Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma 1960 și Jocurile Olimpice de vară din Tokyo 1964 la proba de aruncare a discului. A fost prima sportivă din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice şi a intrat cu această performanță în Cartea Recordurilor. A luat aurul olimpic la cea de-a cincea participare la cea mai importantă competiţie sportivă a planetei. Având o întindere la mâna dreaptă, a ieșit pe arenă hotărâtă să dea tot ce are mai bun și a aruncat la prima încercare 58,28 de metri, doborând recordul olimpic. A rămas în istorie drept „marea doamnă a atletismului românesc”. În onoarea sportivei, Stadionul Național din București a fost denumit „Lia Manoliu”.

Lia Manoliu s-a născut la 25 aprilie 1932. Era fiica profesorilor de filosofie Alexandrina şi Ion Manoliu, care predau în orașul Edineţ. Mama sa era din comuna Izvoare, judeţul Soroca, iar tatăl ei din judeţul Roman. Cu câteva zile înainte să se nască Lia, mama sa s-a tăiat la un deget de la mână, s-a infectat şi a trebuit să meargă de urgenţă la Chişinău, pentru operaţie. Împrejurările astea au făcut ca Lia să se nască la Chişinău, deşi familia ei nu stătea acolo. Apoi, părinții au primit posturi la Botoşani şi s-au mutat, iar în 1937 s-au mutat din nou la Bucureşti. 

La început a practicat tenisul, au urmat tenisul de masă, voleiul și baschetul, la ultima disciplină fiind componentă a echipei Știința București. La tenis a ajuns finalistă la campionatele naţionale de junioare. La ping-pong a fost într-o echipă care a ajuns campioană naţională. La volei şi la baschet a fost în echipe studenţeşti campioane naţionale. La 16 ani a început să practice atletismul, mai întâi săritura în înălțime, iar apoi aruncările. După aruncarea greutății a trecut la aruncarea discului, disciplină în care s-a specializat. 

În 1952, a participat la prima Olimpiadă, la Helsinki, unde a reuşit să obţină locul 6 cu un rezultat de 42,65 de metri. Era prima oară când cineva din România ocupa un loc atât de înalt. A urmat Olimpiada din Melbourne 1956, unde s-a clasat pe locul locul 9, cu un rezultat mai bun – 43,90 de metri. În 1960, la Olimpiada din Roma, Lia Manoliu a aruncat 52,36 de metri la prima încercare. Și a luat medalia de bronz, prima medalie olimpică a atletismului românesc. În 1964, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Lia Manoliu a obţinut a doua medalie de bronz la aruncarea discului.

Ediţia Jocurilor Olimpice de la Mexico City din 1968 a fost a cincea participare la cea mai importantă competiţie a planetei. Nu era printre favorite. În momentul acela ea era pe locul 4 în lume. Spunea că e prea mare distanţa între ea și favorite ca să se gândească să le depăşească. Fatele Liei Manoliu, Iacint Manoliu, povestea într-un interviu pentru Adevarul.ro că înainte de concurs a făcut o întindere la mâna dreaptă şi nu putea să facă nici cel mai mic efort. Doctorul şi antrenorul au hotărât că până la concurs nu trebuie să mai arunce. „Nu putea decât să pună mâna pe disc şi să simuleze aruncarea. Mă duceam la terenul de antrenament şi le vedeam pe celalalte plesnind de sănătate, iar Lia parcă se juca, făcea numai piruete”, spunea Iacint Manoliu. Şansa mare a fost aceea că, fiind înscrise numai 15 concurente, organizatorii au hotărât să nu existe calificări, să fie direct finala. „A intrat în concurs cu această idee: să dea tot ce poate, chiar dacă o să o doară îngrozitor.”

În finală, Lia Manoliu a aruncat 58,28 de metri şi a doborât recordul olimpic. A cucerit primul şi singurul aur din istoria aruncării discului în România. Întrebată la conferința de presă de ziarişti, simplu, „cine sunteţi?”, ea a răspuns plină de modestie: „o sportivă care a eşuat adesea şi câteodată a reuşit. Am pierdut de nenumărate ori, păstrând totuşi dragostea de sport”.

În 1972, Lia Manoliu participa la Olimpiada din Munchen, a şasea ediţie consecutivă la Jocurile Olimpice şi intra în Cartea Recordurilor. Nicio femeie nu mai izbutise o asemenea performanţă. 

Lia Manoliu a fost răsplătită în 1974 de UNESCO, pentru întreaga carieră cu „Premiul Internaţional pentru Fair-Play”. În 1990 Comitetul Internaţional Olimpic îi oferea Trofeul „Femeia în Sport”. Vorbea bine cinci limbi străine (franceza, engleza, germana, rusa, italiana). În 1990, pe fondul schimbării de regim, Lia Manoliu a fost aleasă președintă a Comitetului Olimpic Român (actualul COSR), for al cărui vicepreşedinte era încă din 1973. De asemenea, Lia Manoliu a fost aleasă senator de Bucureşti în primul Parlament organizat în baza alegerilor libere (1990 – 1992).

Confruntată cu numeroase probleme de sănătate, Lia Manoliu s-a stins din viaţă în 1998, la nici 66 de ani, pe patul unui spital din București, după ce a suferit un atac de cord.

Sursa: Adevarul.ro, Historia,ro, COSR

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.