Connect with us

Alegeri

Circumscripția 13, Rezina/ Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 13 include mai multe localități din Rezina și Șoldănești: o. Rezina, Cinișeuți, Cogâlniceni, Echimăuți, Gordinești, Horodiște, Ignăței, Lipceni, Mateuți, Meșeni, Mincenii de Jos, Păpăuți, Peciște, Pripiceni-Răzeși, Saharna Nouă, Solonceni, Sîrcova, Trifești, Țareuca, Șoldănești, Alcedar, Climăuții de Jos, Cobîlea, Cotiujenii Mari, Cușmirca, Fuzăuca, Glinjeni, Mihuleni, Olișcani, Parcani, Pohoarna, Poiana, Rogojeni, Salcia, Ămășcani, Șestaci, Șipca, Vadul-Rașcov.

Vedeți lista secțiilor de votare din Circumscripția 13.

1. Eleonora Graur, candidata Partidului Democrat din Moldova

Eleonora Graur are 43 de ani. Este vicepreședinta Partidului Democrat și președinta raionului Rezina. A studiat economia și a activat mai mulți ani ca asistent și lector la Universitatea Agrară. În perioada 2008-2011 a fost şefa de direcţie în cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului, iar începând cu iulie 2011 îndeplineşte funcţia de preşedinte al raionului Rezina. În aprilie 2018, Moldova Curată scria că o cumnată de a ei, Alexandra Graur, și-ar fi achiziționat în anul 2016 o pensiune în județul Suceava din România, destinație vestită în acea regiune montană. „Alexandra este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova. Astfel, cu salariul de bugetar a reușit să-și cumpere pensiunea din inima munților, dar și să doneze bani în campania electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune a cărei vicepreședintă este Eleonora Graur. Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține, de fapt, familiei președintei raionului, Eleonora Graur a negat că ar avea vreo legătură cu această afacere”, menționa portalul de investigații.

Coincidență sau nu, dar după ce ziarul „Cuvântul” a publicat mai multe investigații despre afacerile și averea familiei Graur, tirajul săptămânanului regional independent a fost serchestrat de către poliția locală.

De colectarea semnăturilor pentru susținerea candidaturii Eleonorei Graur se va ocupa grupul de inițiativă format din 13 membri – toți șefi de instituții de stat din raionul Rezina și Șoldănești. Conducătorul grupului este Vasile Gobjilă, vicepreședintele în probleme juridico-sociale din Consiliul Raional Rezina. El o va înlocui pe Graur în timpul campaniei electorale. A doua în lista grupului de inițiativă este Lidia Lazari, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport din Rezina, urmată de Angela Racu – șefa secției raionale de Cultură și Silvia Popov – șefa IMSP Centrul de Sănătate Rezina. În lista grupului de inițiativă găsim și pe directorul Sportiv Special Olympics Moldova, Anatolii Cojocari; şefa Casei Teritoriale de Asigurări Sociale din Şoldăneşti – Elizaveta Erhan; directoarea spitalului raionul din Rezina – Nina Postu; secretarul general al Asociației Raionale de Fotbal – Eugeniu Postu; specialista Secției de Economie a Consiliului Raional Rezina – Eudochia Crijanovschii; specialist principal în administraţia publică a Consiliul Raional Rezina– Mihail Ploșnița. Vor colecta semnături pentru democrata Graur și doi primari: Andrian  Svecla, primarul satului Olișcani, raionul Șoldănești; Lilia Gavrilan, primara satului Samașcani, Șoldănești; precum și prim-vicepreşedintele sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei – Ion Bulat.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale ale Eleonorei Graur.

