Chisinaul conditioneaza reluarea activitatii CUC de facilitarea accesului la terenurile agricole pentru locuitorii din satele din stinga Nistrului

Partea moldoveneasca nu va participa la lucrarile Comisiei Unificate de Control (CUC) pina cind nu vor fi lichidate posturile de control instalate in preajma satului Dorotcaia si nu va fi permis accesul la terenurile agricole pentru locuitorii din satele din stinga Nistrului, subordonate Chisinaului. Chestiunea respectiva a fost discutata la intilnirea copresedintilor CUC, ce a avut loc ieri la Bender (Tighina), la initiativa sefului Misiunii OSCE in Republica Moldova, William Hill, comunica MOLDPRES.

Ion Solonenco, seful delegatiei moldovenesti in cadrul CUC, a comunicat pentru Agentie ca partea transnistreana continua sa se eschiveze de la intelegerile convenite anterior de catre reprezentantii politici la negocieri, ministrul Reintegrarii Vasile Sova si seful Departamentului de Externe de la Tiraspol, Valeri Litkai.

Conform acestor intelegeri, urma sa fie lichidate de catre ambele parti posturile de control si eliberat accesul taranilor spre loturile de pamint ce le apartin. De asemenea partea transnisteana trebuia sa prezinte propunerile sale privind deblocarea situatiei in regiune in baza acordului in acest sens convenit intre Sova si Litkai, insa acest lucru nu a fost facut. "Reprezentantii Tiraspolului, impreuna cu cei ai Federatiei Ruse, insita doar asupra reluarii sedintelor CUC, insa conditia noastra este sa fie respectate intelegerile sus-mentionate", a mai spus Solonenco.

Seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, a opinat astazi in cadrul unei conferinte de presa ca deocamdata este dificil de a gasi un numitor comun intre partile participante la lucrarile CUC. Potrivit lui, este laudabil faptul ca in acest sens exista "opinia comuna de a relua activitatea Comisiei".

Republica Moldova si-a suspendat activitatea in cadrul CUC la 19 aprilie a.c., cind partea transnistreana a refuzat sa se conformeze unei decizii a CUC-ului privind facilitarea accesului taranilor din satele aflate sub jurisdictia R. Moldova catre terenurile lor agricole, situate in partea stinga a Nistrului, noteaza MOLPRES. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.