRM, iar în martie 2017 a aderat la fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova.

2. Alexandru Odințov, candidatul Partidului Socialiștilor

Este consilier municipal din partea PSRM în CMC din 2015. A fost primul candidat pe care PSRM l-a nominalizat pe o circumscripție uninominală. Potrivit declarației de avere pentru anul 2017, veniturile candidatului au constituit 22.000 de lei, dintre care 10 mii i-a donat partidului din care face parte. ​Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice se menționează că Odințov a cotizat la campania electorală a lui Igor Dodon pentru prezidențiale 75.000 de lei. În 2014, a vărsat în bugetul formațiunii politice din care face parte 173.000 de lei, chiar dacă a declarat că a câștigat, în doi ani, cumulativ, doar 72.000 de lei.

3. Dumitru Chitoraga, candidatul Partidului Șor

A fost un an producătorul-șef al postului de televiziune „Euro TV” și director al postului „ALT TV”. Este director la SRL Media Resurse. El administrează cele două posturi de televiziune afiliate lui Ilan Șor: Orhei TV și Televiziunea Centrală, lansate în noiembrie 2018.

4. Inga Grigoriu, candidata Blocului electoral ACUM

A absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Este vicepreședinta Platformei DA. A participat la toate acțiunile de protest ale formațiunii, ale Mișcării de Rezistență ACUM. A criticat cu vehemență partidul de guvernare. În 2014, ZdG a scris că a fost manager la ÎCS „Universul Maşinilor de Cusut” SRL, administrat de soţul ei, Adrian Grigoriu.

5. Svetlana Șandrovscaia, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Este originară din Odessa, pensionară, președinta Centrului republican chinologic.  Este una dintre fondatoarele mișcării „Vreau să trăiesc în Moldova”. Este inițiatoarea mai multor acțiuni civice. Astfel, împreună cu Aurel Bucureanu, Alexei Frolkov a organizat acțiuni de protest față de ridicarea prețului la combustibil.

6. Sergiu Urecheanu, candidatul Partidului Nostru (Nu a fost înregistrat)

Sergiu Urecheanu este născut la Tiraspol, a absolvit USMF „N.Testimițanu”. Este liderul Organizației Teritoriale Chișinău al formațiunii. Este unul dintre cei 17 candidaţi ai Partidului Nostru care vor participa la alegerile parlamentare în circumscripţiile uninominale.

7. Liudmila Boiadji, candidata Partidului Comuniștilor (Nu a fost înregistrat)

Liudmila Boiadji este jurist, șef secţiei CTAS sect. Centru mun. Chişinău. Ocupă locul 4 pe lista națională a PCRM. La parlamentare din 2014 a ocupat poziția 81 pe lista formațiunii. Este prim-secretar al Comitetului raional al PCRM din sectorul Centru. Ocupând această funcție a pledat pentru cooperarea cu organizațiile оbștești, declarând că interacționarea cu aceste trebuie folosită pentru a le explica actuala situație politică.

8. Corina Fusu, candidata Partidului Liberal (Nu a fost înregistrat)

A absolvit Facultatea de Biologie, dar este cunoscută ca jurnalistă, domeniu în care a activat mai bine de 30 de ani. Este preşedinta Organizaţiei Femeile Liberale. În perioada 2007–2009 a exercitat funcţia de consilier în Consiliul municipal Chişinău din partea PL, iar în anii 2009–2015 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada iulie 2015 – mai 2017 ocupă funcţia de ministru al Educaţiei în două guverne succesive (Streleţ şi Filip). A preluat conducerea instituției după ce, timp de trei ani, Ministerul Educației a fost condus de Maia Sandu. Liberala a fost criticată de mai multe ori de opinia publică pentru faptul că ar fi oprit mersul reformei în Educație lansată de predecesoarea sa.

Alegeri

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a fi înregistrat în cursa electorală. El a declarat că a hotărât să candideze la funcția de primar al municipiului Bălți la solicitarea locuitorilor acestui oraș.

„Am visat și mi-am propus să transform Bălțiul într-un un oraș-model, și-mi propun să realizez acest fapt”, a declarat Renato Usatîi.

PE LUNG

El a menționat că Primăria Bălți a fost recunoscută de către experți drept cea mai transparentă primărie din țară, iar lupta cu corupția va continuă să fie una din prioritățile sale.

„Am aflat că unii funcționari se laudă că obțin venituri mari la întreprinderile municipale. Le recomand acestora să scrie chiar azi două cereri – una de concediere din proprie inițiativă și alta adresată CNA. Nu vom tolera corupția în rândurile noastre”, a subliniat președintele Partidului Nostru.