2. Valeriu Ciorici, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Ciorici este președintele Organizației Teritoriale a Partidului Socialiștilor și membrul Consiliului Republican PSRM. Este economist de profesie și mai mulți ani a lucrat contabil-şef în kolhozul din comuna Ţareuca, unde s-a şi stabilit cu traiul. După desfiinţarea kolhozului a activat în diverse firme din Rezina. Ulterior, s-a implicat și în politică. Până în anul 2014, el era pe lista comuniștilor, perioadă în care (2003-2011) a fost preşedintele raionului Rezina. În acea perioadă, Valeriu Ciorici a fost subiectul mai multor critici, reflectate de săptămânalul regional „Cuvântul” și portalul de investigații Moldova Curată. În anul 2014, Ciorici aderă la PSRM. La alegerile locale din 2015 candidează la funcția de primar al orașului Rezina, însă pierde în turul doi.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

3. Leonid Nauc, candidatul Partidului Șor

Nauc este jurist, are 39 de ani și este reprezentantul Împuternicit al Partidului Șor din raionul Șoldănești și Rezina. Totodată, el este și adiministratorul hotelului „Codru” din centrul Orheiului.

4. Serghei Cataranciuc, candidatul Blocului ACUM

Are 61 de ani și este matematician, doctor habilitat, profesor universitar și directorul Departamentului de Matematică al Universității de Stat din Moldova. În total peste 70 de publicaţii didactico-ştiinţifice și  este laureat al Premiului Naţional în domeniul ştiinţei şi tehnicii pentru anul 2004.

5. Elena Macrii, candidata Partidului Comuniștilor din Moldova

Elena Macrii este secretara Organizației Sindicale Primare din satul Saharna Nouă, r. Rezina.

6. Ion Perciun, candidat independent

Ion Perciun este fost arhitect și jurnalist la ziarul regional „Cuvântul”. El a studiat la Facultatea de Urbanism,Proiectare și Planificare Urbană la Universitatea Tehnică din Moldova.

7. Galina Andrieș, candidata Partidului Național Liberal

Galina Andrieș are 47 de ani și lucrează la Parttidul Național Liberal.

Alegeri

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral de la Comrat, pentru Irina Vlah au votat 49742 de alegători sau 91,93% din cei care s-au prezentat la urne.

Contracandidații Irinei Vlah, deputatul Adunării populare de la Comrat, Serghei Cimpoeş a acumulat 3932 de voturi sau 7,27% din sufragii, consilierul Ivan Burgudji a fost votat de 481 alegători sau 0,89% de voturi, iar pentru consilierul municipal de la Comrat Dmitri Manol au votat 346 de alegători ceea ce reprezintă 0,64% din voturi.

PE LUNG

În total, în Găgăuzia au fost deschise 66 de secţii de votare. Prezența la vot a constituit 50,55%.

Imediat după închiderea secțiilor de votare, președintele Igor Dodon, care a susținut-o în această campanie pe Irina Vlah, a declarat că „alegerile au avut loc” și că „este sigur că Irina Vlah a fost realesă”.

Noi am câștigat”, le-a declarat Irina Vlah susținătorilor săi. Ea a spus că alegerile au avut loc și le-a cerut oponenților să recunoască rezultatele scrutinului. „Sunt gata să-mi suflec mânecile și să mă apuc de lucru”, a spus Vlah.

Vlah a obținut primul său mandat de bașcan al Găgăuziei în 2015.

Citește mai departe

Alegeri

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

Publicat

pe

PE SCURT

Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din cursa electorală.

PE LUNG

Vasilli Aladov, candidat independent, a fost respins de Comisia Electorală Centrală Găgăuzia la începutul lunii iunie atunci când a încercat să se înregistreze în cursa electorală. Motivul a fost nereguli în listele de semnături. Aladov a acționat în judecată CEC Găgăuzia la Curtea de Apel Cahul. Curtea de Apel Cahul a anulat hotărârea CEC și astfel, Vasilii Aladov revine în cursa electorală.

Totuși, ieri, în ajunul zilei alegerilor, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a anulat decizia Curții de Apel Cahul și a retras din cursa electorală candidatura lui Vasilii Aladov.

