De Liuba Calaraș/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Cetățenii Republicii Moldova sunt sceptici în ceea ce privește integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, fapt demonstrat și de sondajul efectuat de CBS AXA. În sondajul dat este menționat faptul că cică 40% din respondenți susțin că, ”văd viitorul Republicii Moldova alături de Federația Rusă”, și doar 28% vor integrarea Moldovei în UE.
De regulă, uneori, politicienii sunt ajutați în crearea imaginii celei mai plăcute, chiar de către unele sondaje de opinie care furnizează "la comandă" procentele despre starea de spirit și părerile oamenilor, dând asigurări că "marja de eroare " ar fi de " plus sau minus trei la sută". Dacă analizăm politica actuală, înțelegem de ce majoritatea moldovenilor ”văd viitorul RM alături de Rusia”. După atâtea dezamăgiri și promisiuni este și firească reacția oamenilor.
Iar în ceea ce privește rolul sondajului în crearea imaginei unui politician, trecem în revistă VIP- urile din ultimele 2 săptămâni, care prin declarații și acțiuni și-au dăunat statutului, cum ar fi Marian Lupu și Vlad Filat, pe Vladimir Voronin îl excludem din simplul motiv că, dumnealui niciodată nu i-a păsat ”de ce cred oamenii”.
Și totuși, se pare că Moldova are șanse la integrarea UE, cât de mult ar insista PCRM și alți demnitari de ”valoare” să inducă societatea în eroare. Într-un interviu realizat de Vasile Botnaru, Europa Liberă, în februarie 2011, Bruce Jackson, fondatorul proiectului Democraţii în tranziţie, a declarat: ”Ţările mari se schimbă greoi. Poloniei i-au trebuit şase ani, României – nouă ani, Turcia lucrează la asta de 50 de ani, în timp ce balticilor le-au trebuit cam trei ani, iar Moldova e cam de mărimea aceea, şi cu siguranţă vor fi avantaje, pentru că schimbarea poate fi rapidă”.
Din interviul dat, reiese că Moldova pînă acum nu a avut nicio șansă la integrare, deoarece domnul Voronin, pe când era președinte, fie din propria inițiativă sau la îndemnul cuiva, avea grijă să încetinească procesul. ”Obişnuiam să vin să vorbesc cu domnul Voronin, el spunea ceva de genul „poate că ar trebui să fac asta, dar poate că nu vreau s-o fac”, şi după aia nu mai suna un an şi jumătate. Am pierdut atâta timp, şi nu puteţi proceda la fel şi în continuare. O dată acest dialog început, nu se poate să închideţi telefonul şi să nu-i sunaţi înapoi pentru, știu eu, trei sau patru luni numai pentru că v-a sunat Moscova, sau ceva v-a făcut să vă răzgîndiţi”, a menționat Jackson.
În general, AIE- 2 are șanse să-și realizeze obiectivele, cu condiția dacă vor restabili politica internă. ”Eu cred că acest guvern de coaliţie are o mare şansă să menţină dialogul, dar ce facem cu aceste capcane din drum, cînd Moldova tace un an de zile pentru că nu poate găsi un preşedinte, sau nu poate organiza un referendum, sau parlamentul riscă să intre în paralizie?”, a mai adăugat acesta.
Să fie sondajul de CBS AXA realizat la comandă, dacă majoritatea cetățenilor vor ca Moldova să aibă relații mai apropiate cu Federația Rusă?! Iar conform datelor oferite de acesta, Filat se bucură de cea mai mare încredere din partea oamenilor?! Oare nu cumva rezultatele ”sondajului” vin să ne justifice tratativele purtate de sine stătător cu Voronin și vizita premierului la omologul să rus, Vladimir Putin?!