Circumscripția 11, Fălești/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 11, Fălești include 31 de localități: or. Fălești, Albinețul Vechi, Bocani, Catranâc, Călinești, Călugăr, Chetriș, Ciolacu Nou, Egorovca, Făleștii Noi, Glinjeni, Hiliuți, Hâncești, Horești, Ilenuța, Ișcălău, Izvoare, Logofteni, Mărăndeni, Musteața, Natalievca, Năvârneț, Obreja Veche, Pietrosu, Pânzăreni, Pompa, Pruteni, Risipeni, Sărata Veche, Scumpia, Taxobeni.

Lista localităților incluse în circumscripția 11, Fălești, o poți găsi aici.

1. Iraida Bînzari, candidata Partidului Democrat din Moldova

Iraida Bînzari are 60 de ani și este președinta Consiliului Raional Fălești. Timp de mai mulți ani a fost învățătoare de istoria la o școală din satul Scumpia. Ulterior, a activat în calitate de directoare la un liceu din Fălești. În anul 2004 devine consilier raional, , iar peste trei ani – vicepreședinta Consiliului. În 17 iulie 2015 este aleasă președintă a raionului Fălești. Președinte al raionului Fălești.

La începutul anului trecut, Moldova Curată scria că drumul care duce la casa ei și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate din banii Consiliului Raional Fălești.  În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Chiar dacă în zonă sunt și alte străzi pline de gropi, au fost reparate anume acelea care duc spre sau trec pe lângă casa președintei. Întrucât cele trei străzi sunt de importanță locală, nu raională, banii ar fi trebuit să vină din bugetul primăriei, nu al raionului. Bînzari spune că pentru repararea și altor străzi nu au ajuns bani.

În anul 2017, președinta Consiliului raional Fălești, a primit un salariu de 195.513 de lei. Pe lângă salariul de funcție, Bînzari a avut și o pensie de 80569 de lei, ceea ce înseamnă că lunar, președinta raionului avea un venit lunar de peste 23 de mii de lei (echivalentul a 1180 de euro). Mai multe detalii despre veniturile ei, aflați aici.

2. Oleg Savva, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Savva are 52 de ani, este jurist, deputat și membrul Comsiei agricultură și industrie alimentară. În anul 2014, el a ajuns în Parlament pe listele Partidului Socialiștilor. Anterior, el a fost jurist, președintele Organizației Teritoriale a PSRM, președinte al Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan din Fălești, iar în anii 90 a lucrat în calitate de controlor la primăria orașului Fălești. Recent, numele deputatului a apărut într-un scandal. Deputattul s-a arătat deranjat de o investigație publicată de către Anticoruptie.md, în care sunt descrise veniturile, legile propuse și interesele lui. Savva a atacat verbal reportera pe o rețea de socializare, a amenințat-o cu un proces de judecată și cu răfuială fizică.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

3. Alexandru Botnar, candidatul Partidului Șor

Alexandru Botnar este consilier municipal Orhei. Totodată, el este administratorul întreprinderii lui Ilan Șor „Magazinele Sociale”, ce au fost înregistrate la Camera Înregistrării de Stat în 10 octombrie 2016, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale.  De asemenea, el a lucrat la Întreprinderea Municipală de Achiziții și Comerț din Orhei.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

4. Alexandr Severin, candidatul Partidului Nostru

Alexandr Severin este preşedintele Organizaţiei Teritoriale Făleşti. De asemenea, el este consilier în cadrul Primăriei or. Fălești. El a activat și ca învățător la un liceu din oraș. Severin a lucrat și la fabrica de zahăr din localitate „Sudzucker Moldova”.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

5. Valeriu Muduc, candidatul Partidului Comuniștilor din Moldova

Valeriu Muduc are 59 de ani. Este economist și prim-secretar al Comitetului raional Fălești din partea PCRM.  Începând cu anul 2011, devine primarul orașului, însă, o lună mai târziu a demisionat, pentru a veni în funcția de președinte al raionului. În noiembrie 2014, Valeriu Muduc a aspirat şi la funcţia de deputat, fiind înscris pe ultimele poziții în lista Partidului Comuniștilor.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

6. Vasili Tataru, candidatul Blocului ACUM

Vasili Tataru are 28 de ani și este profesor de franceză la un liceu din capitală. Tataru a apărut în vizorul opiniei publice în urma mai multor critici adresate ministrei Monicăi Babuc cu privire presiunile și amenințările care se fac asupra învățătorilor care încep să vorbească despre problemele din sistem.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.