Chisinaul inainteaza noi pretentii Romaniei

Moldova.ORG – R. Moldova va semna Convenţia privind micul trafic de frontieră numai după ce România va semna Acordul care delimitează hotarele dintre cele două state, se arată într-o declaraţie a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău. Diplomaţia moldoveană consideră că aceasta ar fi o premisă constructivă pentru reglementarea, pe baza principiilor europene de bună vecinătate, a tuturor relaţiilor de frontieră între R. Moldova şi România. MAEIE îşi exprimă convingerea că semnarea simultană a Acordului privind frontiera de stat şi a Convenţiei privind micul trafic de frontieră va consolida încrederea reciprocă şi relaţiile de prietenie între cele două state.

În declaraţia sa, MAEIE se arată nemulţumit în legătură cu emiterea întârziată de către Bucureşti a proiectului Acordului între Guvernul R. Moldova şi Guvernul României (Bucureştiul a expediat proiectul de Acord la 26 martie 2008 – n.r.). MAEIE are pretenţii şi asupra conţinutului Acordului, or, în document „figurează noţiunea de frontieră de stat „moldo-românească”, care există de facto, dar nu este documentată juridic”.

Ministerul de Externe de la Chişinău a reacţionat astfel la scurt timp după ce preşedintele României, Traian Băsescu afirmase, în cadrul unei dezbateri organizată de Fundaţia „Konrad Adenauer”, că „un tratat privitor la frontiera de stat cu R. Moldova nu este o prioritate” (pentru România – n.r.). „ Noi am recunoscut imediat după destrămarea fostei Uniuni Sovietice fostele frontiere, aşa cum statele şi le-au asumat. Nu vedem de ce ne trebuie un tratat care să vizeze frontiera de stat româno-moldovenească", a mai spus Băsescu. " Nu cred că este nevoie să consolidăm, prin propria noastra voinţă, un act din perioada celui de-al doilea război mondial, pe care niciunul dintre noi nu-l acceptă ca fiind valid şi legal", a argumentat preşedintele României, referindu-se la Pactul Stalin-Hitler, perfectat de miniştrii de Externe Molotov şi Ribbentrop.
„Nedorinţa de a da undă verde Acordului privind micul trafic de frontieră lezează grav dreptul a 2 mln de cetăţeni ai R. Moldova de a circula liber în Uniunea Europeană”, a declarat în Parlamentul de la Chişinău deputatul liberal-democrat, Vladimir Filat. „Acordul privind micul trafic de frontieră propus de România prevede circulaţia liberă a cetăţenilor celor două ţări într-o zonă transfrontalieră de până la 50 de km, fără vize sau paşapoarte, numai în baza unor permise speciale, valabile timp de 5 ani. De această posibilitate ar beneficia în mod integral locuitorii a 11 raioane şi ai mun. Bălţi şi, parţial, locuitorii a 10 raioane şi ai UTA Găgăuzia”, a mai declarat Filat.
Într-un interviu acordat ziarului „Jurnal de Chişinău” doctorul în ştiinţe politice, Iulian Fruntaşu a enumerat oportunităţile pe care le-ar oferi, odată semnată, această Convenţie. „Oportunităţile sunt multiple şi cetăţenii din raioanele limitrofe cunosc bine acest lucru, deoarece înainte de aderarea României la UE mulţi dintre ei făceau comerţ, se angajau la diferite munci, inclusiv sezoniere. Chiar şi preţurile la apartamente şi case au crescut parţial din acest considerent. Închipuiţi-vă situaţia când un locuitor al oraşului Ungheni se poate deplasa zilnic la Iaşi pentru un serviciu obţinut acolo şi pentru care este plătit de câteva ori mai mult decât la el acasă! Închipuiţi-vă câte familii pot trăi din micul comerţ la frontieră, luând în considerare faptul că produsele agrare s-au scumpit mult în România după aderarea la UE!” Iulian Fruntaşu mai crede că „este puţin probabil ca acest Acord să fie semnat de garnitura comunistă-PPCD-istă care este îngrijorată doar de menţinerea la putere cu orice preţ. Singurul lucru care poate influenţa benefic actul de guvernare este auto-organizarea cetăţenilor pentru promovarea şi apărarea intereselor lor, afectate de o clasă politică iremediabil coruptă, antidemocratică şi antipopulară”, a mai adăugat Iulian Fruntaşu. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.