Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 21 include localitățile din raioanele Criuleni și Dubăsari: Bălăbănești, Bălțata, Boșcana, Cimișeni, Corjova, Coșernița, Cruglic, Dolinnoe, Drăsliceni, Dubăsarii Vechi, Hîrtopul Mare, Hrușova, Ișnovăț Izbiște, Măgdăcești, Miclești, Onițcani, Pașcani, Rîșcova, Slobozia-Dușca, Zăicana, Coșnița, Doroțcaia, Pîrîta.

1. Veaceslav Burlac, candidatul Partidului Democrat

A absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender și a muncit o perioadă ca felcer. A făcut și facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. În iunie 2015 a devenit consilier în Consiliul raional Criuleni, iar în 2017 a preluat funcția de președinte al raionului. Este și liderul Organizației Teritoriale a PDM în zonă. În 2016, în timpul campaniei prezidențiale, Burlac s-a remarcat prin câteva comentarii la adresa Maiei Sandu. Acesta a spus că, în cazul în care Sandu va deveni președintă, țara ar putea să fie „transformată într-o nouă insulă Lesbos”. Într-o postare pe vox.publika.md, însă, Burlac scria că „urăște xenofobia”. Candidatul democraților are 43 de ani, este căsătorit și are doi copii.

Declarații de avere.

2. Sergiu Berzan, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut în 1981, și-a făcut studiile la Școala Medie din satul Doroțcaia, apoi a mers la Colegiul de Ecologie din Chișinău. A studiat și psihologie la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Ca și alți membri ai Partidului Socialiștilor, care candidează pe alte circumscripții, Berzan a făcut un curs de politologie la Universitatea de Stat din Moscova „M.V.Lomonosov”. Din 2006 până în 2015 a activat în calitate de administrator al unei companii de transport, iar din 2017 este vicepreședintele raionului Dubăsari.

Declarații de avere.

3. Serghei Duminica, candidatul Partidului Șor

A fost consilier raional din partea comuniștilor până a trece în partidul lui Ilan Șor. Este directorul bazei de odihnă Feroviara. Deține câteva imobile și terenuri. Are 68 de ani.

Declarații de avere.

4. Lilian Carp, candidatul ACUM

Între 2014 – 2018 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova făcând parte din fracțiunea liberalilor și deținând funcția de vicepreședinte al PL. În 2017, Carp a părăsit coaliția de guvernare, însă a rămas în rândurile fracțiunii liberalilor. Totuși, în vara anului trecut, au apărut primele zvonuri despre aderarea lui Carp la partidul creat de Andrei Năstase (PPDA). Atunci, candidatul a negat informațiile, precizând că vrea să se retragă din politică. Între timp, s-a alăturat blocului ACUM. Lilian Carp are 40 de ani, este istoric, predă la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport și este președintele Federaţiei Moldovenești de Polo pe Apă. Între 2009-2014 a fost șeful de Cabinet al primarului de atunci, Dorin Chirtoacă.

Declarații de avere.

5. Gheorghe Ojog, candidatul Partidului Liberal

Deține funcția de primar al satului Corjova, raionul Criuleni din anul 1997, fiind la al șaselea mandat. Este membru al Congresului Autorităților Locale din Moldova, iar pentru o perioadă scurtă de timp a fost și consilier în consiliul raional Criuleni.

6. Andrei Porubin, candidat independent

Andrei Porubin are 47 de ani și este șomer. De profesie este profesor de educație fizică.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.