Mai mult de 50 de organizaţii neguvernamentale din republică au cerut partidelor pro-europene – PLDM, PDM şi PL- ce au acces în Parlament să fie transparenţi în negocierile de formare a noii coaliţii de guvernare şi să accepte la aceste negocieri observatori din partea societății civile , dar şi străini.
O cerere în acest sens se conţine într-o declaraţie a 56 de organizaţii non-guvernamentale, membre ale Platformei „Pro Europa”, lansată astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.
De asemenea, reprezentanţii societăţii civile au cerut ca liderii partidelor implicate în negocierile pentru formarea noii coaliţii de guvernare „să nu facă negoţ cu instituţiile de stat aşa cum s-a întâmplat anterior”.
Potrivit liderilor mai multor ONG-uri, „negocierile dintre partidele pro-europene se duc în secret, iar în acest mod, neîncrederea cetățenilor în funcționarea instituțiilor democratice crește”.
„Cetățeanul trebuie tratat cu respect, el nu trebuie privit doar ca un instrument prin care ajungi la putere”, a declarat secretarul Platformei „Pro Europa”, Lilia Snegureac.
„Instituirea unui corp de observatori din partea societății civile și posibil a organismelor europene, ar asigura, prin prezența lor la negocieri, flexibilitatea actorilor politici implicați în negocieri”, se arată în declaraţia organizaţiilor neguvernamentale.
Totodată, potrivit acesteia, lipsa societății civile ca parte a negocierilor riscă să pună în pericol continuarea parcursului european al R. Moldova.
În urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie în R.Moldova, partidele pro-europene PLDM, PDM şi PL au acumulat împreună 55 de mandate, iar PSRM-25 şi PCRM – 21 mandate.
Moldova.ORG precizează că Platforma Societății Civile „Pentru Europa” este o asociere voluntară a organizațiilor societății civile din R. Moldova, a cărei scop este consolidarea opțiunii de integrare europeană și dezvoltare democratică a țării.