Barometrul Opiniei Publice: PAS, cotat cu șanse la majoritate parlamentară

Partidul Acțiune și Solidaritate, condus anterior de președinta Maia Sandu este cotat cu cea mai mare șansă pentru a obține majoritatea parlamentă de sine stătător. Potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri Parlamentare, PAS-ul ar obține 48,6% din voturi. Ar urma să intre în Parlament PSRM – 26,6%, Partidul Șor – 8,7% și Partidul Nostru (Renato Usatîi) –  6,2%.

În ceea ce privește încrederea în politicieni, Maia Sandu se bucură de o încredere de 22,5%. Igor Dodon de 11%, iar Ilan Șor de 2,4%. În top urmează Vladimir Voronin – 1,7%, Renato Usatîi – 1,1% și Ion Ceban – 0,7%. La întrebarea formulată deschis, fără a li se oferi o listă de politicieni, 46% din respondenți au răspuns că nu au încredere în nimeni.

Când li se dau personalitățile în față, Maia Sandu se bucură de 44% de încredere mare sau oarecare încredere. Igor Dodon, liderul PSRM are un coeficient de 29% încredere. Urmează Ion Ceban, primar al capitalei cu 17% și Renato Usatîi, primar de Bălți, lider al Partidului Nostru cu 17%. Vladimir Voronin, fost președinte, are o încredere de 16%.

Dacă ar fi alegeri parlamentare

Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 29,6%. Este urmat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova –  16,2%. Partidul Șor ar avea 5,3%, iar Partidul Nostru – 3,8%. Urmează sub 2% Partidul Comuniștilor  și Platforma Demnitate și Adevăr. Sub 1% ar avea PLDM și PDM.

Totodată, fiecare al 10-lea respondent spune că nu ar merge la alegeri. Procentul indecișilor este în prezent de  23,5%. Dacă scoatem indecișii și cei care merg la alegeri, în frunte ar fi PAS – 48,6%, PSRM – 26,6%, Șor – 8,7%, PN – 6,2%, iar restul pică sub pragul electoral. O veste totuși bună este pentru PPDA, care este pentru 14,2% a doua opțiune, ceea ce înseamnă că foarte ușor ar putea câștiga câteva procente necesare pentru a trece pragul electoral.

Transformate în mandate parlamentare, situația ar putea arăta astfel. PAS ar acumula 55 de mandate. Alte 30 de mandate ar merge la PSRM. Cu 10 mandate ar intra Partidul Șor și cu 7 mandate ar intra Partidul Nostru al lui Renato Usatîi. De menționat însă aici două lucruri esențiale, înainte de a face o estimare.

În primul rând nu este inclusă diaspora în sondaj, astfel, unele cifre ar urma să varieze în direcția unor partide, inclusiv din lista celor care sunt cotate cu puține șanse de a intra în Parlament.

În al doilea rând, în cazul alegătorilor lui Renato Usatîi există un mare grad de reticență a acestora de a răspunde la întrebările de la sondaje. Astfel, deși Partidul Nostru al lui Usatîi ar apărea cu puține procente în sondaje, în realitate, acest număr ar putea fi mai mare.

Alte rezultate importante ale sondajului

# 63,5% din moldoveni cred că direcția în care merge țara este greșită. Alți 22,3% cred că direcția este bună. Acum un an, procentul celor care credeau că țara se îndreaptă într-o direcție greșită era de 75%.

# 19,8% din moldoveni spun că nu le ajung venituri nici pentru strictul necesar. Totodată, 39,3% le ajung doar pentru strictul necesar. Alte 31,5% spun că le ajunge pentru un trai decent, dar nu le ajung pentru lucruri mai scumpe. Un procent de 7,5% – spun că veniturile le ajung pentru unele lucruri mai scumpe, dar au și restricții, iar și 0,9% trăiesc bine, ducând o viață fără neajunsuri.

# În topul încrederii în instituții se află în continuare – 68% Biserica, 55% primăria, 46% armata, 42% – președintele țării, 38% – poliția. Cu cea mai puțină încredere sunt în continuare – 13,7% parlamentul, 12% – partidele politice, 18% – guvernul. În toamnă, în președintele țării aveau încredere 39%. Acum primăvara, cu alt președinte – încrederea este la 42%.

# 20% din respondenți cred că politicienii din țară toți sunt corupți. Totodată, alte 56% spun că majoritatea sunt corupți. Circa 16% cred că unii sunt corupți, 2,6% – doar câțiva iar 0,5% – nici unul.

# 48,6% ar vota pentru aderarea la UE a Republicii Moldova. Totodată, alte 35% ar vota pentru aderarea la Uniunea Vamală. Dacă ar fi de ales la UE sau UV – 43% UE, UV – 27%. Restul nu știu, nu răspund.

# 7,5% din respondenții pe eșantion au declarat că au fost confirmați pozitiv cu COVID-19. Totodată, alte 10,8% spun că a fost infectat cel puțin un membru al familiei. 81,6% spun că nu știu pe nimeni care a fost infectat.

# Aproape 60% din moldoveni nu cred că îi va ajuta vaccinul COVID-19. Dacă va fi posibilă vaccinarea, doar 29,9% spun că sigur se vor vaccina.

Sondajul este efectuat pe un eșantion național 1108 persoane cu drept de vot din RM. Are o marjă de eroare de +/- 3%. Răspunsurile au fost colectate de la populație în perioada 28 ianuarie – 14 februarie.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.