Usatîi a fost ales primar al municipiului Bălţi, din primul tur, la alegerile locale din 2015. Ulterior, Usatîi a părăsit Republica Moldova pentru că pe numele său au fost deschise mai multe dosare penale. Usatîi a declarat că toate dosarele au fost deschise la comanda fostului lider PDM Vlad Plahotniuc.

În 2018, Usatîi a demisionat şi astfel a provocat alegeri anticipate la Bălţi, în locul său fiind ales candidatul Partidului Nostru, Nicolai Grigorişin. După plecarea PD-ului de la guvernare, Usatîi a revenit în Republica Moldova.

Citește mai departe

Alegeri

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care cuprinde țările din Europa de Vest, acolo unde vor fi desfășurate alegeri parlamentare noi în data de 20 octombrie 2019, în aceeași zi cu alegerile generale locale.

Astfel, din cele 85 de secții de votare organizate peste hotare, 27 vor fi deschise în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare şi 58 suplimentare.

PE LUNG

Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 29, România – 12, Franța – 7, Portugalia, Spania și Marea Britanie câte 5, Germania – 4, Irlanda – 3, Grecia – 2. În celelalte state vor fi deschise câte o secție de votare.

Pe 20 octombrie, cetățenii moldoveni din cadrul a 3 circumscripții electorale uninominale nr. 33, 48 şi 50 își vor alege un nou deputat în Parlament, după ce aleșii poporului în cele trei circumscripții au renunțat la mandatul de deputat. Este vorba despre premierul Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase și Viorel Melnic.

Citește mai departe

Alegeri

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

„Ivan Diacov nu este membru al Partidului Nostru, dar formațiunea îl susține pentru că avem nevoie de o persoană care va instaura în oraș dictatura legii. Avem nevoie nevoie de un doctor care va trata cancerul din toate întreprinderile din Chișinău ”, a declarat președintele formațiunii Renato Usatîi.

PE LUNG

Președintele Partidului Nostru a precizat că în campania electorală sloganul candidatului va fi „Salvăm Chișinăul împreună”.

La rândul său, Ivan Diacov a spus că a acceptat propunerea Partidului Nostru de a candida, dar din start a declarat că în cazul alegerii sale va fi un primar apolitic. „Și dacă vin aici, nu vin să fac politică. Vin să muncesc, să fac ordine. Vreau să salvez Chișinăul, care în ultimii ani a fost îngropat în mocirlă. S-a furat tot ce s-a putut”, a spus Ivan Diacov.

Candidatul a precizat că își va direcționa puterile pentru lupta cu corupția din Primărie. „ Vreau ca toți „taracanii politici” care au umplut Primăria să plece pentru că strâng biruri de unde pot. Nu sunt novice în Chișinău, cunosc bine situația”, a spus Ivan Diacov.

În cursa pentru Primăria Chișinăului au fost înregistrați până acum Ion Ceban din partea Partidului Socialiștilor, Andrei Donica, candidat din partea Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Nadejda” și Teodor Cârnaţ, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EconomieO zi în urmă

Băncile europene au anunţat că vor elimina peste 44 000 de locuri de muncă

PE SCURT De la începutul anului şi până în prezent, cel puţin zeci bănci europene au anunţat că vor elimina...

PoliticăO zi în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

ExterneO zi în urmă

Ţara care vrea să introducă săptămâna de lucru de patru zile. Un oraş a început deja acest program

PE SCURT 300 de angajaţi ai municipalităţii Odsherred, din nord-vestul regiunii daneze Zealand, urmează să primească liber în zilele de...

Social2 zile în urmă

Un bărbat, depistat pe Aeroportul Chișinău cu 21 mii de euro nedeclarați

PE SCURT Un cetățean al României este documentat de polițiștii de frontieră pentru nedeclararea valutei străine pe care o deținea....

Economie2 zile în urmă

FMI a deblocat finanţarea şi alocă Moldovei peste 46 milioane de dolari

PE SCURT Pe 20 septembrie 2019, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat cele de-a patra și a...

Economie2 zile în urmă

În Turcia a apărut criza capacelor de borcan: sunt atât de greu de găsit încât oamenii le fură

PE SCURT Turcia se confruntă cu o criză fără precedent la capacele de borcan, care au devenit atât de greu...

Social2 zile în urmă

Ghid de orientare în Orășelul Vinului. Află ce te așteaptă de Ziua Națională a Vinului

PE SCURT Ziua Națională a Vinului își celebrează majoratul în mare stil: mai mult spațiu, mai multe zone, mai multe...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri6 zile în urmă

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

PE SCURT Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a...

AlegeriO săptămână în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri2 săptămâni în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri4 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri1 lună în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com