Connect with us

Alegeri

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 19 include localități din raioanele Orhei, Rezina, Criuleni, Dubăsari: Berezlogi, Biești, Bolohan, Bulăiești, Chiperceni, Crihana, Ivancea, Jora de Mijloc, Mîrzești, Piatra, Podgoreni, Pohorniceni, Pohrebeni, Step-Soci, Susleni, Trebujeni, Vîșcăuți, Zahoreni, Bușăuca, Cuizăuca, Ghiduleni, Lalova, Otac, Pereni, Jevreni, Mașcăuți, Răculești, Cocieri, Corjova, Holercani, Marcăuți, Molovata, Molovata Nouă, Oxentea, Ustia.

1. Tudor Golub, candidatul Partidului Democrat

Are 43 de ani, s-a născut în satul Piatra, raionul Orhei și este istoric de profesie. Și-a luat licența și masteratul la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității din Oradea. Timp de 8 ani a fost colaborator științific la Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei. În anul 2011, printr-o dispoziție a premierului de atunci, Vlad Filat, a fost numit șef al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat. A preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015. Pe parcursul mandatului său de președinte, ar fi admis repartizarea banilor publici pe criterii politice. Portalul anticorupție.md scrie că Golub a donat zeci de mii de lei în ultimele campanii electorale desfășurate de PD.

Declarații de avere.

2. Mihail Paciu, candidatul Partidului Socialiștilor

Este fermier și om de afaceri din Brăviceni, Orhei, conducător al unei gospodării țărănești. Presa locală a scris că la începutul lunii octombrie 2017, întreprinderea deținută de Paciu a fost inclusă într-o listă de 18 companii, care au avut dreptul să exporte în Rusia materialul săditor viticol şi pomicol pe care îl produc. Tot în 2017, acesta a fost decorat de președintele Igor Dodon cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Declarații de avere.

3. Marina Tauber, candidata Partidului Șor

Marina Tauber are 32 de ani, este primara comunei Jora de Mijloc și vicepreședintă a Partidului „Șor”. A devenit cunoscută după ce a fost numită președintă a Federației de Tenis din Moldova. Numele său figurează în raportul Kroll 1 privind furtul unui miliard de dolari din trei bănci devalizate. Potrivit acestuia, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. Ea a fost acuzată de partidele din opoziție că, în campania sa electorală pentru primăria localității Jora de Mijloc, ar fi cheltuit sute de mii de euro obținuți în urma fraudelor bancare în care a fost implicată. Anul trecut, în cadrul unei acțiuni de protest, Tauber a agresat o echipă de jurnaliști, instigând societatea la violență și răfuială cu presa incomodă.

Declarații de avere.

4. Mariana Cușnir, candidata ACUM

Are 37 de ani și este originară din orașul Orhei. Este licenţiatǎ în Administrare Publică și are un Masterat în Drept privat. De 14 ani muncește în sectorul privat. Este directoarea executivă a Fundației Comunitare Orhei din 2013 și agent comercial în cadrul unui SRL.

5. Lucia Viscun, candidata Partidului Comuniștilor

Este juristă. Potrivit datelor sale biografice afișate pe cec.md, în prezent, este contabilă în cadrul unei firme.

Declarații de avere.

6. Roman Boțan, candidatul Partidului Liberal

Are 37 de ani și din 2015 este deputat în Legislativul R. Moldova din partea fracțiunii liberalilor. A ocupat și funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru Securitatea Națională și Ordine Publică din care a demisionat în 2018,  în semn de protest față de comportamentul și activitatea fracțiunilor majoritare. Boțan și-a exprimat indignarea și dezacordul față de decizia deputaților de a vota proiectul de lege privind acordarea cetățeniei R. Moldova în baza investițiilor financiare în țară. Liberalul a studiat Dreptul în România și Științe Politice în R. Moldova. A fost consilier orăşenesc în Orhei din partea PPCD în perioada 2003-2007 şi din partea PL în perioada 2011-2013, iar până în iulie 2015 a fost viceprimar al oraşului pentru probleme sociale.

7. Vitalie Marinuță, candidat independent

Vitalie Marinuță, născut în 1970 în satul Holercani, s-a remarcat prin activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării. Are studii militare în R. Moldova și Federația Rusă. Totodată, a absolvit Școala Navală de studii postuniversitate din orașul Monterei, California, SUA. Între anii 2009 și 2014 deține funcția de ministru al Apărării. Și-a anunțat demisia din funcție după ce președintele țării Nicolae Timofti a adus anumite critici la adresa conducerii Armatei Naționale, dar și a ministerului. Marinuță a făcut parte din mai multe partide, printre care PL, PLR și PD.

Alegeri

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral de la Comrat, pentru Irina Vlah au votat 49742 de alegători sau 91,93% din cei care s-au prezentat la urne.

Contracandidații Irinei Vlah, deputatul Adunării populare de la Comrat, Serghei Cimpoeş a acumulat 3932 de voturi sau 7,27% din sufragii, consilierul Ivan Burgudji a fost votat de 481 alegători sau 0,89% de voturi, iar pentru consilierul municipal de la Comrat Dmitri Manol au votat 346 de alegători ceea ce reprezintă 0,64% din voturi.

PE LUNG

În total, în Găgăuzia au fost deschise 66 de secţii de votare. Prezența la vot a constituit 50,55%.

