Circa un milion de moldoveni au mers fără viză în Europa

Timp de trei ani, de când Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu țările Uniunii Europene, circa un milion de moldoveni au mers fără viză în Europa.

Astfel, 982 764 de cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, au fost înregistrați la ieșirea din țară prin punctele de trecere situate la hotar cu România și Aeroportul Internațional Chișinău.

Din numărul total consemnat au revenit în țară 849 591 persoane, ceea ce constituie 86,4%.

Cei mai mulţi moldoveni au ales să treacă frontiera prin punctul de trecere Leușeni – Albița, poliţiştii de frontieră înregistrând 383 763 de persoane, fiind urmat de Aeroportul Internațional Chișinău prin care au plecat spre UE 176 419 deţinători de paşapoarte biometrice, iar alţi 175 050 de moldoveni au mers în comunitatea europeană prin punctul de trecere Cahul-Oancea.

Conform datelor statistice, cetățenii bărbaţii moldoveni au traversat mai des frontiera de 1 529 475 ori, iar 1 177 115 de traversări a graniței înregistrate de către moldovence.

Tinerii, cu vârste cuprinse între 26 – 35 ani, au fost în topul persoanelor care au ales să plece în Uniunea Europeană, numărul traversărilor acestora fiind de 752 902. Un număr mare de treceri a fost înregistrat de moldovenii cu vârsta 46+ ani (586 470 traversări), dar și cetățenii cu vârste de 18 – 25 de ani (520 019 traversări).

Potrivit datelor oficiale ale Agenţiei Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX), din momentul liberalizării regimului de vize cu UE (28 aprilie 2014 – 25 aprilie 2017), nu a fost permisă intrarea în statele membre ale UE la peste 9 mii de cetăţeni moldoveni, ceea ce constituie aproximativ 1% din numărul total al persoanelor care s-au bucurat de oportunitatea călătoriei în statele membre ale UE fără necesitatea deţinerii vizei.

Motivul principal îl constituie neîntrunirea condițiilor de intrare, insuficienţa mijloacelor financiare şi depăşirea termenului legal de şedere în statele membre.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.