Circumscripția 22, Ialoveni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 22 cuprinde localitățile Dănceni, Horodca, Malcoci, Nimoreni, Ruseștii Noi, Sociteni, Suruceni, Ulmu, Văsieni, Bucovăț, Căpriana, Cojușna, Scoreni, Vorniceni, Buda, Horodiște, Pîrjolteni, Sadova, Tuzara.

1. Monica Babuc, candidata Partidului Democrat

Este ministră a Educației, Culturii și Cercetării din anul 2013. Și-a păstrat funcția în patru guverne consecutive (Leancă, Gaburici, Streleț și Filip). Monica Babuc a studiat istorie la Universitatea de Stat „Mihail Lomonosov” de la Moscova și la Universitatea de Stat din Moldova. Între 2005 și 2013, până a ajunge ministră, a ocupat mai multe funcții. Astfel, a fost șefa Serviciului informare al Parlamentului, consilieră a președintelui Parlamentului, dar și șefă de cabinet al prim-vicepreședintelui Legislativului. Aceasta este membră a Partidului Democrat din Moldova, iar anterior a făcut parte din Partidul Popular Creștin Democrat. Este căsătorită și are o fiică. Vorbește rusa, franceza și engleza. În mai 2015 s-a înscris în cursa pentru alegerile la funcția de primar al Chișinăului. În cadrul dezbaterilor electorale televizate a recunoscut că vorbește limba română și că se consideră în egală măsură româncă și moldoveancă.

Declarații de avere.

2. Lidia Onu (PSRM)

S-a născut în 1967, și-a făcut studiile la Tehnicumul Industrial Economic obținând o diplomă de contabil audit. A mai învățat la ASEM și la Academia de Administrare Publică. Din 2001 până în 2007 a fost profesoară și directoare adjunctă la gimnaziul din Gordinești. Între 2007 – 2011 a fost vicepreședintă a raionului pe probleme sociale. Ulterior, din 2011 până în 2014 a ocupat funcția de manager în cadrul companiei de asigurări Donarris Group. Lidia Onu este consilieră în cadrul Primăriei orașului Rezina. Din 2015 este președinta Organizației Teritoriale de partid Ialoveni.

Declarații de avere.

3. Liviu Vovc, candidat ACUM

Are 30 de ani şi este architect de profesie, făcându-și studiile la Universitatea Tehnică din Moldova. În 2015, Vovc, împreună cu alţi tineri au organizat câteva acţiuni de protest prin care îşi exprimau nemulţumirea faţă de devalorizarea valutei naţionale. După aceste proteste, Vovc s-a alăturat Platformei Civice Demnitate și Adevăr anunțând că intenţionează să se implice şi în crearea partidului. Astfel, a ajuns astăzi să dețină funcția de vicepreședinte al acestei formațiuni politice. Înainte de a se implica în politică, a activat timp de câteva luni într-o companie de construcţii. Liviu Vovc vine dintr-o familie de medici. Tatăl său, care poartă același nume și prenume, a fost vicedirector al Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Acesta a fost reţinut de CNA în 2014, în cadrul unui dosar de trucare a licitaţiilor pentru cumpărarea echipamentului şi a accesoriilor medicale.

4. Victor Sănduță, candidatul Partidului Șor

Are 40 de ani și este președintele Organizației Teritoriale a partidului din Ialoveni. A studiat administrare publică și este master în Științe Politice. Este căsătorit și are trei copii. Deține câteva terenuri și apartamente.

Declarații de avere.

5. Anatol Ursu, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

În perioada 2014-2017 a fost președintele Mișcării Civice ,,Tinerii Moldovei’’ și este implicat în mișcarea unionistă din 2010. A absolvit Facultatea de Istorie și Relații Internaționale. Într-un interviu, a mărturisit că a abandonat studiile de masterat în Psihopedagogie pentru că a devenit prea implicat în procesul unionist. Își câștigă banii din design grafic. În 2017 a devenit realizator al emisiunii Sfatul Țării de la postul de televiziune 10 TV. A părăsit televiziunea în 2018. Anul acesta, a fost numit Ambasador al Unirii de către Președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion.

6. Dumitru Nicoară, candidatul Partidului Național Liberal (Nu a fost înregistrat)

Este membru PNL de peste 12 ani.  Are studii juridice și experiență în domeniul activității creditar-financiare și de mediator. A fost candidat pe lista PNL și la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

7. Angela Istrate, candidată independentă

Este juristă de profesie și deține propriul cabinet de avocatură. Are 50 de ani, este căsătorită și are doi copii. Soțul și fiul său sunt, de asemenea, avocați. Este avocata lui Renato Usatîi și în prezent, îl apără pe Gheorghe Petic, activist PPDA, acuzat de viol.

Declarații de avere.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.