Chişinăul şi Tiraspolul au discutat despre colaborarea umanitară

Transnistria este interesată să participe la toate programele sociale, realizate în Moldova pe banii granturilor internaţionale. Despre aceasta s-a discutat la prima întrevedere a grupului nou de experţi de pe ambele maluri ale Nistrului pentru problemele în domeniul colaborării umanitare, care s-a desfăşurat marţi la Tiraspol la oficiul OSCE.

După cum transmite INFOTAG cu referire la primul post de televiziune din RMN, ministrul sănătăţii şi protecţiei sociale din regiune, Ivan Tcacenco, a menţionat că „nu toate proiectele ajung şi în Transnistria, iar cele care sînt implementate nu iau în consideraţie toate aspectele din republică”.

„Dorim ca toate programele să funcţioneze şi în Transnistria. Dorim ca lista programelor pentru Moldova să cuprindă şi Transnistria şi ca proiectele să fie implementate odată, dar nu la ultimele etape. Sperăm că proiectele care vor ajunge la noi să ia în consideraţie cota populaţiei care locuieşte în RMN”, a menţionat şeful grupului transnistrean de experţi.

El a transmis colegilor moldoveni o listă de probleme sociale, iar soluţionarea acestora are o importanţă deosebită pentru populaţia de pe malul stîng al Nistrului.

„Aceste probleme nu au hotar. Sînt generale. Întreaga lume îşi concentrează resursele pentru combaterea acestora”, a spus Tcacenco

Viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei al RM, Sergiu Sainciuc, a menţionat după şedinţă că părţile au convenit să facă schimb de baze normativ-juridice în domeniul protecţiei sociale şi colaborării umanitare, au aprobat regulamentul şi graficul următoarelor întrevederi, prima va avea loc pe 23 martie la Chişinău.

„Am convenit să cooperăm în domeniul ajutorului umanitar. Noi avem o bună experienţă în acest domeniu, pe care am acumulat-o timp de doi ani consecutiv – în timpul secetei din 2007 şi inundaţiilor din 2008”, a spus Sainciuc.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.