""
Connect with us
"
"

Alegeri

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 19 include localitățile Chirianca, Codreanca, Gălești, Ghelăuza, Greblești, Micăuți, Negrești, Onelti, Pănășești, Rădeni, Recea, Romănești, Roșcani, Sireți, Tătărești, Țigănești, Voinova, Zubrești, Donici, Peresecina, Sămănanca, Teleșeu.

1. Pavel Filip, candidatul Partidului Democrat

Prim-ministrul R. Moldova s-a născut pe 10 aprilie, 1966 în satul Pănășești, Strășeni. A studiat la Institutul Politehnic din Chișinău, iar apoi la Institutul Internațional de Management. Din 1991 până în 2008, a activat în cadrul companiei SA „Bucuria”, în perioada 2001–2008 fiind director general al acesteia. Între anii 2008–2011 a fost director general al companiei de stat TUTUN-CTC. Pe 14 ianuarie 2011, Pavel Filip este numit ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în Guvernul Filat-2, păstrându-și funcția în fiecare guvern care a urmat – Leancă, Gaburici şi Streleţ. Acesta a ajuns premier în anul 2016, într-o perioadă agitată din punct de vedere politic. Filip și cabinetul său de miniștri au depus jurământul în fața președintelui de atunci Nicolae Timofti aproape de miezul nopții, pe fundalul unor proteste desfășurate la Chișinău. Premierul deține și funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. Acesta este căsătorit și are doi feciori care sunt stabiliți peste hotare. Filip locuiește într-un imobil de lux din Chișinău și deține mai multe terenuri agricole.

Declarații de avere.

2. Veaceslav Anghel, candidatul Partidului Socialiștilor

Este consăteanul președintelui Igor Dodon. S-a născut în 1977, și-a făcut studiile la școala medie din satul Sadova, raionul Călărași, după care, la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept. A făcut cursuri suplimentare de politologie în Rusia. A ocupat funcția de consilier raional, a fost  președintele organizației teritoriale a PSRM din raionul Strășeni, iar în prezent, este jurist în cadrul SRL „Exclusiv Media”. Are o gospodărie ţărănească și administrează mai multe firme.

Declarații de avere.

3. Tabacaru Valeriu, candidatul Partidului Șor

Este economist de profesie și muncește în cadrul unui SRL. Conduce organizația teritorială a partidului Șor din Strășeni. Are 35 de ani, este căsătorit și are doi copii.

Declarații de avere.

4. Igor Grosu, candidatul ACUM

Licențiat în istorie, candidatul a fost viceministru al Educației între 2012-2015. A mai ocupat funcția de consilier principal de stat în educație, știință, sănătate și probleme sociale în cabinetul prim-ministrului R. Moldova. A fost implicat în proiecte internaționale, iar din 2016 este Secretar General al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. Are 47 de ani, este căsătorit și are trei copii.

5. Elena Harcenco, candidată independentă (Nu a fost înregistrat)

Este vicepreședinta raionului Strășeni, responsabilă de domeniul medicină și protecție socială. A studiat Dreptul și este juristă. A fost consultant principal, expert în cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în perioada 2007-2013. Are 36 de ani.

6. Nicoleta Malai, candidata Partidului Liberal

În 2015, la 25 de ani, a câștigat alegerile locale din satul său de baștină, Ghelăuza, raionul Strășeni. A fost arestată în noiembrie 2017, împreună cu alte persoane, fiind bănuită de corupere pasivă, activă şi escrocherie. Cei reţinuţi au fost suspectaţi că ar fi acţionat conform unui plan infracţional determinat, urmărind scopul de a obţine asistenţă financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale. Reprezentanții Partidului Liberal Democrat au spus atunci că, de fapt, reținerea Nicoletei Malai a fost o răzbunare pentru că aceasta a refuzat să adere la Partidul Democrat, împreună cu întreg consiliul local. A fost eliberată ulterior și a revenit în funcție. Anul trecut, candidata a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

7. Ecaterina Blanovschi, candidata Partidului Național Liberal (Nu a fost înregistrat)

Are 49 de ani, este filolog de profesie și a mai fost inclusă în listele PNL pentru alegerile parlamentare din 2010.

loading...

Alegeri

Patru secții de vot și-au prelungit activitatea. Una este din afara țării

Publicat

pe

De către

Potrivit președintei CEC, patru secții de votare și-au prelungit programul de activitate la Nisporeni, Bălți, Cimișlia și Tel Aviv (Israel).

Amintim că, anterior, președinta Comisiei Electorale Centrale Alina Russu a menționat că birourile electorale pot decide prelungirea cu cel mult două ore a termenului votării pentru a permite alegătorilor care stau în rând să-și exercite dreptul la vot.

loading...

