Circumscripția 15, Călărași/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 15 include mai multe localități din raionul Călărași: or. Călărași, or. Cornești, Agronomovca, Zăzulenii Noi, Alexeevca, Bahmut, Boghenii Noi și Vechi, Izvoreni, Mircești, Poiana, Bumbăta, Bușila, Căbăiești, Condrătești, Curtoaia, Cornești, Cornova, Dereneu, Hirova, Hîrcești, Drujba, Mînzătești, Veverița, Hîrjauca, Leordoaia, Mîndra, Palanca, Hoginești, Măgurele, Meleșeni, Năpădeni, Negurenii Vechi, Coșeni, Țîghira, Zăzulenii Vechi, Nișcani, Onișcani, Hîrbovăț, Peticeni, Pîrlița, Hristoforovca, Rădeni, Rădeni, Rădenii Vechi, Sinești, Sipoteni, Temeleuți, Teșcureni, Țibirica, Vălcineț.

Lista localităților incluse în circumscripția 15 puteți să o găsiți aici.

1. Ștefan Bolea, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Ștefan Bolea are 57 de ani și este președintele Organizației Teritoriale Călărași, din partea Partidului Socialiștilor. De asemenea, el este consilier raional și directorul unei gospodării țărănești din satul său de baștină – Sadova, Călărași. Ștefan Bolea este agronom de profesie.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

2. Nicolae Ciubuc, candidatul Partidului Democrat din Moldova

Nicolae Ciubuc are 38 de ani și este ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Ciubuc a studiat dreptul și managementul public. La începutul anului 2000, a activat în calitate de consultant la Direcția Juridică şi Armonizare a Legislaţiei din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, iar după trei ani, devine șef-adjunct. În perioada 2014-2016, este membrul Consiliului de administrație SA „Franzeluțaˮ. Ulterior, directorul interimar al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură. În 2018, este numit ministru și vine în locul lui Liviu Volconovici. În octombrie 2014, fosta Comisie Națională de Integritate (CNI), în prezent ANI, a inițiat un control sub aspec­tul even­tu­a­lei nede­cla­rări a veni­tu­ri­lor și pro­pri­e­tă­ții de către Nicolae Ciubuc, pe atunci director adjunct al AIPA, după ce presa a scris că acesta locuia într-un imobil de lux din orășelul Durlești și conducea un automobil BMW, bunuri pe care nu le indica în declarația de avere. Contactat de reporterii deschide.md, Ciubuc declara atunci că imobilul este a cumnatului, care este plecat peste hotare și care l-a rugat să aibă grijă de casă cât aceasta este în construcție, iar BMW-ul este a unui vecin, care i l-a împrumutat pentru că nu are un automobil. La 19 februarie 2015, CNI a decis clasarea cauzei deschise pe numele lui Ciubuc, „în legătură cu lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății”.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale a ministrului Ciubuc.

3. Igor Munteanu, candidatul Blocului ACUM

Igor Munteanu are 53 de ani și este directorul IDIS Viitorul. El a studiat jurnalismul și dreptul. În perioada 2010-2015, a fost ambasadorul Republicii Moldova la Washington. Începând cu anul 2016, a predat administrarea politică la o universitate din capitală. Munteanu a activat și ca expert independent la Consiliul Europei.

4. Olga Vlasenco, candidata Partidului Șor

Olga Vlasenco are 65 de ani și este contabilă. Ea este din or. Ceadîr-Lunga și președinta Organizației Teritoriale a Partidului Șor.

5. Valeriu Sava, candidatul Partidului Comuniștilor din Moldova

Valeriu Sava are 60 de ani. Este inginer-mecanic și politolog. Acesta ocupă funcția de prim-secretar al Consiliului Raional PCRM, Călăraşi.

6. Ion Leașcenco, candidatul Partidului Democrația Acasă (Nu a fost înregistrat)

Ion Leașcenco are 35 de ani și este din Chișinău. El este președintele Blocului Unității Naționale, o coaliție de asociații civice și grupuri de inițiativă care militează pentru Re-Unirea cu România și drepturile românilor din afara țării.Leașcenco a studiat istoria la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Administrează o mică afacere în domeniul comerțului.

7. Anatolie Arhire, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Deocamdată, nu am găsit nicio informație despre acest candidat.

8. Iurie Chirinciuc, candidatul Partidului Liberal

Iurie Chirinciuc are 57 de ani și este fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Până a deveni ministru, Iurie Chirinciuc a fost un prosper om de afaceri, care, desfășura activități și deținea imobile în Republica Moldova și România. La alegerile parlamentare din 2014 a candidat pe listele Partidului Liberal și a devenit deputat. În 2015, el a devenit ministru al Transporturilor din partea Partidului Liberal, în cadrul Guvernului Valeriu Streleț și a rămas în această funcție și din ianuarie 2016, când s-a format un nou Executiv, condus de democratul Pavel Filip. În anul 2017, a fost condamnat la un an și patru luni într-un penitenciar de timp semiînchis pentru trafic de influență și abuz de serviciu. Potrivit anchetei, Chirinciuc, în complicitate cu alte persoane, ar fi exercitat presiuni unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale a fostului ministru al Transporturilor.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.