Citește și: Găgăuzia își alege bașcanul. Portretele candidaților:
acuzat de furtul activelor, separatist, a amenințat membrii CEC cu SIDA

Vasilii Aladov este născut pe 4 septembrie 1979 și este economist și jurist. Este directorul „Aladov Agro”. Când Aladov nu a fost înscris pentru prima dată în cursa electorală, acesta a publicat pe o rețea socială un video în care el înjura membrii Comisiei Electorale Centrale Găgăuzia. „Vă asigur că vor sfârși rău. Rudele lor se vor îmbolnăvi de SIDA, boli cu transmitere sexuală incurabile”, i-a amenințat candidatul. CEC Găgăuzia a sesizat poliția în urma acelor declarații.

Citește mai departe

Alegeri

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte, ceea ce i-a permis să decidă data alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, Filip s-a grăbit să semneze decretul prin care alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 6 septembrie – zi de vineri. 

PE LUNG

Deși Codul Electoral spune că alegerile au loc într-o singură zi, de duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, totuși, majoritatea scrutinelor electorale organizate în Republica Moldova au avut loc în zile de duminică. Singurile alegeri care au fost organizate într-o zi de miercuri, au fost cele din 29 iulie 2009.

„Mai mult, atunci, a fost o hătărâre de Guvern care a decis ca acea zi de 29 iulie să fie declarată zi liberă, ca oamenii să poată merge liniștiți să voteze. Probabil că, de cele mai multe ori, alegerile au fost organizate duminică, pentru că e mai comod și oamenii au mai mult timp liber ca să-și exercite dreptul de a vota”, ne-a spus Iurie Ciocan, membrul Comisiei Electorale Centrale.

Menționăm că ieri, 8 iunie, deputații PSRM și cei ai Blocului ACUM au creat o coaliție parlamentară și votat noul Guvern. Cu toate acestea, judecătorii Curții Constituționale au declarat aceste decizii ale deputaților drept ilegale, pentru că, potrivit lor, pe data de 8 iunie Parlamentul trebuia dizolvat de șeful statului, Igor Dodon, care a renunțat să facă acest lucru.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social36 de minute în urmă

Durata medie a vieţii în Republica Moldova: 66 ani la bărbaţi şi 75 ani la femei

PE SCURT Durata medie a vieţii în Republica Moldova, în anul 2018 (date preliminare), a constituit 70,6 ani, inclusiv 66,3...

Important2 ore în urmă

50 de ani de la prima aselenizare. Cine au fost primii oameni care au pășit pe Lună

PE SCURT Pe 20 iulie 1969, astronauții americani Neil Alden Armstrong și ”Buzz” Aldrin Jr. au pășit pe Lună, fiind...

Ecologie3 ore în urmă

Paradisul tropical în care nivelul radiaţiilor este de 1.000 de ori mai mare decât în zonele contaminate de la Cernobîl şi Fukushima

PE SCURT Nivelul radiaţiilor din Insulele Marshall, situate în Oceanul Pacific, locul în care Statele Unite au testat bombe nucleare...

Economie4 ore în urmă

Cifra săptămânii: 81 de întreprinderi din zonele rurale vor primi finanțare de la UE

PE SCURT Uniunea Europeană va oferi suport pentru 81 de întreprinderi din zonele rurale ale Republicii Moldova. Suma granturilor constituie...

Politică5 ore în urmă

Ce promisiuni a făcut Irina Vlah la învestirea ei în funcția de bașcan

PE SCURT Başcanul reales al Unităţii Teritorial-Administrative Gagauz-Yeri, Irina Vlah, a fost învestită în funcţie, în seara zilei de vineri,...

Social6 ore în urmă

Cum va fi vremea în acest weekend și la începutul săptămânii

PE SCURT Pentru astăzi, sâmbătă 20 iulie, meteorologii au prognozat ploaie slabă. Temperatura maximă va fi de 30 de grade...

Externe6 ore în urmă

Un activist civic a fost reținut pe Piața Roșie pentru că ținea în mâini o pancartă albă

PE SCURT În Moscova, polițiștii l-au reținut pe Piața Roșie pe activistul civic și jurnalistul Maxim Kondratiev, care a ieșit...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 săptămâni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri1 lună în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri1 lună în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri2 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com