Cine a fost Alexei Șciusev. Moldoveanul care i-a construit mausoleu lui Lenin

Arhitectul Alexei Șciusev, al cărui nume poartă o școală de arte plastice și o stradă din Capitală, s-a născut în toamna anului 1873 la Chișinău. A proiectat clădiri monumentale: Gara Kazan din Moscova, Mausoleul din Piața Roșie, Catedrala Sfintei Treimi din Poceaev, a refăcut centrul Chişinăului după cel de-al Doilea Război Mondial, păstrând mult din imaginea de odinioară. 

În mai multe orașe ale fostei Uniuni Sovietice: Moscova, Veliki Novgorod, Kiev, Lutsk (Ucraina), în numele arhitectului moldovean au fost numite școli de artă și străzi.

Alexei Șciusev s-a născut în toamna anului 1873 la Chișinău. Încă din copilărie era talentat la desen, având un excelent simţ al proporţiilor. În 1891, intră la Academia de Arte din Sankt-Petersbourg, în clasa marelui pictor Repin şi a arhitectului Leon Benois. După ce a absolvit Academia, Șciusev, ca parte a unei expediții arheologice, a mers în Asia Centrală, explorând monumente arhitecturale antice în timpul călătoriei.

La începutul carierei, construcţiile semnate de Alexei Șciusev erau inspirate de tematica religioasă. Printre numeroasele monumente proiectate de Șciusev se poate admira Biserica din Cuhureştii de Sus, din Moldova. Este autorul primei catedrale ortodoxe în afara Rusiei – Catedrala Iisus Mântuitorul din San-Remo.

Enlarge

1-33
Biserica din Cuhureştii de Sus

După Revoluția din octombrie, Alexei Șciusev a demarat un proiect pentru reconstrucția Moscovei – „Noua Moscova”, iar în 1922, în ziua morții lui Lenin, arhitectul a primit ordinul de a proiecta în câteva ore un mausoleu temporar. Mai târziu, lui Șciusev i s-a încredințat construcția celui de-al doilea mausoleu din lemn și al treilea, din piatră. În patru zile după proiectul lui Șciusev a fost construit un mausoleu din lemn. Astfel, Șciusev a devenit recunoscut oficial drept principalul arhitect sovietic, fiind una dintre mințile creatoare preferate și protejate de Stalin și alți lideri sovietici.

Enlarge

1-34
Mausoleul lui Lenin

„Desigur, Șciusev a fost incredibil de talentat. Soarta i-a oferit nu numai talent, ci și o mulțime de șanse de a realiza acest talent, de a obține un succes profesional și social. Și trebuie să spun că, probabil, Șciusev nu a ratat nicio șansă. A fost un om al rezultatului “, susține Irina Korobina, directorul Muzeului de Stat de Arhitectură al A.V. Șciusev.

Au urmat anii în care Alexei Şciusev a avut o mulţime de proiecte – de la clădiri administrative şi construcţii „mai secrete”, precum restaurarea Liubiankăi – clădirea NKVD-ul sau clădirea Ambasadei Sovietice la București, până la case şi cartiere de locuit. A proiectat Hotelul „Moscova” din capitala rusă, hotelul „Intourist” din Batumi sau Teatrul de Operă și Balet din Tașkent, ș.a.

Enlarge

1-35
Gara feroviară din Kazani

În 1945 Alexei Şciusev a revenit la Chişinău. Oraşul fusese în mare parte distrus de bombardamentele sovietice. A participat la dezvoltarea schemei generale de reconstrucție a Chișinăului între 1945-1947. În afară de aceasta, avea şi alte obiective pe care vroia să le realizeze în Moldova, precum restaurarea Bisericii din Căuşeni şi a complexului Noul Neamţ. Realizarea planului oraşului a durat 4 ani și urma să fie aprobat în 1949, dar Alexei Şciusev nu a trăit să-l vadă. Cu câteva zile înainte de semnarea documentului a murit subit, în urma unui atac de cord. 

Șciusev a propus și proiectul construcției unui pod peste râul Bîc. Podul care a fost construit a fost mult mai mic decât proiectul planificat inițial. Multe dintre clădirile actuale din Chișinău au fost construite în urma consultărilor cu Alexei Șciusev: Gara Feroviară, actualul magazin „Gemenii”, Hotelul „Chișinău”.

Enlarge

1-36
Gara feroviară din Chișinău

La Chișinău, în casa în care s-a născut și a crescut arhitectul, acum se află un muzeu în care sunt prezentate obiectele personale, fotografiile și documentele lui Alexei Șciusev. 

Enlarge

1-37
Casa-muzeu Alexei Șciusev

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.