Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 19 include localitățile Chirianca, Codreanca, Gălești, Ghelăuza, Greblești, Micăuți, Negrești, Onelti, Pănășești, Rădeni, Recea, Romănești, Roșcani, Sireți, Tătărești, Țigănești, Voinova, Zubrești, Donici, Peresecina, Sămănanca, Teleșeu.

1. Pavel Filip, candidatul Partidului Democrat

Prim-ministrul R. Moldova s-a născut pe 10 aprilie, 1966 în satul Pănășești, Strășeni. A studiat la Institutul Politehnic din Chișinău, iar apoi la Institutul Internațional de Management. Din 1991 până în 2008, a activat în cadrul companiei SA „Bucuria”, în perioada 2001–2008 fiind director general al acesteia. Între anii 2008–2011 a fost director general al companiei de stat TUTUN-CTC. Pe 14 ianuarie 2011, Pavel Filip este numit ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în Guvernul Filat-2, păstrându-și funcția în fiecare guvern care a urmat – Leancă, Gaburici şi Streleţ. Acesta a ajuns premier în anul 2016, într-o perioadă agitată din punct de vedere politic. Filip și cabinetul său de miniștri au depus jurământul în fața președintelui de atunci Nicolae Timofti aproape de miezul nopții, pe fundalul unor proteste desfășurate la Chișinău. Premierul deține și funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. Acesta este căsătorit și are doi feciori care sunt stabiliți peste hotare. Filip locuiește într-un imobil de lux din Chișinău și deține mai multe terenuri agricole.

Declarații de avere.

2. Veaceslav Anghel, candidatul Partidului Socialiștilor

Este consăteanul președintelui Igor Dodon. S-a născut în 1977, și-a făcut studiile la școala medie din satul Sadova, raionul Călărași, după care, la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept. A făcut cursuri suplimentare de politologie în Rusia. A ocupat funcția de consilier raional, a fost  președintele organizației teritoriale a PSRM din raionul Strășeni, iar în prezent, este jurist în cadrul SRL „Exclusiv Media”. Are o gospodărie ţărănească și administrează mai multe firme.

Declarații de avere.

3. Tabacaru Valeriu, candidatul Partidului Șor

Este economist de profesie și muncește în cadrul unui SRL. Conduce organizația teritorială a partidului Șor din Strășeni. Are 35 de ani, este căsătorit și are doi copii.

Declarații de avere.

4. Igor Grosu, candidatul ACUM

Licențiat în istorie, candidatul a fost viceministru al Educației între 2012-2015. A mai ocupat funcția de consilier principal de stat în educație, știință, sănătate și probleme sociale în cabinetul prim-ministrului R. Moldova. A fost implicat în proiecte internaționale, iar din 2016 este Secretar General al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. Are 47 de ani, este căsătorit și are trei copii.

5. Elena Harcenco, candidată independentă (Nu a fost înregistrat)

Este vicepreședinta raionului Strășeni, responsabilă de domeniul medicină și protecție socială. A studiat Dreptul și este juristă. A fost consultant principal, expert în cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în perioada 2007-2013. Are 36 de ani.

6. Nicoleta Malai, candidata Partidului Liberal

În 2015, la 25 de ani, a câștigat alegerile locale din satul său de baștină, Ghelăuza, raionul Strășeni. A fost arestată în noiembrie 2017, împreună cu alte persoane, fiind bănuită de corupere pasivă, activă şi escrocherie. Cei reţinuţi au fost suspectaţi că ar fi acţionat conform unui plan infracţional determinat, urmărind scopul de a obţine asistenţă financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale. Reprezentanții Partidului Liberal Democrat au spus atunci că, de fapt, reținerea Nicoletei Malai a fost o răzbunare pentru că aceasta a refuzat să adere la Partidul Democrat, împreună cu întreg consiliul local. A fost eliberată ulterior și a revenit în funcție. Anul trecut, candidata a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

7. Ecaterina Blanovschi, candidata Partidului Național Liberal (Nu a fost înregistrat)

Are 49 de ani, este filolog de profesie și a mai fost inclusă în listele PNL pentru alegerile parlamentare din 2010.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.