Imediat după închiderea secțiilor de votare, președintele Igor Dodon, care a susținut-o în această campanie pe Irina Vlah, a declarat că „alegerile au avut loc” și că „este sigur că Irina Vlah a fost realesă”.

Noi am câștigat”, le-a declarat Irina Vlah susținătorilor săi. Ea a spus că alegerile au avut loc și le-a cerut oponenților să recunoască rezultatele scrutinului. „Sunt gata să-mi suflec mânecile și să mă apuc de lucru”, a spus Vlah.

Vlah a obținut primul său mandat de bașcan al Găgăuziei în 2015.

Citește mai departe

Alegeri

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

Publicat

pe

PE SCURT

Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din cursa electorală.

PE LUNG

Vasilli Aladov, candidat independent, a fost respins de Comisia Electorală Centrală Găgăuzia la începutul lunii iunie atunci când a încercat să se înregistreze în cursa electorală. Motivul a fost nereguli în listele de semnături. Aladov a acționat în judecată CEC Găgăuzia la Curtea de Apel Cahul. Curtea de Apel Cahul a anulat hotărârea CEC și astfel, Vasilii Aladov revine în cursa electorală.

Totuși, ieri, în ajunul zilei alegerilor, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a anulat decizia Curții de Apel Cahul și a retras din cursa electorală candidatura lui Vasilii Aladov.

Citește și: Găgăuzia își alege bașcanul. Portretele candidaților:
acuzat de furtul activelor, separatist, a amenințat membrii CEC cu SIDA

Vasilii Aladov este născut pe 4 septembrie 1979 și este economist și jurist. Este directorul „Aladov Agro”. Când Aladov nu a fost înscris pentru prima dată în cursa electorală, acesta a publicat pe o rețea socială un video în care el înjura membrii Comisiei Electorale Centrale Găgăuzia. „Vă asigur că vor sfârși rău. Rudele lor se vor îmbolnăvi de SIDA, boli cu transmitere sexuală incurabile”, i-a amenințat candidatul. CEC Găgăuzia a sesizat poliția în urma acelor declarații.

Citește mai departe

Alegeri

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte, ceea ce i-a permis să decidă data alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, Filip s-a grăbit să semneze decretul prin care alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 6 septembrie – zi de vineri. 

PE LUNG

Deși Codul Electoral spune că alegerile au loc într-o singură zi, de duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, totuși, majoritatea scrutinelor electorale organizate în Republica Moldova au avut loc în zile de duminică. Singurile alegeri care au fost organizate într-o zi de miercuri, au fost cele din 29 iulie 2009.

„Mai mult, atunci, a fost o hătărâre de Guvern care a decis ca acea zi de 29 iulie să fie declarată zi liberă, ca oamenii să poată merge liniștiți să voteze. Probabil că, de cele mai multe ori, alegerile au fost organizate duminică, pentru că e mai comod și oamenii au mai mult timp liber ca să-și exercite dreptul de a vota”, ne-a spus Iurie Ciocan, membrul Comisiei Electorale Centrale.

Menționăm că ieri, 8 iunie, deputații PSRM și cei ai Blocului ACUM au creat o coaliție parlamentară și votat noul Guvern. Cu toate acestea, judecătorii Curții Constituționale au declarat aceste decizii ale deputaților drept ilegale, pentru că, potrivit lor, pe data de 8 iunie Parlamentul trebuia dizolvat de șeful statului, Igor Dodon, care a renunțat să facă acest lucru.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social4 ore în urmă

Doi cetățeni turci, opriți pe Aeroportul Chișinău. Ce au depistat polițiștii de frontieră în actele acestora

PE SCURT Doi cetățeni de origine kurdă, locuitori din sud-estul Turciei, au fost opriți pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce...

Politică5 ore în urmă

Igor Dodon: Rusia propune să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate la depozitul de la Colbasna

PE SCURT Rusia propune să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate lângă satul Colbasna în regiunea transnistreană a Republicii...

Social5 ore în urmă

O fetiță de doi ani din Telenești, care a ieșit din ogradă și a dispărut, găsită dormind în apropiere de o livadă

PE SCURT O fetiță de doi ani și jumătate din satul Chiștelnița, raionul Teleneșești, a fost dată dispărută ieri seara,...

Economie6 ore în urmă

Ce salariu ridică ministrul Economiei și Infrastructurii

PE SCURT Ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan primește un salariu de circa 18 mii lei., care, potrivit lui, este...

Politică6 ore în urmă

„Nu pentru a discuta subiecte oficiale”. Ce va face ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu în R.Moldova

PE SCURT Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, efectuează o vizită astăzi în Republica Moldova. Președintele Igor Dodon, care l-a...

Politică7 ore în urmă

Le-au promis 800 euro pe lună. Cinci moldoveni, obligați să muncească la un abator din Polonia, fără să-și ridice salariu promis

PE SCURT Cinci moldoveni, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, cărora li s-au promis un loc de...

Social7 ore în urmă

Atenție! Va fi sistată circulația traficului rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt

PE SCURT În perioada 25 august, ora 23:00, până pe 28 august, ora 05:00, va fi sistată circulația traficului rutier...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 luni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 luni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri3 luni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri3 luni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri3 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

august 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com