Citește mai departe

Alegeri

Alegătorii ne-au spus // „Asta-i pozor pentru Moldova noastră. Doamne ferește!”

Publicat

pe

De către

Galina Pendiuc este pensionară și locuiește în Ciorescu, la jumătate de oră de la Chișinău, unde am și întâlnit-o pe la ora 5 seara, în așteptarea autobuzului care o va duce acasă.

Încă nu apucase să voteze și nici să decidă în dreptul cărui partid va da cu ștampila. „Vreau să mă duc la alegeri, dar parcă am dubii. Nu știu în cine să am încredere. E plăcut gândul că trebuie să aleg viitorul nostru. Însă încă nu-m decis pentru cine să votez. Idee nu am. O să decid pe loc”, a recunoscut femeia.

Este dezamăgită și descurajată de pensia mică de 1200 de lei pe care o primește după ce a lucrat 30 și ceva de ani la rând. „Asta-i pozor pentru Moldova noastră. Doamne ferește! Eu nu știu cum mai trăiesc pensionarii cei mai în vârstă cu așa pensie! Când mie numai pe încălzire mi-a venit 1600 de lei. Apa, lumina, gazul, întreținerea… eu nu știu cum să mă descurc. Unde mai pui că sunt bolnavă, am diabet. Trebuie să cumpăr medicamente. Noroc că unele ni le dau gratuit. Probleme și iar probleme”, mai accentuează o dată femeia.

loading...

Citește mai departe

Alegeri

Alegătorii ne-au spus // Învățăm lecția de supraviețuire

Publicat

pe

De către

Tamara Zosima este pensionară și locuiește în Bălți. Spune că a obosit de lucrurile care se întâmplă în țară.

A participat la toate alegerile organizate în Moldova, însă, spune ea, au fost momente când nu voia să voteze pe nimeni. „Simțeam că nu am pe cine alege, dar totuși am mers să votez, pentru că acesta-i dreptul meu. Nimeni nu mă impune să particip, dar știu că trebuie să-mi exercit acest drept”, spune Tamara.

Femeia nu și-a găsit mereu un loc de muncă bine plătit în Moldova și de aceea, a lucrat timp de 12 ani în Federația Rusă. Tot acolo a lucrat și fiica ei, pentru că avea patru copii pe care trebuia să-i hrănească și învețe. „Acum ea s-a întors în Moldova și încearcă să se descurce cu un salariu de 4000 de lei. Astfel, aici învață lecția de supraviețuire”, suspină femeia.

Tamara spune că, în prezent, este insuportabil de greu să trăiești în Moldova. Ea visează să fie reduse prețurile la serviciile comunale și să crească pensiile și salariile. „Politicienii au nevoie de voturile noastre și de aceea ne vorbesc atât de frumos și ne promit atâtea, iar după campania electorală uită despre tot ce ne-au spus”, constată ea.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie3 ore în urmă

Moldova, alimentată cu promisiuni rusești

PE SCURT Prim-ministru Ion Chicu, revenit dintr-o vizită la Moscova, a anunțat mai multe înțelegeri convenite cu autoritățile ruse.  Două...

Ecologie16 ore în urmă

Cum Franța a devenit lider mondial în limitarea risipei alimentare

PE SCURT  În anii când rafturile din magazine sunt pline cu tot ce ne dorim, adesea uităm de limite și...

Ecologie16 ore în urmă

Cum au devenit urșii o problemă în România și de ce omorul lor nu este o soluție

PE SCURT Timp de o săptămână, în România au fost uciși trei urși. Toți trei au fost loviți de automobile....

Lifestyle17 ore în urmă

Erasmus-ul Mariei. Programul care a făcut-o să nu se oprească niciodată din învățat

Era ora trei de noapte, 15 septembrie 2007. Maria Diacon stătea pe bancheta din spate a VAZ-ului 2107. Și-a îmbrățișat...

Ecologie20 de ore în urmă

„Ne-a salvat afacerea”: fermierii italieni se dezvoltă datorită cultivării cânepii

PE SCURT Fermierii italieni sunt în criză, din cauza prețurilor scăzute la grâu, pământului desecat și a companiilor mari care...

Cultură23 de ore în urmă

Animația unui moldovean, printre câștigătoarele Festivalului din Norvegia

PE SCURT Noul videoclip „MTV is my friend” al formației de muzică rock din România „Sarmalele reci”, a luat premiul...

PoliticăO zi în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Politică7 zile în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Politică7 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

OpiniiO săptămână în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

PoliticăO săptămână în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică2 săptămâni în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930