De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Republica Moldova a ratificat Memorandumul de înţelegere privind rolul şi organizarea Iniţiativei “Reforma Educaţiei în Ţările Europei de Sud-Est”.
Un proiect de lege, în acest sens, a fost adoptat în lectură finală de Parlament. În cadrul Memorandumului, vor fi realizate activităţi ce vor contribui la consolidarea dialogului dintre ministerele de resort din regiune, cât şi la dezvoltarea continuă a sistemului de instruire şi formare profesională.
Totodată, în urma ratificării acestui Memorandum, sistemul de învățământ naţional va fi racordat la valorile europene în contextul prevederilor Procesului Bologna.
Memorandumul de înţelegere privind rolul şi organizarea Iniţiativei“Reforma Educaţiei în Ţările Europei de Sud-Est” a fost adoptat la Brdo, Bosnia şi Herţegovina, în iunie 2010, transmite Moldpres.
Parlamentul a audiat, în şedinţa plenară, raportul lui Mihail Şleahtiţchi, ministru al Educaţiei, cu privire la reformarea sistemului de învăţământ din Republica Moldova.
Şleahtiţchi a declarat, la şedinţă, că reforma structurală în domeniul educaţiei poartă un caracter situaţional şi ea va permite optimizarea învăţământului prin majorarea sumei de bani care revine fiecărui elev, în funcţie de treapta şcolară.
Ministrul Educaţiei a opinat că reforma desfăşurată în prezent în învăţământ este una întârziată, pe care guvernarea trebuia să o înfăptuiască încă acum 10 ani, deoarece numărul copiilor scădea, iar cel al şcolilor rămânea acelaşi.
“Reforma va permite să vărsăm în învăţământ alte sume de bani care vor fi utilizaţi pentru procurarea manualelor, autobuzelor şi pentru reparaţii.
Totodată, în cadrul reformei este important să schimbăm aspectul curricular al învăţământului”, a specificat Şleahtiţchi.
Deputaţii comunişti, care au solicitat audierea în Parlament a ministrului Educaţiei, au contestat eficienţa şi rostul implementării reformei de optimizare şi de reorganizare a şcolilor.
Până în prezent au fost optimizate 90 de şcoli, iar 27 dintre acestea au fost închise.